JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Provocarea la probă. Condiţii

9 iul. 2019
Vizualizari: 26

În jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, în cauza Bykov c. Rusiei, pentru a se stabili dacă a existat o provocare la probă, au fost avute următoarele criterii: reclamantul nu a fost supus nici unei presiuni de a l primi V. la „casa de oaspeți”, de a vorbi cu el sau de a face comentarii specifice cu privire la această chestiune ridicate de V, reclamantul nu a fost deținut în arest preventiv, ci a fost liber în propriul său sediu la care au participat personalul de securitate și alte persoane. Natura relațiilor sale cu V. subordonarea acestuia din urmă reclamantului nu a impus nici o formă particulară de comportament asupra lui. Cu alte cuvinte, reclamantul a fost liber să vadă V. și să vorbească cu el sau să refuze să facă acest lucru. Se pare că era dispus să continue conversația inițiată de V. pentru că subiectul său era de interes personal pentru el. Astfel, Curtea nu este convinsă că obținerea dovezilor a fost afectată de elementul de coerciție sau de asuprire (Cauza nr. 4378/02, 10 martie 2009, § 102)
Aplicând aceste criterii în prezenta cauză, Curtea reține că discuțiile au avut loc într un mediu în care inculpatul se simțea confortabil (în biroul său) iar acesta nu se afla într o situație vulnerabilă (cum ar fi fost în ipoteza în care era plasat în arest). De asemenea, martora denunțătoare se afla într o relație de subordonare față de inculpat, neputându se vorbi de vreo formă de presiune pe care aceasta ar fi exercitat o față de inculpat pentru a mărturisi. În mod similar ca în cauza Bykov, instanța apreciază că inculpatul a fost liber să se vadă cu martora denunțătoare, să vorbească cu ea sau să refuze să facă acest lucru. De asemenea, inculpatul a fost liber să vorbească ce a dorit cu martora denunțătoare (spre deosebire de cauza Allan, în care, situația personală a reclamantului care se afla în stare de detenție, coroborată cu atitudinea informatorului, l a făcut pe acesta să fie vulnerabil și să recunoască comiterea faptei).

(Curtea de Apel București, s. I pen., încheierea penală nr. 227 din data de 9 iulie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Provocarea la probă. Condiții was last modified: decembrie 12th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.