JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Plată nedatorată. Procesul verbal de negociere întocmit în cadrul procedurii negocierii contractului colectiv de muncă. Efecte

28 nov. 2019
Vizualizari: 19
  • Legea nr. 53/2003: art. 256 alin. (1)
  • Legea nr. 62/2011: art. 143 alin. (2) lit. e)

Art. 256 alin. (1) C. mun. impune salariatului care a încasat de la angajator o sumă nedatorată să o restituie. În acord și cu decizia Curții Constituționale nr. 274/2011, textul de lege menționat ce reglementează instituția plății nedatorate în materia dreptului muncii vine să acopere, prin excluderea tuturor celorlalte situații prevăzute de lege care antrenează răspunderea patrimonială a salariatului, cazurile când, fără a fi reținută vinovăția acestuia, este obligat la restituirea unor sume încasate de la angajator, întrucât acestea nu i se cuveneau, neexistând o justă cauză.
Procesul verbal de negociere a fost întocmit în cadrul procedurii negocierii contractului colectiv de muncă, o procedură formală reglementată de Titlul VII din Legea nr. 62/2011, care prevede condiții privind inițierea negocierii, durata negocierii, informațiile ce trebuie puse la dispoziția părților, reprezentativitatea părților participante la negocieri, procesele verbale în care se consemnează rezultatul negocierilor, semnarea contractului colectiv de muncă de reprezentanții mandatați (art. 136), durata de valabilitate a contractului colectiv de muncă, înregistrarea acestuia la inspectoratul teritorial de muncă, etc.
Procesul verbal de negociere reprezintă un instrument reglementat în mod expres de dispozițiile legale menționate, care trebuie depus la inspectoratul teritorial de muncă, în scopul înregistrării contractului colectiv de muncă [potrivit art. 143 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 62/2011, dosarul întocmit în vederea înregistrării contractului colectiv de muncă la inspectoratul teritorial de muncă va cuprinde procesele verbale ale negocierii, redactate în atâtea exemplare câte părți semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, conținând poziția părților].
Manifestarea de voință a părților, în urma negocierilor realizate în cadrul unei proceduri formale, este materializată în contractul colectiv de muncă.
În cadrul procedurii formale a negocierii contractului colectiv de muncă, drepturile și obligațiile părților sunt cele rezultate din acest contract, neproducând efecte alte manifestări de voință consemnate, de exemplu, în procesele verbale de negociere, întrucât scopul acestor instrumente este acela de consemnare a discuțiilor/negocierilor dintre părți, ci nu acela de a stabili drepturi și obligații suplimentare.

(Curtea de Apel București, s. a VII-a civ., decizie nr. 5524/2019 din data de 28 noiembrie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Plată nedatorată. Procesul verbal de negociere întocmit în cadrul procedurii negocierii contractului colectiv de muncă. Efecte was last modified: decembrie 24th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.