JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Nulitatea hotărârii judecătorești

4 feb. 2011
Vizualizari: 21
  • C. proc. civ.: art. 105 alin. (2)

Din analiza dispozițiilor art. 105 alin. (2) C. proc. civ. rezultă condițiile generale ale nulității, respectiv, nesocotirea dispozițiilor legale privitoare la desfășurarea procesului civil, producerea unei vătămări, vătămarea să nu poată fi înlăturată în alt mod decât prin anularea actului.
Simpla încălcare a regulilor de drept procesual civil, în speță, prin omiterea introducerii în citativ a unei părți a cărei participare este prevăzută de lege, antrenează în mod virtual și posibilitatea soluționării greșite a litigiului, existând astfel o prezumție simplă de vătămare, ce poate fi dedusă din însăși neobservarea regulilor procedurale instituite de lege.
Dat fiind că situațiile în care legiuitorul a prevăzut în mod expres și restrictiv participarea procurorului în procesul civil sunt reglementate de norme imperative, efectul negativ al nulității nu poate fi înlăturat.

(I.C.C.J., secția civilă și de proprietate intelectuală, decizia nr. 945 din 4 februarie 2011)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Nulitatea hotărârii judecătorești was last modified: septembrie 4th, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.