JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Noțiunile de consumator şi de comerciant. Fapte de comerț. Incidența art. 7 pct. 1 alin. 1 din O.U.G. 50/2010. Consecințe

22 feb. 2018
Vizualizari: 189
  • Cauza CJUE C-110/14: parag. 23
  • Cauza CJUE C-269/95: parag. 16
  • Cauza CJUE C-410/11: parag. 36
  • Directiva 93/13/CEE
  • Legea nr. 193/2000
  • OUG nr. 50/2010: art. 7 pct. 1

În art.7 pct.1 alin.1 din OUG nr.50/2010 a fost definită noțiunea de consumator utilizată în cuprinsul acestui act normativ ca fiind „persoana fizică ce acționează în scopuri care se află în afara activității sale comerciale sau profesionale”.
Paragraful 36 din hotărârea pronunțată de CJUE în cauza C-410/11 statuează că „numai contractele încheiate în afara și independent de orice activitate sau finalitate de natură profesională, în scopul exclusiv de satisfacere a propriilor necesități de consum privat ale unui individ, fac parte din regimul particular prevăzut de convenția menționată în materie de protecție a consumatorului, în timp ce o asemenea protecție nu se justifică în cazul unui contract care are ca scop o activitate profesională”. Tot în acest sens sunt și considerentele reținute de CJUE în paragraful 16 al hotărârii pronunțate în cauza C-269/95, în sensul că, pentru a stabili dacă o persoană acționează în calitate de consumator, „trebuie să se aibă în vedere poziția sa într-un anumit contract în raport cu natura și finalitatea acestuia, iar nu situația sa subiectivă… Una și aceeași persoană poate fi considerată consumator în cadrul anumitor operațiuni și operator economic în cadrul altor operațiuni”.
Paragraful 23 al hotărârii pronunțate de CJUE în cauza C-110/14 statuează în sensul că „instanța națională sesizată cu un litigiu având ca obiect un contract care poate intra în domeniul de aplicare al acestei directive are obligația să verifice, ținând seama de ansamblul elementelor de probă și în special de termenii acestui contract, dacă împrumutatul poate fi calificat drept consumator în sensul directivei menționate. Pentru a proceda astfel, instanța națională trebuie să țină seama de toate împrejurările cauzei, în special de natura bunului sau a serviciului care face obiectul contractului vizat, care sunt susceptibile să demonstreze în ce scop este dobândit acest bun sau acest serviciu…”

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 479 din 22 februarie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Noțiunile de consumator și de comerciant. Fapte de comerț. Incidența art. 7 pct. 1 alin. 1 din O.U.G. 50/2010. Consecințe was last modified: iulie 3rd, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.