JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Noţiunea de „durată de existenţă” a contractului colectiv de muncă. Prescripţie. Restituirea sumelor plătite fără drept în beneficiul angajatului

12 dec. 2019
Vizualizari: 30
  • Codul muncii: art. 256 alin. (1)
  • Codul muncii: art. 268
  • Legea nr. 62/2011: art. 138 alin. (3) (5)
  • Legea nr. 62/2011: art. 142 alin. (2)

Interpretarea noțiunii de durată de existență a contractului drept „perioada în care părțile pot invoca efectele juridice generate de executarea sau neexecutarea clauzei contractului” nu este echivalentă cu imprescriptibilitatea acțiunii în constatarea nulității absolute a contractului colectiv de muncă, în sensul că părțile nu pot solicita, pe cale de acțiune, constatarea nulității unei clauze din contractul colectiv de muncă (CCM) care nu mai produce efecte (nu mai dă naștere unor drepturi sau obligații ale părților).
Dreptul muncii conține dispoziții speciale cu privire la restituirea sumelor încasate fără drept de angajat și termenul de prescripție în care angajatorul poate formula, împotriva angajatului, acțiune în restituirea plății efectuate. Prin urmare, în prezența dispozițiilor speciale nu pot fi aplicate dispozițiile dreptului comun (Codul civil), invocate de apelant, care contravin specificului raporturilor de muncă. Conform art. 278 alin. (1) C. mun.: (1) Dispozițiile prezentului cod se întregesc cu celelalte dispoziții cuprinse în legislația muncii și, în măsura în care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de muncă prevăzute de prezentul cod, cu dispozițiile legislației civile.
Astfel, restituirea sumelor plătite fără drept în beneficiul angajatului este fundamentată de prevederile art. 256 alin. (1) C. mun., potrivit căruia: (1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie. Invocarea altui temei de drept, care se regăsește în dreptul comun (Codul civil) nu poate fi primită, întrucât art. 256 C. mun. reprezintă o dispoziție specială, care se aplică cu prioritate în toate situațiile în care angajatul are obligația de a restitui către angajator sume de bani încasate în lipsa unei juste cauze
Întrucât în dreptul muncii cererile de restituire a sumelor de bani de către angajat (în situațiile în care nu poate fi angajată răspunderea patrimonială a acestuia) se fundamentează pe prevederile art. 256 C. mun., termenul de prescripție pentru formularea acestor acțiuni nu poate fi decât cel prevăzut de art. 211 lit. c) din Legea nr. 62/2011, care reglementează termenul de prescripție special aplicabil acestor cereri.

(Curtea de Apel București, s. a VII-a civ., Decizia civilă nr. 5802/2019 din data de 12 decembrie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Noțiunea de „durată de existență” a contractului colectiv de muncă. Prescripție. Restituirea sumelor plătite fără drept în beneficiul angajatului was last modified: decembrie 24th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.