JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Mandat european de arestare. Înlocuirea procedurii de punere în executare a mandatului european de arestare cu procedura de recunoaştere şi punere în executare a hotărârilor de condamnare reglementată prin Decizia cadru nr. 2008/2009 JAI a Consiliului din 27 noiembrie 2008 privind aplicarea principiului recu-noaşterii reciproce a hotărârilor judecătoreşti în materie penală care impun pedepse sau măsuri privative de libertate în scopul executării lor în Uniunea Europeană Analiza condiţia dublei incriminări în aplicarea principiului recu-noaşterii reciproce a hotărârilor judecătoreşti în materie penală

27 iun. 2019
Vizualizari: 35
  • Legea nr. 302/2004 republicată: art. 166
  • Legea nr. 302/2004 republicată: art. 167
  • Legea nr. 302/2004 republicată: art. 172

1. Norma de incriminare reglementată de art. 285 C. pen. presupune ca situație premisă existența unei stări legale de reținere sau deținere de sub puterea căreia să evadeze o persoană privată de libertate. Legiuitorul român nu a incriminat printre condițiile de tipicitate ale infracțiunii de evadare și fapta de a evada de sub puterea măsurii preventive a arestului la domiciliu. Într o asemenea situație, legiuitorul român a apreciat că dacă o persoană aflată sub puterea măsurii preventive a arestului la domiciliu părăsește fără încuviințarea organelor judiciare care au dispus o asemenea măsură, domiciliu la care acesta execută respectiva măsură, atunci, față de această persoană se poate dispune înlocuirea măsurii preventive a arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive în condițiile art. 221 alin. (11) C. pr. pen.
2. Faptul că avocatul ales de acesta să îl reprezinte în fața autorităților judiciare italiene nu a mai dorit să presteze serviciile de asistență juridică pe durata procesului penal pornit împotriva intimatului nu poate reprezenta un motiv de refuz al cererii de recunoaștere și punere în executare a hotărârii de condamnare pronunțate în Italia, întrucât intimatul cunoștea despre existența procesului penal pornit împotriva sa (desemnând un avocat care să îl reprezinte în fața autorităților italiene), iar acesta nu a întreprins niciun demers ulterior pentru a se interesa de stadiul procesului penal pornit împotriva sa.

(Curtea de Apel București, s. I pen., Sentința penală nr. 128/F din data de 27 iunie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Mandat european de arestare. Înlocuirea procedurii de punere în executare a mandatului european de arestare cu procedura de recunoaștere și punere în executare a hotărârilor de condamnare reglementată prin Decizia cadru nr. 2008/2009 JAI a Consiliului din 27 noiembrie 2008 privind aplicarea principiului recu-noașterii reciproce a hotărârilor judecătorești în materie penală care impun pedepse sau măsuri privative de libertate în scopul executării lor în Uniunea Europeană Analiza condiția dublei incriminări în aplicarea principiului recu-noașterii reciproce a hotărârilor judecătorești în materie penală was last modified: decembrie 12th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.