JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Favorizarea făptuitorului. Tipicitate. Influențarea declaraţiilor. Inexistenţa tipicităţii. Participarea procurorului

7 apr. 2020
Vizualizari: 45
  • C. pen.: art. 269
  • C. pen.: art. 272
  • C. proc. pen.: art. 281 alin. (1) lit. d)

1) Fapta avocatului de a-l sfătui și a-l învăța pe denunțător să declare în cadrul audierii în calitate de inculpat în fața instanței că o sumă de bani remisă clientului său, coinculpat în dosar, nu reprezenta prețul traficării influenței, ci restituirea unui împrumut anterior și de a-i indica modalitatea în care să justifice schimbarea declarațiilor și retractarea denunțului, în scopul de a împiedica tragerea la răspundere penală a clientului său, întrunește elementele de tipicitate ale infracțiunii de favorizare a făptuitorului prevăzută în art. 269 alin. (1) C. pen. În acest caz, fapta nu întrunește elementele de tipicitate ale infracțiunii de influențare a declarațiilor prevăzută în art. 272 alin. (1) C. pen., întrucât nu este îndeplinită cerința esențială ca acțiunea care constituie elementul material al acestei infracțiuni să se realizeze prin corupere, prin constrângere sau prin altă faptă cu efect vădit intimidant.
2) Infracțiunea de favorizare a făptuitorului prevăzută în art. 269 alin. (1) C. pen. poate fi săvârșită cu intenție directă sau indirectă. Cerința ca ajutorul să fie dat pentru a împiedica sau a îngreuna cercetările într-o cauză penală, tragerea la răspundere penală, executarea pedepsei sau a măsurii privative de libertate indică destinația obiectivă a actului de favorizare și constituie o cerință a laturii obiective a infracțiunii de favorizare a făptuitorului.
3) Modificarea dispozițiilor legale care reglementează condițiile privind vechimea procurorilor care funcționează în cadrul structurilor parchetului, ulterior pronunțării sentinței apelate, nu determină incidența dispozițiilor art. 281 alin. (1) lit. d) C. proc. pen., noile dispoziții legale neprezentând relevanță cu privire la procurorii care au fost numiți în funcție anterior și care au participat la ședințele de judecată conform legii în vigoare la acel moment procesual. Deciziile privind cariera procurorilor sunt atributul exclusiv al Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, instanța penală învestită cu soluționarea apelului neavând competența de a verifica îndeplinirea condițiilor privind vechimea procurorului care funcționează în cadrul unei structuri a parchetului și care a participat la judecata în primă instanță.

(ICCJ, secția penală, decizia nr. 97/A din 7 aprilie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Favorizarea făptuitorului. Tipicitate. Influențarea declarațiilor. Inexistența tipicității. Participarea procurorului was last modified: noiembrie 20th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.