JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Decizie a Curţii Constituţionale de admitere a unei excepţii de neconstituţionalitate. Caracterul obligatoriu al aplicării acesteia în cauzele începute anterior publicării în Monitorul Oficial, dar aflate încă pe rolul instanţelor de judecată

31 mart. 2015
Vizualizari: 145
  • Constituţie: art. 147 alin. (4)
  • Legea nr. 47/1992: art. 11 alin. (3)

Potrivit dispozițiilor cuprinse în art. 147 alin. (4) din Constituția României și în art. 11 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, deciziile Curții Constituționale se publică în Monitorul Oficial al României, de la data publicării acestea căpătând caracter general obligatoriu și putere numai pentru viitor.
Deciziile Curții Constituționale de admitere a unei excepții de neconstituționalitate sunt obligatorii pentru instanțele de judecată, în cauzele aflate pe rolul lor și în care dispozițiile declarate neconstituționale sunt incidente, aceasta neechivalând cu o aplicare retroactivă, întrucât raporturile juridice în discuție, fiind contestate de cei interesați, nu sunt încă definitivate și, astfel, nu pot fi încadrate în categoria situațiilor juridice trecute cărora legea nouă nu le este aplicabilă.

(I.C.C.J., SCAF, decizia nr. 1491 din 31 martie 2015)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Decizie a Curții Constituționale de admitere a unei excepții de neconstituționalitate. Caracterul obligatoriu al aplicării acesteia în cauzele începute anterior publicării în Monitorul Oficial, dar aflate încă pe rolul instanțelor de judecată was last modified: aprilie 4th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.