JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract internaţional de transport maritim de mărfuri. Conosament. Determinarea legii aplicabile prin convenţia părţilor. Efecte

30 ian. 2013
Vizualizari: 45
  • Legea nr. 105/1992: art. 149 pct. 6
  • Regulile Haga-Visby 1968
  • Regulile Hamburg 1978

În ipoteza în care părțile au determinat legea aplicabilă conosamentului, aceasta se va aplica indiferent de Convenția aplicabilă la un moment dat pe teritoriul statului în care litigiul este dedus judecății pretoriene sau arbitrale, întrucât voința părților este de natură să surclaseze orice altă reglementare. Prin urmare, pentru a fi stabilită competența jurisdicțională a instanțelor române trebuie verificată legea română, iar legea română nu este atributivă de competență în favoarea unui tribunal român, în condițiile în care părțile au ales o altă jurisdicție, iar litigiul este născut în legătură cu executarea obligațiilor într-un port de descărcare care nu se află pe teritoriul său.

(I.C.C.J., secția a II-a civilă, decizia nr. 316 din 30 ianuarie 2013)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract internațional de transport maritim de mărfuri. Conosament. Determinarea legii aplicabile prin convenția părților. Efecte was last modified: martie 2nd, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.