JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Constatarea nulității unui contract de vânzare-cumpărare încheiat în temeiul Legii nr. 112/1995. Dreptul foștilor chiriași la restituirea contravalorii îmbunătățirilor aduse imobilului

18 mart. 2013
Vizualizari: 35
  • Legea nr. 10/2001: art. 48

Conform art. 48 din Legea nr. 10/2001, chiriașii au dreptul la despăgubiri pentru sporul de valoare constând în îmbunătățirile necesare și utile aduse la un imobil cu destinația de locuință.
Norma nu condiționează dreptul la despăgubiri de buna credință a chiriașilor la edificarea lucrărilor respective, astfel încât nici instanței nu îi este permisă o asemenea distincție, în raport de principiul „ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus”. De asemenea, neavând relevanță poziția subiectivă a chiriașilor la edificarea îmbunătățirilor, nu era necesar nici acordul persoanei îndreptățite pentru realizarea lor, acord pe care art. 48 alin.(1) din Legea nr. 10/2001 nu-l prevede. În același sens, sunt lipsite de importanță condițiile în care pârâții au încheiat contractul de vânzare-cumpărare asupra imobilului în litigiu, cu respectarea sau nu a dispozițiilor Legii nr. 112/1995, soarta acestuia sau perioada în care au fost edificate lucrările, în timpul locațiunii sau ulterior cumpărării locuinței, chiar și în cazul unui contract de vânzare-cumpărare desființat.

(I.C.C.J., secția a I civilă, decizia nr. 1434 din 18 martie 2013)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Constatarea nulității unui contract de vânzare-cumpărare încheiat în temeiul Legii nr. 112/1995. Dreptul foștilor chiriași la restituirea contravalorii îmbunătățirilor aduse imobilului was last modified: februarie 18th, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.