JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă. Încetarea contractului anterior îndeplinirii condiției de vârstă pentru pensionare. Nelegalitate

23 feb. 2018
Vizualizari: 150
  • C. muncii: art. 56 alin. (1) lit. c)

Potrivit dispozițiilor art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în forma în vigoare la momentul emiterii deciziei contestate, contractul individual de muncă încetează de drept „la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare(…)”.
Raportând dispoziția legală menționată la situația de fapt din speță, se constată că aceste prevederi nu sunt aplicabile situației apelantei-reclamante, în condițiile în care drepturile de pensie cuvenite acesteia pentru munca depusă și limită de vârstă au fost deschise încă din data de 01.01.2006, mult anterior datei încheierii contractului individual de muncă în cauză. În plus, așa cum arătam, cu câteva zile înainte de încheierea contractului, reclamanta a îndeplinit și condițiile de vârstă din legislația specială aplicabilă asistenților medicali. Prin urmare, niciunul dintre temeiurile de drept indicate în decizie nu este incident în situația particulară a reclamantei, nici art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii și nici art. 22 alin. (4) din OUG nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moașă și a profesiei de asistent medical. Intimatul a dispus în mod nelegal încetarea unui contract de muncă pentru cauze care existau încă de la data încheierii lui.

(Curtea de Apel București, s. a VII-a privind conflicte de muncă și asigurări sociale, decizia nr. 887 din 23 februarie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă. Încetarea contractului anterior îndeplinirii condiției de vârstă pentru pensionare. Nelegalitate was last modified: iulie 1st, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.