JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cameră preliminară. Contestaţie. Obiectul procedurii. Verificarea legalităţii administrării probelor

22 iun. 2022
Vizualizari: 422
  • NCPP: art. 115
  • NCPP: art. 172
  • NCPP: art. 282
  • NCPP: art. 342
  • NCPP: art. 347

1) În conformitate cu dispozițiile art. 347 alin. (4) C. proc. pen., cu excepția cazurilor de nulitate absolută, cererile noi, care nu au fost invocate în fața judecătorului de cameră preliminară de la instanța sesizată cu rechizitoriul, nu pot fi formulate direct în calea de atac a contestației.
2) Verificarea aptitudinii probatoriului de a susține acuzația nu poate forma obiectul procedurii camerei preliminare, întrucât privește fondul cauzei și se evaluează în cursul judecății, punând în discuție temeinicia fundamentului probator al acuzației, iar nu claritatea acesteia.
3) Potrivit dispozițiilor art. 115 alin. (1) C. proc. pen., orice persoană poate fi audiată în calitate de martor, cu excepția părților și a subiecților procesuali principali. Dispozițiile art. 115 alin. (1) C. proc. pen. se referă la persoanele care au calitatea de părți sau de subiecți procesuali principali în raport cu infracțiunile pentru care s-a dispus trimiterea în judecată, iar nu în raport cu infracțiunile pentru care s-a dispus clasarea.
4) Audierea unui martor în lipsa avocatului inculpatului, care nu a fost încunoștințat cu privire la audiere, nu atrage nulitatea absolută, ci nulitatea relativă, în condițiile art. 282 C. proc. pen.
5) Procurorul poate dispune prin ordonanță efectuarea unei constatări, conform dispozițiilor art. 172 alin. (9) teza a III-a C. proc. pen., în cazul în care este necesară lămurirea urgentă a unor fapte sau împrejurări ale cauzei. Necesitatea de a verifica dacă se impune sau nu se impune extinderea urmăririi penale se încadrează în dispozițiile art. 172 alin. (9) teza a III-a C. proc. pen., procurorul putând dispune efectuarea unei constatări în scopul de a realiza această verificare.

(I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 169 din 21 februarie 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cameră preliminară. Contestație. Obiectul procedurii. Verificarea legalității administrării probelor was last modified: iunie 22nd, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.