JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Agent de asigurare. Raporturile dintre asigurător și intermediar. Contract de asigurare. Consumator

15 mai 2018
Vizualizari: 154
  • Legea nr. 32/2000: art. 33 alin. 1
  • Legea nr. 32/2000: art. 34 alin. 4
  • Ordinul nr. 10/2007

Agentul de asigurare, indiferent că este persoană fizică sau juridică, nu este supus autorizării Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Legea menționează existența în privința sa a unei autorizații valabile scrise din partea unui asigurător, ceea ce înseamnă că trebuie să se afle într-o relație contractuală cu acesta, prin încheierea unui contract de agent.
Raporturile dintre asigurător și intermediar sunt cele specifice mandatului cu reprezentare, deoarece primul îl împuternicește pe al doilea să negocieze și să încheie contracte de asigurare cu terții în numele său.
Una dintre obligațiile intermediarului în asigurări este aceea de a aduce la cunoștința asiguratului cu care încheie contractul de asigurare împuternicirea în temeiul căreia acționează (contemplatio domini).
Consumatorul, în virtutea dreptului său la informare și la siguranță, a dreptului de a alege, poate cere reprezentantului să facă dovada puterilor încredințate de reprezentat și, dacă reprezentarea este cuprinsă într-un înscris, să îi remită o copie a înscrisului, semnată pentru conformitate.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 1834 din 15 mai 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Agent de asigurare. Raporturile dintre asigurător și intermediar. Contract de asigurare. Consumator was last modified: iulie 11th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.