JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acţiune prin care se tinde la constatarea inexistenţei transferului acţiunilor ce formează obiectul unui contract de vânzare-cumpărare, pentru inexistenţa aprobării acestui transfer de către consiliul de administraţie, conform actului constitutiv. Condiţiile de exercitare a acţiunii civile. Interesul de a acţiona

16 mart. 2023
Vizualizari: 58
  • NCC: art. 1238 alin. (2)
  • NCC: art. 627
  • NCC: art. 629
  • NCPC: art. 33

Un acționar are interes să conteste în instanță legalitatea dobândirii de către alte persoane a unor acțiuni în cadrul societății, chiar dacă nu intenționează să le achiziționeze, întrucât este interesat cu privire la bunul mers al societății și cu privire la buna desfășurare a activității acesteia, interesul acestuia fiind cu atât mai evident cu cât acesta invocă încălcarea prevederilor actului constitutiv și existența unei cauze ilicite. Astfel, în cazul în care prin acțiunea formulată acționarul minoritar reclamă o pretinsă nesocotire a condițiilor prevăzute în actul constitutiv pentru dobândirea inițială a participațiilor de către persoane care nu au calitatea de acționar în societate, nu se poate contesta existența cerinței unui interes determinat, legitim, personal, născut și actual, clauzele actului constitutiv fiind asumate de toți asociații societății, acest act materializând, de fapt, acordul lor de voință, sub toate aspectele, inclusiv cele care vizează modul de transmitere a titlurilor de participare dobândite în schimbul aporturilor aduse în societate.
În aceste condiții, interesul acționarului reclamant este și determinat, folosul practic urmărit fiind asigurarea legalității transferurilor de acțiuni și, consecutiv, a legalității deținerii calității de acționar în societate, acțiunea judiciară inițiată neavând caracter pur preventiv, ci urmărind remedierea unor situații concrete care, în opinia acestuia, sunt caracterizate prin elemente de nelegalitate.

(ICCJ, Secția a II-a civilă, decizia nr. 637 din 16 martie 2023)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune prin care se tinde la constatarea inexistenței transferului acțiunilor ce formează obiectul unui contract de vânzare-cumpărare, pentru inexistența aprobării acestui transfer de către consiliul de administrație, conform actului constitutiv. Condițiile de exercitare a acțiunii civile. Interesul de a acționa was last modified: noiembrie 13th, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.