JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în constatarea refuzului nejustificat de soluționare a unei cereri. Încălcarea principiului disponibilității prin calificarea cererii ca fiind acțiune în anularea unui act administrativ tipic. Consecințe asupra soluției de admitere a excepției inadmisibilității acțiunii pentru neîndeplinirea procedurii prealabile

12 ian. 2022
Vizualizari: 77
  • Legea nr. 554/2004: art. 7
  • NCPC: art. 22 alin. (5)
  • NCPC: art. 9 alin. (2)

În condițiile în care obiectul acțiunii cu care a fost învestită prima instanță a vizat constatarea refuzului nejustificat al autorității publice pârâte de a soluționa pozitiv o cerere de decont și obligarea acestei autorități la recunoașterea dreptului legitim al reclamantei prin efectuarea deconturilor solicitate, calificarea acțiunii de către judecătorul fondului, ca fiind îndreptată împotriva unui act administrativ tipic (respectiv împotriva adresei prin care a fost consemnat refuzul de decont) reprezintă o încălcare a principiului disponibilității părților în procesul civil, consacrat de art.9 alin. (2) din Codul de procedură civilă.
Prin urmare, cum instanța nu a fost învestită cu anularea unui act administrativ tipic (decizie/dispoziție de soluționare a deconturilor), iar cererea de obligare la plată nu a fost formulată ca un capăt accesoriu al unei astfel de acțiuni, ci al uneia în constatarea refuzului nejustificat, soluția de respingere a acțiunii pentru lipsa plângerii prealabile prevăzute de art.7 din Legea nr. 554/2004 este contrară legii, dar și jurisprudenței consolidate a instanței supreme în materie, motivele de casare reglementate de art.488 alin. (1) pct. 5 și pct. 8 din Codul de procedură civilă fiind pe deplin incidente.

(ICCJ, Secția de contencios administrativ și fiscal, decizia nr. 48 din 12 ianuarie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în constatarea refuzului nejustificat de soluționare a unei cereri. Încălcarea principiului disponibilității prin calificarea cererii ca fiind acțiune în anularea unui act administrativ tipic. Consecințe asupra soluției de admitere a excepției inadmisibilității acțiunii pentru neîndeplinirea procedurii prealabile was last modified: noiembrie 18th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.