Judecata căilor de atac. Organizarea ierarhică a instanţelor într-un sistem piramidal (NCPC)

13 feb. 2019
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 493
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 1194/2018

NCPC: art. 1-4, art. 4 pct. 1, art. 137; L. nr. 76/2012: art. 3

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

În ședința publică din data de 17 aprilie 2018, Înalta Curte a rămas în pronunțare asupra excepției necompetenței materiale a Înaltei Curți de Casație și Justiție în soluționarea recursului, ce se impune a fi analizată cu prioritate, în raport de dispozițiile art. 137 C. proc. civ.:

Preliminar, în ceea ce privește normele de procedură aplicabile în prezenta cauză, Înalta Curte reține că în raport de data înregistrării cererii de chemare în judecată, respectiv 15 mai 2012, prezenta acțiune este supusă normelor înscrise în C. proc. civ. de la 1865, având în vedere dispozițiile art. 3 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind C. proc. civ.

În cauză, reclamantul A. a declarat recurs împotriva deciziei civile nr. 2564/A din 6 decembrie 2016, pronunțată de Tribunalul Ilfov, secția civilă, în faza procesuală a apelului.

Potrivit dispozițiilor art. 3 pct. 3 C. proc. civ., curțile de apel judecă „ca instanțe de recurs, recursurile declarate împotriva hotărârilor pronunțate de tribunale în apel sau împotriva hotărârilor pronunțate în primă instanță de tribunale, care, potrivit legii, nu sunt supuse apelului, precum și în orice alte cazuri expres prevăzute de lege”.

Totodată, conform prevederilor art. 4 pct. 1 C. proc. civ., Înalta Curte de Casație și Justiție judecă „recursurile declarate împotriva hotărârilor curților de apel și a altor hotărâri, în cazurile prevăzute de lege”.

Art. 21 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară stabilește competența Secțiilor I civilă, a II-a civilă și de contencios administrativ și fiscal ale Înaltei Curți de Casație și Justiție de a judeca recursurile împotriva hotărârilor pronunțate de curțile de apel, iar în cazul altor hotărâri numai în cazurile prevăzute de lege.

Din aceste dispoziții legale rezultă că judecata căilor de atac se face prin luarea în considerare a organizării ierarhice a instanțelor de judecată, învestirea instanțelor de control judiciar făcându-se din treaptă în treaptă, fără a se trece peste o instanță de la un nivel intermediar; totodată, organizarea ierarhică a instanțelor într-un sistem piramidal rezultă în mod evident atât din dispozițiile art. 2 alin. (2) din Legea nr. 304/2004, dar și din cele ale art. 1-4 din C. proc. civ.

Din interpretarea sistematică și logică a textelor legale menționate și a principiilor dreptului procesual civil și ale organizării judiciare, rezultă fără echivoc că, în speță, competența de soluționare a recursului declarat împotriva hotărârii pronunțate de tribunal în calea de atac a apelului aparține curții de apel în a cărei circumscripție se află Tribunalul Ilfov.

Față de considerentele mai sus arătate și de dispozițiile legale invocate, Înalta Curte va declina competența de soluționare a recursului declarat de recurentul-reclamantul A. împotriva deciziei nr. 2564/A din 6 decembrie 2016, pronunțată de Tribunalul Ilfov, secția civilă, în favoarea Curții de Apel București.

Sursa informației: www.scj.ro.

Judecata căilor de atac. Organizarea ierarhică a instanțelor într-un sistem piramidal (NCPC) was last modified: februarie 4th, 2019 by Redacția ProLege
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter