Dezbatere Invitație la dezbaterea cu tema „Problematici privind declansarea executării silite”

3094       1
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.

[Cum a fost] Invitație la dezbaterea cu tema „Problematici privind declanșarea executării silite” 📅 05 iulie 2018 București [Cum a fost] Invitație la dezbaterea cu tema „Problematici privind declanșarea executării silite”

Data 05 iulie 2018
Locația Sala de festivități a Baroului București
Speakeri jud. Vasile Bozeşan, lect. univ. dr. Nicolae Horia Ţiţ, jud. George-Alexandru Lazăr, prof. univ. dr., jud. Evelina Oprina.
Taxa 60 de lei

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 6 iulie 2018: Cum a fost

Joi, 5 iulie,  începând cu ora 16.00, Baroul București și Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești în parteneriat cu CEJ București și Editura Universul Juridic au organizat dezbaterea „Problematici privind declanșarea executării silite”.

Original Black Friday pe UJmag.ro!

Evenimentul s-a desfășurat în sala de festivități a Baroului București.

Moderatorul dezbaterilor a fost domnul jud. Vasile Bozeșan, vicepreședinte al Tribunalului Ilfov.

Domnul judecător Bozeșan a susținut în cadrul evenimentului o prelegere cu tema „Limitele verificărilor realizate de executor asupra cererii de executare silită”.

A luat, de asemenea cuvântul jud. George-Alexandru Lazăr cu privire la „Executorialitatea contractelor încheiate online și a garanțiilor”. În plus, au avut loc dezbateri pe tema „Ce poate și ce nu poate verifica instanța în cadrul procedurii de încuviințare a executării”, prelegere a susținută de domnul lect. univ. dr. Nicolae-Horia Țiț.

Invitat special a fost doamna prof. univ. dr., jud. Evelina Oprina care a dezbătut tema „Încuviințarea executării silite în ipoteza intervenției”.

În cadrul dezbaterii, un moment special a fost lansarea colecției „Biblioteca de executare silită”, colecție coordonată de domnul jud. Vasile Bozeșan.

Această colecție a debutat în luna mai 2018 cu primele 3 titluri:

– „Condițiile esențiale ale executării silite” (autor Vasile Bozeșan);
– „Titlurile executorii” (autor George-Alexandru Lazăr);
– „Încuviințarea executării silite” (autor Nicolae Horia Țiț).

Galeria foto a evenimentului

Cu privire la aceste titluri, domnul Bozeșan a vorbit pe larg, în cadrul Emisiunii „Legal Point” nr. 83, cu titlul „Biblioteca de executare silită” (Emisiunea Legal Point este transmisă în direct pe www.universuljuridic.ro).

👍Vezi aici: EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 83 – Jud. Vasile Bozeșan: Biblioteca de executare silită

 

Original Black Friday pe UJmag.ro!

Astfel, receptivi la efervescența problemelor variate și accentuat complexe cu care se confruntă domeniul executării silite, Coordonatorul (Vasile Bozeșan) și Editorul (Universul Juridic) își asumă, conjugat, proiectul Colecției „Biblioteca de executare silită”, prin care își propun să realizeze o extinsă serie de lucrări cu tematici circumscrise procedurii de executare silită.

În demersul de realizare a Colecției se urmăresc analiza succesivă a tuturor instituțiilor specifice executării silite, precum și abordarea tuturor aspectelor ce implică o relaționare a executării silite cu domenii conexe.

De asemenea, în mod necesar, în cadrul Colecției, o atenție aparte va fi acordată lucrărilor dedicate rolului și incidenței profesiilor/activităților liberale (notari, avocați, practicieni în insolvență, mediatori) în procedura de executare silită, cu o preocupare accentuată pentru activitatea și răspunderea executorilor judecătorești și fiscali, în calitatea acestora din urmă de organe cu prerogative în punerea în executare a titlurilor executorii.

În acest sens, afirmându-se dezideratele exigenței și rigorii ca valențe obligatoriu atașate Colecției, lucrările vor reflecta o adecvare eficientă între teme și expertiza autorilor în scopul oferirii cititorilor a unor soluții corecte problemelor analizate.
Colecția își propune o perspectivă duală asupra temelor de executare silită, îmbinând abordarea teoretică și viziunea practică asupra acestora. Astfel, fiecare lucrare va cuprinde atât o analiză teoretică (expuneri, problematizări, comentarii), cât și o prezentare a soluțiilor jurisprudențiale în cadrul unei părți dedicate practicii judiciare.

Asigurând o reală specificitate contextului fiecărei teme abordate, lucrările Colecției „Biblioteca de executare silită” vor putea fi valorificate util pentru solubilizarea problematicilor doctrinare, dar și pentru identificarea soluțiilor concrete cu vocație de aplicare în procedura execuțională.

Redăm, în continuare, o scurtă prezentare a celor trei titluri ale colecției:

Conditiile esentiale ale executarii silite. Conformitatea, efectivitatea, integralitatea si promptitudinea

Autor: judecător Vasile Bozeșan

Autor: judecător Vasile Bozeșan

Deschizând seria titlurilor în cadrul Colecției „Biblioteca de executare silita”, prezenta lucrare constituie un demers de configurare a paradigmei în care se verifică îndeplinirea condițiilor esențiale ale oricărei executări silite.

Premisa unei relative, dar necesare distincții intre, pe de o parte, perspectiva procedurală (dinamică) a executării silite și, pe de altă parte, perspectiva scopului și a rezultatului spre care este orientată aceasta permite concluzia că executarea silită trebuie să satisfacă nu doar exigențele de natură procedurală impuse pentru asigurarea legalității și a caracterului echitabil ale acestei faze a procesului civil, ci și anumite cerințe/condiții care, raportat la obiectivul urmăririi silite – și anume realizarea silită concretă a creanței creditorului –, definesc caracterul corespunzător al acesteia.

În registrul acestei ameliorative distincții dintre procedură și scop, dintre activitate și rezultat, se marșează decisiv pe necesitatea atingerii unei finalități a executării silite, în care conformitatea, efectivitatea, integralitatea și promptitudinea devin repere esențiale pentru a caracteriza maniera în care creditorul a fost pus, pe calea executării silite, în drepturile sale decurgând din titlul executoriu.

Identificarea și precizarea acestor condiții esențiale, relevarea factorilor care le configurează și influențează extensiunea, înțelegerea mecanismului interrelaționării acestora, precum și evidențierea particularităților lor în contexte specifice constituie demersuri care, depășind planul teoretic al conceptualizărilor, își pot afirma o utilitate concretă în praxisul execuțional, unde se tranșează și se verifică însuși caracterul (in)adecvat al modului de punere în executare silită a titlurilor creditorilor.

 

Titlurile executorii

Autor: judecător George-Alexandru Lazăr

Autor: George-Alexandru Lazăr

Titlurile executorii se plasează la confluența dintre dreptul material și cel procesual, reprezentând un liant între etapa încheierii actului juridic civil și cea a executării sale. Tocmai natura mixtă a normelor care instituie executorialitatea a dat naștere unor aprinse controverse în practica judiciară, pentru dezlegarea cărora a fost necesară intervenția repetată a instanței supreme.

Deși interpretările recente în materie au calificat executorialitatea ca un efect al creanței, iar nu al titlului în sens de înscris, dimensiunea substanțiala își înfige adânc rădăcinile în dreptul procesual, dominant în materia executării silite, conturând un regim juridic eterogen. Mai mult însa, instituția executorialității depășește sfera dreptului civil, substanțial ori procedural, având aplicații în materii de drept public, precum dreptul administrativ ori fiscal. Nu pot fi ignorate nici dimensiunea europeană și internațională a titlurilor executorii, precum nici inevitabilă îmbinare a dreptului supranațional cu cel autohton. Ne vom apleca asupra tuturor acestor particularități pe parcursul lucrării, cu trimiterile de rigoare la dificultățile practice și dezbaterile doctrinare pe care le-au generat.

Fără a abandona vreuna dintre componentele executorialității, prezenta lucrare își propune să reliefeze, inter alia, trăsăturile sale esențiale, dobândirea și pierderea caracterului executoriu al titlurilor ori regimul juridic al aplicării legii în timp. Analiza se grefează pe modificările succesive ale legislației în materia titlurilor executorii pentru a oferi un ghid util practicienilor dreptului, fără a omite însă aspectele teoretice esențiale pentru abordarea tematicii.

Prin tratarea unitară a tuturor acestor componente distincte ale executorialității, ne propunem definirea unui regim juridic unitar și coerent în materie, care să servească la soluționarea dificultăților întâlnite în activitatea judiciară. Acest prim pas se va reflecta în soluțiile propuse pentru probleme practice analizate, oferind, totodată, cititorului criterii și repere principiale pentru corecta aplicare a legii în materia titlurilor executorii.

 

Încuviințarea executării silite

Autor: avocat Nicolae-Horia Țiț

Autor: avocat Nicolae-Horia Țiț

Reglementarea încuviințării silite a avut o „istorie zbuciumată”, marcată de declararea neconstituționalității soluției legislative a competenței executorului judecătoresc, atât sub vechea reglementare, cât și sub cea actuala și a fost un subiect abordat cu generozitate în doctrina.

Studiul prezent constituie o abordare mai amplă a instituției, autorul încercând să facă o analiză de detaliu a tuturor aspectelor referitoare la această procedură: o scurtă prezentare a evoluției reglementării, analiza naturii juridice a procedurii de încuviințare, prin comparație cu proceduri asemănătoare; analiza caracterului obligatoriu al acesteia, cu identificarea excepțiilor de la regulă; cererea de încuviințare a executării silite; procedura de soluționare a cererii; încheierea de încuviințare și efectele acesteia; motivele pentru care poate fi respinsă cererea de încuviințare; contestația împotriva încheierii de încuviințare a executării.

Lucrarea îmbină aprecierile și calificările doctrinare cu exemplele din practica judiciară, din dorința de a fi un instrument util atât pentru teoreticienii dreptului execuțional civil, cât și pentru practicieni.

 

Comandă coleția „Condițiile esențiale ale executării silite, Titlurile executorii și Încuviințarea executării silite”


Joi, 5 iulie, Baroul București și Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești în parteneriat cu CEJ București și Editura Universul Juridic organizează dezbaterea „Problematici privind declanșarea executării silite”. Evenimentul va avea loc la sala de festivități a Baroului București începând cu ora 16.00.

Baroul București acordă 4 puncte de pregătire profesională pentru avocații participanți la dezbatere.

Vor lua cuvântul:

– Jud. Vasile Bozeșan (moderator) – „Limitele verificărilor realizate de executor asupra cererii de executare silită”;

– Jud. George-Alexandru Lazăr – „Executorialitatea contractelor încheiate online și a garanțiilor”;

– Lect. univ. dr. Nicolae-Horia Țiț – „Ce poate și ce nu poate verifica instanța în cadrul procedurii de încuviințare a executării”.

Invitat special: Prof. univ. dr., jud. Evelina Oprina – „Încuviințarea executării silite în ipoteza intervenției”.

 

În cadrul evenimentului va avea loc un moment special, care va consta în lansarea colecției Biblioteca de executare silită (colecție coordonată de jud. Vasile Bozeșan).

 

Titluri apărute până acum în această colecție:

Condițiile esențiale ale executării silite (autor Vasile Bozeșan);
Titlurile executorii (autor George-Alexandru Lazăr);
Încuviințarea executării silite (autor Nicolae Horia Țiț).

Taxa de participare este de 60 de lei. Plata se efectuează în baza facturii proforme emise după completarea formularului de înscriere.

[Cum a fost] Invitație la dezbaterea cu tema „Problematici privind declanșarea executării silite” was last modified: iulie 22nd, 2018 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter