EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 83 – Jud. Vasile Bozeșan: Biblioteca de executare silită

2 iul. 2018
Vizualizari: 3321
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

[…]

Nicolae Cîrstea: Suntem în pre-ziua unui eveniment special pe care îl avem împreună, mâine, la Baroul București – lansarea unei colecții, zicem noi, așteptate, interesante și care va deschide niște drumuri în aprofundarea acestei materii a executării silite. Domnule Bozeșan, de ce era nevoie de o colecție de executare silită?

Vasile Bozeșan: Se poate face o analiză pe larg, cu privire la necesitatea acestei biblioteci de executare silită. Pot doar să afirm că acest demers se încadrează în activitatea mai largă care m-a preocupat în ultimii ani, referitoare la executarea silită, care, trebuie să recunoaștem că rămâne – sper că se va schimba – cel puțin tributară viziunilor vechi, tradiționaliste, conservatoare, cu privire la modul de abordare a executării silite. Eu, împreună cu alți autori, am realizat acest lucru și am încercat să venim cu noi abordări cu privire la executarea silită, putând evoca, în acest sens, modul în care am încercat să transpun în lucrările mele jurisprudența CEDO, care ne-a oferit, fără îndoială, un plus – de care trebuia și trebuie să beneficiem. În al doilea rând, tot ca o diversitate de abordări, trebuie amintit, cu necesitate, proiectul de executare silită realizat la Universul Juridic: „Executarea silită, dificultăți și soluții practice”, în care am încercat să abordăm punctual, concret, particular, aproape chirurgical, fiecare problematică din practica execuțională. Iar în final acest demers – colecția Biblioteca de executare silită – se încadrează în acest proces de diversificare a abordărilor execuționale în materia executării silite.

Cornel Dărvășan: Cui se adresează aceste trei volume? Și, în special, ce aveți de gând să faceți în viitor pe linia aceasta?

Vasile Bozeșan: În primul rând, raportat și la conținutul și structura  fiecărei lucrări cu privire la care putem discuta, se adresează mai ales practicienilor; însă nu sunt excluși nici teoreticienii și cei care doresc să reflecteze la executarea silită, deși sunt cam puțini, este adevărat, cei care chiar reflectează și fac o pasiune dincolo de practica respectivă; deci practicienilor, executorilor, în mod prioritar, avocaților, consilierilor juridici și, bineînțeles, și judecătorilor.

Cornel Dărvășan: Puteți face o scurtă prezentare a acestor trei volume?

Nicolae Cîrstea: Materia abordată de fiecare dintre lucrări…

Vasile Bozeșan: Da. Dacă îmi permiteți, aș face o prezentare a structurii, pentru ca cititorii să înțeleagă oarecum care este scopul acestei colecții. Fiecare lucrare este sistematizată în două părți – o primă parte, pe care am numit-o general: „Doctrină”, cuprinde analize, comentarii, teoretizări cu privire la o instituție anume din materia executării silite. Iar, în a doua parte, fiecare lucrare conține un set de exemple din practica judiciară, astfel încât fiecare practician găsește atât abordări teoretice, punctuale, la problemele instituției respective, cât și exemplificări cu jurisprudență în materia instituției respective.

Nicolae Cîrstea: Sunt primele abordări doctrinare ale acestei materii, domnule Bozeșan, avem aprofundări și în alte lucrări, tratate? Care ar fi noutatea pe care o aduc lucrările?

Vasile Bozeșan: De regulă, ca să evoc iar acea perspectivă – cu privire la care rămân la ideea că este insuficientă, spun deci: cursurile universitare, chiar și tratatele, avem și un tratat de referință în materia executării silite, pe piață, care este unul extrem de util, totuși, își dovedesc insuficiența și insuficienta aptitudine de a răspunde problemelorpractice concrete, cu care se confruntă practicienii. Trebuie să recunoaștem că practica execuțională a devansat demult teoria. Iar teoria, abordarea teoretică, face eforturi mari, spun eu, să le facă față. Și practicienii știu că achiesează la acest punct de vedere al meu. Noua colecție vine și abordează particular fiecare instituție, într-o manieră nu foarte largă, în sensul că nu ne propunem teoretizări largi, laxe, cu privire la instituție; ci o abordare critică, punctuală, comentarii aplicate, tocmai la chestiunile pe care practica le-a relevat. Din această perspectivă, oarecum aș puncta utilitatea, în sensul că, găsind într-un anumit număr de lucrări, toate instituțiile abordate, de pildă, de un curs universitar sau de un tratat, cu siguranță în Biblioteca de executare silită le vom găsi mult mai bine punctate, mult mai bine abordate, mult mai bine susținute cu practica din cea de-a doua parte a lucrării.

[…]

Cornel Dărvășan: Domnule judecător sunteți toată ziua în instanță, când mai aveți timp să scrieți? Când mai aveți timp să vă documentați, să vă exprimați efectiv? Aveți de citit sute de dosare, foarte multe pagini, un timp foarte scurt de deliberare. Eu apreciez foarte mult ideea aceasta, ca fiece profesionist să se documenteze mai departe și să scoată cărți. Mi se pare extraordinar.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Vasile Bozeșan: Da, însă nu trebuie uitat că însăși activitatea pe care o desfășor este o sursă de teme, de subiecte, de problematici care, la rândul lor, constituie germenele pentru o reflecție. Pe de altă parte, nu neg faptul că, într-adevăr, presupune un sacrificiu, o limitare, o sacrificare a altor aspecte, poate, din viața privată. Însă cu înțelegere din partea celor din jur, poți găsi un echilibru.

Nicolae Cîrstea: Cum se vede executarea silită? Și poate chiar cum se văd unele dintre titlurile pe care le abordează colecția – din perspectivele participanților la această procedură, în această zonă? Avem judecători, executori judecătorești, avem avocați – care sunt zonele care-i încurcă cel mai tare pe fiecare dintre ei? Care-i ajută să-și desfășoare activitatea, pe avocați sau pe executori, mai ușor?

Vasile Bozeșan: Lucrările în general?

Nicolae Cîrstea: Da, practic, care ar fi perspectiva dumneavoastră, coordonatorii colecției, dacă este să ne raportăm la fiecare dintre cei care sunt actori în această materie? Practic, avem executori judecătorești, creditori, avem avocați…

Vasile Bozeșan: Informația, interpretarea textelor, oferirea unor soluții pe interpretare, soluționarea unor anumite problematici – nu suntem străini niciunul dintre participanții în acest proces execuțional, de toate acestea. Începând cu executorul, care este în centrul întregii activități, avocații, care pot apăra fie interesele creditorului, fie interesele debitorului; instanța, care are un rol crucial și mai ales decisiv pentru tranșarea anumitor incidente și în special a existenței sau inexistenței legalității executării silite. Mi-este greu să spun căruia dintre acești actori îi profită mai mult. Este adevărat, trebuie să punctez acest lucru, faptul că de regulă un apetit mai mare pentru lectura scrierii în materia executării silite îl au mai mult executorii și avocații. Judecătorii preferă să interpreteze mai mult, însă aici aș face un apel. În ultimii ani editura Universul Juridic – și nu o spun deloc fals, condescendent sau artificial – a oferit niște proiecte, dezbateri, conferințe, lucrări pe materia executării silite. Pot să spun că multe dintre aceste proiecte – și pot să punctez, însă timpul nu ne ajută…

Nicolae Cîrstea: Putem să încercăm, măcar.

Vasile Bozeșan: Multe din problematicile care au generat practică neunitară și au fost, ulterior, soluționate de către Înalta Curte prin decizii de unificare a practicii judiciare – și pot să le enumăr – au fost dezbătute, afirmate, rezolvate în lucrări de doctrină și în conferințe la care am participat în colaborare cu Universul Juridic.

[…]

Cornel Dărvășan: Domnule Cîrstea, dumneavoastră ați coordonat aceste volume…

Nicolae Cîrstea: Le-am editat, ca să folosim un termen mai adecvat… Este o materie interesantă, este o materie, spre deosebire de alte materii, care preocupă foarte mult practica, doctrina românească. Sunt volume cu siguranță cerute, altfel n-am fi putut susține, dacă nu există o perspectivă. În acest sens, editarea unor titluri succesive în această materie este, cred, domnule Bozeșan, pe de altă parte, un număr mic, totuși, de specialiști în problemele pe care le pune executarea silită în România. Sau tocmai din această cauză, pentru că este o materie dificilă, specialiștii sunt, cred, în jur de zece, totuși, în România? Nu sunt foarte mulți.

Vasile Bozeșan: E greu de răspuns la această întrebare pentru că mai întâi trebuie să ne precizăm instrumentele de lucru – ce înțelegem prin specialist. Mie personal nu-mi place acest cuvânt, însă…

Nicolae Cîrstea: Aș zice că specialiștii sunt cei care se preocupă constant să abordeze teme și problematici în materia executării silite.

Vasile Bozeșan: Nici aceasta nu este de ajuns, pentru că nu-i de ajuns să te preocupe; mai trebuie să și realizezi. Însă, convenind asupra unei relative semantici asupra acestui termen, într-adevăr, trebuie să afirm că sunt destul de greu de găsit persoane care să facă o „obsesie” din executare silită. Nu există jumătăți de măsură: ori îți place, ori nu-ți place executarea silită. Dacă te întâlnești cu ea doar ocazional, e insuficient. Mai mult, având în vedere că executarea silită însăși este foarte vastă, sunt greu de găsit persoane care să acopere întreaga executarea silită. Și aici nici nu mă refer la materii conexe, conflicte de muncă, contencios administrativ, insolvență, răspundere penală, răspundere civilă… Nici nu mă refer la aceste chestiuni, pentru că acestea ne sunt străine nouă și acestea pot fi abordate doar de către specialiști din aceste materii, dar care trebuie să cunoască, și ei, executare silită oarecare. Deci, este greu. Însă, ca să ne referim, de pildă, la volumele 1-2 din proiectul „Executare silită, dificultăți și soluții practice”, acolo eu cred că – acesta este punctul meu de vedere și practica a confirmat că așa este – am reușit să coagulăm expertiza  multor autori care, fiecare pe secțiunea pe care a activează, au adus un plus de valoare vădit. Și ne-a ajutat fiecare – pentru că fără domniile lor fără îndoială că nu exista proiectul.

[…]


Miercuri, 4 iulie 2018, începând cu ora 17.00, a avut loc emisiunea TV „Legal Point” pe canalul „UJ-TV”, găzduită de portalul universuljuridic.ro.

Realizatorii emisiunii, domnii Nicolae Cîrstea și Cornel Dărvășan, au adus în fața reflectoarelor, în cadrul emisiunii, un invitat special: domnul jud. Vasile Bozeșan, vicepreședinte al Tribunalului Ilfov.

Tema emisiunii a fost: „Biblioteca de executare silită”.

Principalele puncte ale discuțiilor au fost:

– ideea unei Colecții dedicate materiei executării silite;
– utilitatea acestei colecții și cui se adresează ea;
– o scurtă prezentare a celor trei titluri apărute deja;
– perspectiva titlurilor viitoare ale colecției;
– perspectiva modificărilor Codului de procedură civilă, în vara anului 2018 – elemente de noutate în materia executării silite;
– executarea silită în peisajul juridic sau judiciar actual;
– deficiențe și măsuri pentru dezvoltarea sau îmbunătățirea procedurii execuționale.

Emisiunea Legal Point este transmisă în direct pe www.universuljuridic.ro.


Lansarea Colecției a avut loc în data de 5 iulie 2018, în cadrul dezbaterii „Problematici privind declanșarea executării silite”.

👍Vezi aici mai multe detalii despre dezbaterea „Problematici privind declanșarea executării silite”

Receptivi la efervescența problemelor variate și accentuat complexe cu care se confruntă domeniul executării silite, Coordonatorul (Vasile Bozeșan) și Editorul (Universul Juridic) își asumă, conjugat, proiectul Colecției „Biblioteca de executare silită”, prin care își propun să realizeze o extinsă serie de lucrări cu tematici circumscrise procedurii de executare silită.

În demersul de realizare a Colecției se urmăresc analiza succesivă a tuturor instituțiilor specifice executării silite, precum și abordarea tuturor aspectelor ce implică o relaționare a executării silite cu domenii conexe.

De asemenea, în mod necesar, în cadrul Colecției, o atenție aparte va fi acordată lucrărilor dedicate rolului și incidenței profesiilor/activităților liberale (notari, avocați, practicieni în insolvență, mediatori) în procedura de executare silită, cu o preocupare accentuată pentru activitatea și răspunderea executorilor judecătorești și fiscali, în calitatea acestora din urmă de organe cu prerogative în punerea în executare a titlurilor executorii.

În acest sens, afirmându-se dezideratele exigenței și rigorii ca valențe obligatoriu atașate Colecției, lucrările vor reflecta o adecvare eficientă între teme și expertiza autorilor în scopul oferirii cititorilor a unor soluții corecte problemelor analizate.
Colecția își propune o perspectivă duală asupra temelor de executare silită, îmbinând abordarea teoretică și viziunea practică asupra acestora. Astfel, fiecare lucrare va cuprinde atât o analiză teoretică (expuneri, problematizări, comentarii), cât și o prezentare a soluțiilor jurisprudențiale în cadrul unei părți dedicate practicii judiciare.

Asigurând o reală specificitate contextului fiecărei teme abordate, lucrările Colecției „Biblioteca de executare silită” vor putea fi valorificate util pentru solubilizarea problematicilor doctrinare, dar și pentru identificarea soluțiilor concrete cu vocație de aplicare în procedura execuțională”.

Colecția a debutat în luna mai 2018 cu primele 3 titluri:

– judecător Vasile Bozeșan – Condițiile esențiale ale executării silite. Conformitatea, efectivitatea, integralitatea si promptitudinea
– judecător George-Alexandru Lazăr – Titlurile executorii
– avocat Nicolae-Horia Țiț – Încuviințarea executării silite.

 


Scurtă prezentare a celor trei titluri ale colecției:

Conditiile esentiale ale executarii silite. Conformitatea, efectivitatea, integralitatea si promptitudinea

Autor: judecător Vasile Bozeșan

Autor: judecător Vasile Bozeșan

Deschizând seria titlurilor în cadrul Colecției „Biblioteca de executare silita”, prezenta lucrare constituie un demers de configurare a paradigmei în care se verifică îndeplinirea condițiilor esențiale ale oricărei executări silite.

Premisa unei relative, dar necesare distincții intre, pe de o parte, perspectiva procedurală (dinamică) a executării silite și, pe de altă parte, perspectiva scopului și a rezultatului spre care este orientată aceasta permite concluzia că executarea silită trebuie să satisfacă nu doar exigențele de natură procedurală impuse pentru asigurarea legalității și a caracterului echitabil ale acestei faze a procesului civil, ci și anumite cerințe/condiții care, raportat la obiectivul urmăririi silite – și anume realizarea silită concretă a creanței creditorului –, definesc caracterul corespunzător al acesteia.

În registrul acestei ameliorative distincții dintre procedură și scop, dintre activitate și rezultat, se marșează decisiv pe necesitatea atingerii unei finalități a executării silite, în care conformitatea, efectivitatea, integralitatea și promptitudinea devin repere esențiale pentru a caracteriza maniera în care creditorul a fost pus, pe calea executării silite, în drepturile sale decurgând din titlul executoriu.

Identificarea și precizarea acestor condiții esențiale, relevarea factorilor care le configurează și influențează extensiunea, înțelegerea mecanismului interrelaționării acestora, precum și evidențierea particularităților lor în contexte specifice constituie demersuri care, depășind planul teoretic al conceptualizărilor, își pot afirma o utilitate concretă în praxisul execuțional, unde se tranșează și se verifică însuși caracterul (in)adecvat al modului de punere în executare silită a titlurilor creditorilor.

 

Titlurile executorii

Autor: judecător George-Alexandru Lazăr

Autor: George-Alexandru Lazăr

Titlurile executorii se plasează la confluența dintre dreptul material și cel procesual, reprezentând un liant între etapa încheierii actului juridic civil și cea a executării sale. Tocmai natura mixtă a normelor care instituie executorialitatea a dat naștere unor aprinse controverse în practica judiciară, pentru dezlegarea cărora a fost necesară intervenția repetată a instanței supreme.

Deși interpretările recente în materie au calificat executorialitatea ca un efect al creanței, iar nu al titlului în sens de înscris, dimensiunea substanțiala își înfige adânc rădăcinile în dreptul procesual, dominant în materia executării silite, conturând un regim juridic eterogen. Mai mult însa, instituția executorialității depășește sfera dreptului civil, substanțial ori procedural, având aplicații în materii de drept public, precum dreptul administrativ ori fiscal. Nu pot fi ignorate nici dimensiunea europeană și internațională a titlurilor executorii, precum nici inevitabilă îmbinare a dreptului supranațional cu cel autohton. Ne vom apleca asupra tuturor acestor particularități pe parcursul lucrării, cu trimiterile de rigoare la dificultățile practice și dezbaterile doctrinare pe care le-au generat.

Fără a abandona vreuna dintre componentele executorialității, prezenta lucrare își propune să reliefeze, inter alia, trăsăturile sale esențiale, dobândirea și pierderea caracterului executoriu al titlurilor ori regimul juridic al aplicării legii în timp. Analiza se grefează pe modificările succesive ale legislației în materia titlurilor executorii pentru a oferi un ghid util practicienilor dreptului, fără a omite însă aspectele teoretice esențiale pentru abordarea tematicii.

Prin tratarea unitară a tuturor acestor componente distincte ale executorialității, ne propunem definirea unui regim juridic unitar și coerent în materie, care să servească la soluționarea dificultăților întâlnite în activitatea judiciară. Acest prim pas se va reflecta în soluțiile propuse pentru probleme practice analizate, oferind, totodată, cititorului criterii și repere principiale pentru corecta aplicare a legii în materia titlurilor executorii.

 

Încuviințarea executării silite

Autor: avocat Nicolae-Horia Țiț

Autor: avocat Nicolae-Horia Țiț

Reglementarea încuviințării silite a avut o „istorie zbuciumată”, marcată de declararea neconstituționalității soluției legislative a competenței executorului judecătoresc, atât sub vechea reglementare, cât și sub cea actuala și a fost un subiect abordat cu generozitate în doctrina.

Studiul prezent constituie o abordare mai amplă a instituției, autorul încercând să facă o analiză de detaliu a tuturor aspectelor referitoare la această procedură: o scurtă prezentare a evoluției reglementării, analiza naturii juridice a procedurii de încuviințare, prin comparație cu proceduri asemănătoare; analiza caracterului obligatoriu al acesteia, cu identificarea excepțiilor de la regulă; cererea de încuviințare a executării silite; procedura de soluționare a cererii; încheierea de încuviințare și efectele acesteia; motivele pentru care poate fi respinsă cererea de încuviințare; contestația împotriva încheierii de încuviințare a executării.

Lucrarea îmbină aprecierile și calificările doctrinare cu exemplele din practica judiciară, din dorința de a fi un instrument util atât pentru teoreticienii dreptului execuțional civil, cât și pentru practicieni.

 

Comandă coleția „Condițiile esențiale ale executării silite, Titlurile executorii și Încuviințarea executării silite”

EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 83 – Jud. Vasile Bozeșan: Biblioteca de executare silită was last modified: iulie 8th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: