Instanţa competentă să soluţioneze contestaţia la executare vizând modificarea de pedepse (NCPP, L. nr. 302/2004)

10 dec. 2020
Vizualizari: 518
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 569/2020

NCPP: art. 35, art. 275 alin. (3) și (6), art. 425^1 alin. (7) pct. 2, art. 585, art. 598 alin. (1) lit. c) teza I; L. nr. 302/2004: art. 156 alin. (1) 

Față de cele consemnate în scris prin cererile depuse la dosarul cauzei și susținerile orale ale petentului condamnat, Înalta Curte consideră că cererea condamnatului A. nu reprezintă o contestație la executare prev. de art. 598 alin. (1) lit. c) teza I C. proc. pen. (contestație la titlu), calificarea juridică a cererii, în raport de manifestarea de voință a condamnatului fiind aceea de contestație la executare prevăzută de art. 585 C. proc. pen.

Potrivit art. 585 C. proc. pen.: Pedeapsa pronunțată poate fi modificată, dacă la punerea în executare a hotărârii sau în cursul executării pedepsei se constată, pe baza unei alte hotărâri definitive, existența vreuneia dintre următoarele situații:

a) concursul de infracțiuni;

b) recidiva;

c) pluralitatea intermediară;

d) acte care intră în conținutul aceleiași infracțiuni.

(2) Instanța competentă să dispună asupra modificării pedepsei este instanța de executare a ultimei hotărâri sau, în cazul în care persoana condamnată se află în stare de deținere, instanța corespunzătoare în a cărei circumscripție se află locul de deținere.

Deopotrivă, conform dispozițiilor art. 156 alin. (1) din Legea 302/2004, în cazul în care România este stat de executare, executarea unei pedepse sau măsuri privative de libertate aplicate printr-o hotărâre judecătorească, recunoscută de instanța română, este guvernată de legea română.

Instanța competentă să soluționeze contestația la executare vizând modificarea de pedepse, în temeiul art. 585 C. proc. pen., este instanța în a cărei circumscripție se află locul de deținere la data formulării cererii (decizia nr. 15/2018 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul pentru soluționarea recursului în interesul legii).

Or, în cauza de față, condamnatul A., la data de 10.03.2020 când a formulat contestația, se afla încarcerat în Penitenciarul Oradea .

Înalta Curte precizează că, deși în conformitate cu prevederile Legii 302/2004 curtea de apel a fost instanța care a dispus recunoașterea hotărârilor penale străine și transferarea condamnatului A. pentru continuarea executării pedepselor într-un penitenciar din România și a emis mandatul de executare a pedepsei, această instanță nu este – în înțelesul dat de legiuitor sintagmei „instanță de executare” – instanță care ar fi judecat infracțiunea în primă instanță, ci este o instanță specială desemnată ca autoritate judiciară competentă să soluționeze unele dintre procedurile reglementate în legea sus-menționată.

Ca atare, Înalta Curte constată că instanța competentă să judece prezenta contestație la executare nu este curtea de apel, ci judecătoria, instanță competentă material potrivit legii române să judece în primă instanță infracțiunile pentru care contestatorul a fost condamnat în străinătate (infracțiunea de furt calificat și tentativă la infracțiunea de furt calificat), deoarece potrivit dispozițiilor art. 35 din C. proc. pen. competența de judecată în primă instanță a acestor infracțiuni revine judecătoriei.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Având în vedere și faptul că judecătoria în a cărei circumscripție se află locul de deținere al condamnatului, Penitenciarul Oradea este Judecătoria Oradea, se constată că această instanță este competentă să judece prezenta contestație la executare întemeiată pe dispozițiile art. 585 C. proc. pen.

Pentru aceste considerente, în temeiul art. 425^1 alin. (7) pct. 2 C. proc. pen., art. 585 C. proc. pen. și art. 35 C. proc. pen., Înalta Curte va admite contestația formulată de persoana condamnată A. împotriva sentinței penale nr. 42/2020 din data de 02 iunie 2020 pronunțate de Curtea de Apel Alba Iulia, secția penală.

Va desființa sentința penală atacată și va trimite cauza la instanța de executare, la Judecătoria Oradea.

În temeiul art. 275 alin. (3) din C. proc. pen., cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului.

În temeiul art. 275 alin. (6) din C. proc. pen., onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestator, în cuantum de 313 RON, va rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Instanța competentă să soluționeze contestația la executare vizând modificarea de pedepse (NCPP, L. nr. 302/2004) was last modified: decembrie 10th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.