Instanţa competentă să soluţioneze cererile formulate de persoanele condamnate în cursul executării pedepsei. Instanţa în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere la data formulării cererii (NCPP)

24 iun. 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 81
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 468/2019

NCPP: art. 51, art. 275 alin. (3), art. 597 alin. (6), art. 598 alin. (1) lit. d)

În cauză, contestatorul A., la data de 7 iunie 2019, la acel moment deținut în Penitenciarul Bacău, în executarea pedepsei principale de 13 ani și 9 luni închisoare, stabilită prin sentința penală nr. 38/D din 28 ianuarie 2016 a Tribunalului Bacău, definitivă prin Decizia nr. 439 din 14 aprilie 2016 a Curții de Apel Bacău, M.E.P.Î. nr. 59/2016 emis la 15 aprilie 2016, a formulat o contestație la executare, invocând disp. art. 598 alin. (1) lit. d) din C. proc. pen.

Potrivit art. 598 alin. (1) lit. d) din C. proc. pen., contestația împotriva executării hotărârii se poate face când se invocă amnistia, prescripția, grațierea sau orice altă cauză de stingere ori de micșorare a pedepsei. Potrivit alin. (2) din aceluiași text de lege, în cazul alin. (1) lit. d), contestația se face, după caz, la instanța de executare sau la instanța egala în grad instanței de executare în a cărei circumscripție se află locul de deținere.

Totodată, potrivit art. 598 alin. (1) lit. d) și alin. (2), coroborat cu art. 597 alin. (6) C. proc. pen., contestația la executare se soluționează de către instanța în a cărei circumscripție se află locul de deținere.

Așa cum rezultă din înscrisurile aflate la dosar, la data formulării cererii, 7 iunie 2019, dosar Tribunalul Bacău, precum și din verificările efectuate de Tribunalul Iași, dosar Tribunalul Iași, contestatorul A. se afla încarcerat în Penitenciarul Bacău, aflat în aria de competență teritorială a Tribunalului Bacău.

Prin Decizia nr. 15 din 2018, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, în recurs în interesul legii, s-a stabilit că „instanța competentă să soluționeze cererile formulate de persoanele condamnate în cursul executării pedepsei este instanța în a cărei circumscripție se află locul de deținere la data formulării cererii, indiferent dacă locul de deținere este reprezentat de penitenciarul stabilit inițial sau de penitenciarul stabilit prin transferarea definitivă ori temporară a persoanei condamnate”.

Astfel, la data formulării cererii, 7 iunie 2019, contestatorul A. se afla în Penitenciarul Bacău, astfel încât, competența de soluționare a contestației la executare revine Tribunalului Bacău, în a cărei rază teritorială acesta era deținut efectiv la momentul formulării și înregistrării cererii sale.

Pe cale de consecință, raportat la dispozițiile art. 598 alin. (2) coroborate cu art. 597 alin. (6) C. proc. pen. și la împrejurarea că la data formulării cererii de contestație la executare întemeiată pe dispozițiile art. 597 alin. (1) lit. d) din C. proc. pen. contestatorul A. se afla încarcerat în Penitenciarul Bacău, în baza art. 51 din C. proc. pen., Înalta Curte de Casație și Justiție va stabili competența de soluționare a cauzei privind pe contestatorul A. în favoarea Tribunalului Bacău, instanță căreia i se va trimite dosarul.

Conform art. 275 alin. (3) din C. proc. pen. cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului, iar onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru condamnat în sumă de 313 RON, va rămâne în sarcina statului și se va plăti din fondul Ministerului Justiției.

Sursa informației: www.scj.ro.

Instanța competentă să soluționeze cererile formulate de persoanele condamnate în cursul executării pedepsei. Instanța în a cărei circumscripție se află locul de deținere la data formulării cererii (NCPP) was last modified: iunie 24th, 2021 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter