Înșelăciunea care a avut consecințe deosebit de grave. Individualizeze pedeapselor: greșita aplicare a cuantumului pedepselor. Contestația la executare (CP, NCPP)

8 mart. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 2350
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 1111/2017

CP: art. 25, art. 215 alin. (1), (2), (3) și (5), art. 74 alin. (1) lit. a), art. 76 alin. (2), art. 86^1; NCPP: art. 76 alin. (1) lit. a), art. 76^1 alin. (2), art. 598 alin. (1) lit. c)

Prin Decizia nr. 250/RC din data de 15 iunie 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție, secția penală, a admis recursul în casație formulat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești împotriva Deciziei penale nr. 111 din data de 31 ianuarie 2017 a Curții de Apel Ploiești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, pronunțată în Dosarul nr. x/105/2015, privind, printre alții, pe intimații inculpați A. și B.

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

A casat în parte decizia penală recurată, rejudecând cauza.

Astfel, s-a constatat că instanța de apel a aplicat greșit pedepsele inculpatelor A. și B., atât în ceea ce privește cuantumul acestora, cât și în ceea ce privește modalitatea de executare.

Înalta Curte a reținut că, deși, instanța de apel a apreciat că legea penală mai favorabilă inculpatelor A. și B. o reprezintă CP, a sancționat-o pe inculpata A. pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune prev. și ped. de art. 215 alin. (1), (2), (3) și (5) din CP și pe inculpata B., pentru comiterea infracțiunii de instigare la înșelăciune prev. și ped. de art. 25 din CP rap. la art. 215 alin. (1), (2), (3) și (5) din CP cu pedepse al căror cuantum se situează în afara limitelor legale, deși a reținut circumstanțe atenuante în favoarea celor trei inculpați.

Potrivit art. 215 alin. (5) din CP înșelăciunea care a avut consecințe deosebit de grave se pedepsește cu închisoarea de la 10 ani la 20 ani.

Astfel, instanța de apel, reținând, în favoarea inculpatelor circumstanțe atenuante prev. de art. 74 alin. (1) lit. a) din CP s-a raportat greșit la dispozițiile art. 76 alin. (1) lit. a) din CP și a stabilit pedepse nelegale, în cuantum de câte 3 ani închisoare pentru fiecare inculpată.

Potrivit dispozițiilor art. 76 alin. (2) din CP, în cazul infracțiunilor prin care s-au produs consecințe deosebit de grave, dacă se constată că există circumstanțe atenuante pedeapsa închisorii poate fi redusă cel mult până la o treime din minimul special.

Pe cale de consecință, pedepsele aplicate inculpatelor nu puteau fi reduse sub 3 ani și 4 luni închisoare, cuantum ce reprezintă o treime din minimul special de 10 ani închisoare prev. de textul incriminator.

În atare condiții, raportat la cuantumul legal al pedepselor s-a reținut că erau inaplicabile dispozițiile art. 86^1 din CP, deoarece potrivit art. 86^1 alin. (2), din CP, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere se poate acorda, în cazul concursului de infracțiuni, numai dacă sancțiunea aplicată este închisoarea de cel mult trei ani.

Împotriva Deciziei nr. 250/RC din data de 15 iunie 2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția penală, au formulat contestații la executare condamnatele B. și A.

Contestația la executare este o procedură jurisdicțională de rezolvare a situațiilor relative la executarea hotărârii, după rămânerea definitivă a acesteia. Pe această cale nu se poate pune în discuție legalitatea și temeinicia hotărârilor în baza cărora se face executarea și nu se poate ajunge la modificarea hotărârii rămasă definitivă, instanța fiind abilitată să verifice doar aspectele indicate de textul legal și nu modul de soluționare a cauzei.

Practic, prin intermediul acestei instituții de drept procesual penal, legea prevede mijloacele prin care se asigură aplicarea legii în executarea condamnării și totodată exclude posibilitatea ca pe această cale să fie afectată autoritatea de lucru judecat.

Potrivit dispozițiilor art. 598 alin. (1) lit. c) C. proc. pen., contestația împotriva executării hotărârii penale se poate face când se ivește vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare.

Bibliolex Biblioteca juridica virtuala

Condamnatele B. și A. au formulat contestații la executare împotriva Deciziei nr. 250/RC din data de 15 iunie 2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția penală, susținând că există o nelămurire cu privire la această hotărâre, în acest sens, arătând că există o contradicție între art. 76 alin. (1) lit. a) C. proc. pen. și art. 76^1 alin. (2) C. proc. pen.

În concret, deși se invocă motivul de contestație la executare prev. de art. 598 alin. (1) lit. c) C. proc. pen., respectiv o nelămurire cu privire la decizia penală atacată, în fapt, condamnatele, prin susținerile lor doresc să obțină o reindividualizare a pedepsei pe care o execută sau să se stabilească nevinovăția lor.

Înalta Curte constată că, deoarece contestația la executare reprezintă un mijloc jurisdicțional de rezolvare a incidentelor survenite în cursul executării pedepselor, este inadmisibil ca pe această cale condamnatele să poată cere instanței să stabilească nevinovăția lor sau să se individualizeze pedeapsa, întrucât s-ar aduce atingere autorității de lucru judecat.

Totodată, pe această cale se pot invoca numai aspecte ce privesc exclusiv executarea hotărârilor, neputând fi pusă în discuție legalitatea și temeinicia hotărârii în baza căreia se face executarea și neputându-se, astfel, ajunge la modificarea hotărârii rămase definitive.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte va respinge, ca inadmisibile, contestațiile la executare formulate de condamnatele B. și A. împotriva Deciziei nr. 250/RC din data de 15 iunie 2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția penală, pronunțată în Dosarul nr. x/105/2015.

Va obliga contestatoarele – condamnate la plata sumei de câte 100 lei, cu titlu cheltuieli judiciare către stat iar onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în sumă de câte 130 lei, va rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Înșelăciunea care a avut consecințe deosebit de grave. Individualizeze pedeapselor: greșita aplicare a cuantumului pedepselor. Contestația la executare (CP, NCPP) was last modified: martie 7th, 2018 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.