Infracțiunile de viol și incest. Legi succesibile. Legea penală mai favorabilă. Recurs (CP; CPP)

14 aug. 2017
Vizualizari: 2494
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 1784/2014

CP: art. 5, art. 39, art. 197 alin. (1), alin. (2) lit. b)1 și alin. (3), art. 203, art. 218 alin. (3) lit. b) și c), art. 377; CPP: art. 192 alin. (2), art. 38515 pct. l lit. b)

Prin Decizia Curții Constituționale a României nr. 265/2014, publicată în M. Of. la data de 20 mai 2014, s-a statuat că dispozițiile art. 5 C. pen. sunt constituționale în măsura în care nu permit combinarea prevederilor din legi succesive în stabilirea și aplicarea legii penale mai favorabile, fiind astfel consacrată teoria aplicării globale a legii penale mai favorabile.

Înalta Curte constată că legea penală mai favorabilă este, în cauză, C. pen. anterior, acesta fiind cel care conduce, în concret, la un rezultat mai avantajos pentru inculpatul A.N.

În speță, inculpatul A.N. a fost trimis în judecată și condamnat de instanța de fond și apel pentru comiterea infracțiunii de viol prevăzute de art. 197 alin. (1), alin. (2) lit. b)1 și alin. (3) C. pen. anterior, sancționată cu pedeapsa închisorii de la 10 la 25 de ani și interzicerea unor drepturi și a infracțiuni de incest prevăzută de art. 203 C. pen. anterior, sancționată cu pedeapsa de la 2 la 7 ani.

Conform C. pen. în vigoare infracțiunea de viol comisă de către inculpat se încadrează în dispozițiile art. 218 alin. (3) lit. b) și c) și este pedepsită cu închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar potrivit art. 197 alin. (1), alin. (2) lit. b)1 și alin. (3) teza I C. pen. anterior infracțiunea de viol era pedepsită cu închisoarea de la 10 la 25 de ani și interzicerea unor drepturi.

În ceea ce privește infracțiunea de incest, potrivit art. 377 C. pen. pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani, iar potrivit art. 203 C. pen. anterior infracțiunea de incest era pedepsită cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

În cauză se constată că atât legea nouă, cât și legea anterioară sancționează infracțiunile de viol și incest cu pedeapsa închisorii.

Deși aparent, C. pen. în vigoare pare a fi legea mai favorabilă inculpatului în raport de reducerea limitelor de pedeapsă, având în vedere criteriile ce trebuie avute în vedere la identificarea legii penale mai favorabile mai sus menționate, privite în ansamblul lor, și cuantumul pedepsei aplicate inculpatului 7 ani și 6 luni închisoare – care se situează în limite legale -, se apreciază că legea penală mai favorabilă este C. pen. anterior.

În plus, tratamentul penal ai pluralității de infracțiuni sub forma concursului este mai aspru potrivit legii noi, având în vedere dispozițiile art. 39 C. pen. care prevăd aplicarea cumulul juridic cu spor fix și obligatoriu, iar prin aplicarea în ansamblul dispozițiilor sale, a C. pen. în vigoare se va ajunge la o pedeapsă rezultantă mai mare decât cea stabilită în temeiul C. pen. anterior, legea veche fiind, astfel, cea care conduce la crearea unei situații mai blânde pentru inculpat.

Pentru motivele expuse, în temeiul dispozițiilor art. 38515 pct. l lit. b) C. proc. pen., Înalta Curte va respinge ca nefondat recursul declarat de inculpatul A.N. împotriva Deciziei penale nr. 197 din 3 decembrie 2013 a Curții de Apel Bacău, secția penală, cauze minori și familie, iar în temeiul art. 192 alin. (2) C. proc. pen., recurentul inculpat va fi obligat la plata cheltuielilor judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Infracțiunile de viol și incest. Legi succesibile. Legea penală mai favorabilă. Recurs (CP; CPP) was last modified: august 11th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.