Încheiere irevocabilă pronunţată de o instanţă de recurs. Inadmisibilitatea recursului (NCPC)

28 iun. 2021
Vizualizari: 363
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 1179/2020

NCPC: art. 137 alin. (1), art. 281, art. 281^1, art. 281^2, art. 281^3, art. 299 alin. (1), art. 312 alin. (1), art. 377 alin. (2)

La termenul de judecată din data de 26 iunie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a invocat, din oficiu, excepția inadmisibilității recursului, ce se impune a fi analizată cu prioritate, în temeiul art. 137 alin. (1) C. proc. civ. și a rămas în pronunțare pe această excepție, pe care o găsește incidentă pentru următoarele considerente:

Căile de atac, respectiv condițiile în care acestea pot fi exercitate, sunt de ordine publică deoarece se întemeiază pe interesul general de a înlătura orice cauze care ar putea ține în loc, în mod nedefinit, judecata unui proces.

Ca atare, nici uneia dintre părți nu îi este permis să formuleze și nici instanța judecătorească nu se poate investi cu judecata unei căi de atac exercitată în afara sistemului căilor de atac prevăzute de lege.

Potrivit art. 299 alin. (1) din C. proc. civ., pot constitui obiect al recursului, „hotărârile date fără drept de apel, cele date în apel precum și, în condițiile prevăzute de lege, hotărârile altor organe cu activitate jurisdicțională”.

Totodată, dispozițiile art. 377 alin. (2) C. proc. civ. enumeră categoriile de hotărâri irevocabile, ca fiind hotărârile date în recurs (pct. 4), precum și orice alte hotărâri care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu recurs (pct. 5). Împotriva acestora nu se mai poate exercita încă o dată apel sau recurs, potrivit principiului unicității căii de atac.

Prin instituirea de către legiuitor a unor prevederi cu privire la caracterul definitiv și irevocabil al hotărârilor judecătorești nu se încalcă dreptul de acces liber la justiție, prevăzut de art. 6 din C.E.D.O. și nici nu se creează vreo discriminare, în sensul dispozițiilor art. 16 din Constituția României.

În speță, prin încheierea recurată s-a lămurit înțelesul și întinderea dispozitivului deciziei nr. 94 din 22 februarie 2008, irevocabilă, prin care Curtea de Apel Iași, secția litigii de muncă și asigurări sociale a admis recursul declarat de reclamanții A., S., C., D., E., F., G., H., I., J., P., K., Q., L., M., R. și N. împotriva sentinței civile nr. 2185 din 23 noiembrie 2007, pronunțată de Tribunalul Iași, a modificat în parte sentința apelată în sensul că a admis acțiunea formulată de reclamanți în contradictoriu cu pârâții Ministerul Justiției, Curtea de Apel Iași, Tribunalul Iași, Ministerul Economiei și Finanțelor București și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, prin reprezentanți legali și a obligat pârâții Ministerul Justiției, Curtea de Apel Iași, Tribunalul Iași să plătească reclamanților drepturile bănești rezultate din aplicarea creșterilor salariale de 5% începând cu data de 01.01.2007 în raport cu luna decembrie 2006, de 2% începând cu data de 01.04.2007 în raport cu luna martie 2007 și de 11% începând cu data de 01.10.2007 în raport cu luna septembrie 2007, până la încetarea discriminării, sume ce vor fi actualizate cu indicele de inflație la data plății efective; a menținut dispoziția referitoare la respingerea excepției lipsei calității procesual-pasive a Ministerului Economiei și Finanțelor București.

Potrivit dispozițiilor art. 281^3 C. proc. civ., încheierile pronunțate în temeiul art. 281 și 281^1 C. proc. civ., precum și hotărârea pronunțată în temeiul art. 281^2 C. proc. civ., sunt supuse acelorași căi de atac ca și hotărârile în legătură cu care s-a solicitat, după caz, îndreptarea, lămurirea sau înlăturarea dispozițiilor potrivnice ori completarea.

În speță, încheierea recurată, pronunțată la data de 25 februarie 2020 de Curtea de Apel Iași, secția litigii de muncă și asigurări sociale este o încheiere irevocabilă pronunțată de o instanță de recurs, astfel încât aceasta nu era susceptibilă de a fi atacată cu calea de atac extraordinară a recursului, potrivit dispozițiilor art. 377 alin. (2) pct. 5 C. proc. civ.

În condițiile în care hotărârea cu privire la care s-a formulat cererea soluționată prin încheierea atacată cu prezentul recurs are caracter irevocabil, același caracter îl și încheierea, ceea ce atrage inadmisibilitatea recursului de față.

Pentru aceste considerente, în baza art. 312 alin. (1) raportat la art. 299 alin. (1) C. proc. civ., Înalta Curte de Casație și Justiție va respinge ca inadmisibil recursul declarat de recurentul MINISTERUL JUSTIȚIEI împotriva încheierii din 25 februarie 2020 pronunțate de Curtea de Apel Iași, secția litigii de muncă și asigurări sociale.

Sursa informației: www.scj.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Încheiere irevocabilă pronunțată de o instanță de recurs. Inadmisibilitatea recursului (NCPC) was last modified: iunie 28th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.