Imposibilitatea realizării misiunii de predare a persoanei solicitate. Solicitarea menţinerii arestării în vederea predării către autorităţile judiciare

13 feb. 2023
Vizualizari: 211
  • Legea nr. 302/2004: art. 104
  • Legea nr. 302/2004: art. 113
  • NCPP: art. 275 alin. (2)

Prin încheierea penală din 31 martie 2020, pronunțată de Curtea de Apel Ploiești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, în dosarul nr. x/2020, în baza art. 104 alin. (9) din Legea nr. 302/2004, republicată privind Cooperarea Judiciară Internațională în materie penală, a fost menținută măsura arestului preventiv a persoanei solicitate A., posedând C.I., seria x, nr. x, eliberată de SPC Ploiești la data de 08.06.2015, în prezent aflat în Centrul de reținere și arestare preventivă din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, pe o perioadă de 30 zile, cu începere de la data de 09 aprilie 2020 și până la 07 mai 2020, inclusiv.

(I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 227 din 7 aprilie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Examinând contestația declarată de persoana solicitată A., Înalta Curte constată că aceasta este nefondată, având în vedere considerentele ce vor fi expuse în continuare.

Prin sentința penală nr. 23 din data de 10 martie 2020, pronunțată de Curtea de Apel Ploiești, s-a autorizat predarea persoanei solicitate A. către autoritatea judiciară din Franța, s-a dispus arestarea persoanei solicitate A. pe o perioadă de 30 zile și predarea acesteia către autoritatea judiciară din Franța.

Din sesizarea formulată de IGPR – Centrul de Cooperare Polițienească Internațională – Biroul SIRENE, a rezultat faptul că, în contextul alarmant al evoluției epidemiei de COVID-19, pentru care a fost decretată stare de urgență, misiunea de predare a persoanei solicitate în Franța nu a putut fi realizată în termenul de 30 de zile, urmând să fie reprogramată la momentul la care situația epidemiologică va permite predarea/preluarea persoanei. Prin urmare, s-a solicitat menținerea arestării în vederea predării către autoritățile judiciare din Franța a persoanei solicitate A..

Articolul 104, alin. (9) din Legea nr. 302/2004, republicată, prevede că „instanța verifică periodic, dar nu mai târziu de 30 de zile, dacă se impune menținerea arestării în vederea predării. În acest sens, instanța se pronunță prin încheiere motivată, ținând seama de termenele prevăzute la art. 112”, iar la alin. (10) al aceluiași articol se arată că „(. . . . . . . . . .). Durata inițială a arestării nu poate depăși 30 de zile, iar durata totală, până la predarea efectivă către statul membru emitent, nu poate depăși în niciun caz 180 de zile”.

Articolul 113, alin. (2) din Legea nr. 302/2004, republicată, prevede că, „dacă din motive independente de voința autorităților române sau ale statului emitent, predarea nu se poate efectua în termenul stabilit de către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și autoritatea competentă a statului emitent, aceasta va avea loc în termen de 10 zile de la noua dată convenită”.

Înalta Curte constată că hotărârea Curții de Apel Ploiești este legală și temeinică, întrucât în mod corect s-a apreciat de către această instanță că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art. 104 și art. 113 din Legea nr. 302/2004, republicată, pentru a se dispune menținerea măsurii arestului preventiv a persoanei solicitate A., având în vedere că prin sentința penală nr. 23 din data de 10 martie 2020, pronunțată de Curtea de Apel Ploiești, s-a hotărât predarea persoanei solicitate A. către autoritatea judiciară din Franța și că această predare nu s-a putut realiza din motive independente de voința autorităților române sau ale statului emitent (respectiv situația generată de pandemia de Covid-19), astfel că măsura arestului preventiv se impune a fi menținută în vederea predării persoanei solicitate în termen de 10 zile de la noua data care va fi convenită.

Se impune a fi făcută precizarea că persoana solicitată a fost arestată începând cu data de 09.03.2020 (aflându-se în stare de arest de 30 de zile), astfel că nu a fost depășită durata totală a arestării, care este de 180 de zile.

Având în vedere aceste considerente, Înalta Curte va respinge, ca nefondată, contestația declarată de persoana solicitată A. împotriva încheierii penale din 31 martie 2020, pronunțată de Curtea de Apel Ploiești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, în dosarul nr. x/2020.

În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga contestatorul persoană solicitată la plata sumei de 300 RON cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Imposibilitatea realizării misiunii de predare a persoanei solicitate. Solicitarea menținerii arestării în vederea predării către autoritățile judiciare was last modified: februarie 13th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.