Hotărârile susceptibile de a fi supuse examinării. Inadmisibilitatea contestației formulate (NCPP, Constituția României)

20 feb. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 303
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 223/2018

NCPP: art. 275 alin. (2), art. 459 alin. (7), art. 463; Constituția României: art. 126

Prin decizia nr. 22 din 17 ianuarie 2018, Curtea de Apel Craiova a dispus respingerea, ca inadmisibilă, a contestației formulată de revizuentul A. împotriva deciziei penale nr. 2 din data de 24.10.2017 a Tribunalului Mehedinți, prin care, în temeiul art. 463 rap. la art. 459 alin. (7) din C. proc. pen., s-a respins, ca inadmisibilă, contestația formulată de petentul A. împotriva sentinței penale nr. 7 din 06.05.2016 pronunțată de Judecătoria Drobeta Turnu prin care a fost respinsă, ca inadmisibilă, cererea de revizuire a încheierii penale din data de 14.01.2016 a judecătorului de cameră preliminară de la aceeași instanță.

Decizia nr. 22 din 17 ianuarie 2018 a Curții de Apel Craiova împotriva căreia contestatorul A. a formulat prezenta contestație nu este supusă niciunei căi de atac.

Recunoașterea unei căi de atac în alte situații decât cele prevăzute de legea procesuală constituie o încălcare a principiului legalității acesteia, precum și al principiului constituțional al egalității în fața legii și autorităților și din acest motiv, apare ca o situație inadmisibilă în ordinea de drept.

Normele procesuale privind sesizarea instanțelor judecătorești și soluționarea cererilor în limitele competenței atribuite prin lege sunt de ordine publică, corespunzător principiului stabilit prin art. 126 din Constituția României.

C. proc. pen. reglementează hotărârile susceptibile de a fi supuse examinării, căile de atac care pot fi exercitate împotriva acestora, termenele de declarare și motivele pentru care se poate cere reformarea hotărârilor. Inadmisibilitatea reprezintă o sancțiune procedurală care intervine atunci când părțile implicate în proces efectuează un act pe care legea nu îl prevede sau îl exclude, precum și în situația când se încearcă exercitarea unui drept epuizat pe o altă cale procesuală ori chiar printr-un act neprocesual.

Prin urmare, contestatorului A. nu îi este recunoscută calea de atac împotriva deciziei penale nr. 22 din 17 ianuarie 2018 pronunțată de Curtea de Apel Craiova, întrucât a fost formulată împotriva unei hotărâri definitive, soluție nesusceptibilă de reformare.

Pentru considerentele anterior expuse, Înalta Curte de Casație și Justiție va respinge, ca inadmisibilă, contestația formulată de revizuentul A. împotriva deciziei nr. 22 din 17 ianuarie 2018 pronunțată de Curtea de Apel Craiova, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, și în temeiul art. 275 alin. (2) Cod procedură, va obliga contestatorul să plătească statului suma de 200 lei cu titlul de cheltuieli judiciare.

Sursa informației: www.scj.ro.

Hotărârile susceptibile de a fi supuse examinării. Inadmisibilitatea contestației formulate (NCPP, Constituția României) was last modified: februarie 15th, 2020 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter