Hotărârea CAFR nr. 99/2018 privind acordarea vizei anuale pentru desfăşurarea activităţilor de audit financiar, altele decât auditul statutar, pentru auditorii financiari, membri ai CAFR, începând cu anul 2019

18 ian. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 644

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Actul publicat în Monitorul Oficial

Inteligența artificială în materie penală

Sumar

Hotărârea Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR) nr. 99/2018 privind acordarea vizei anuale pentru desfășurarea activităților de audit financiar, altele decât auditul statutar, pentru auditorii financiari, membri ai CAFR, începând cu anul 2019

(M. Of. nr. 22 din 9 ianuarie 2019)

Se reglementează cadrul necesar acordării vizei anuale pentru desfășurarea activităților de audit financiar, altele decât auditul statutar, pentru auditorii financiari, membri ai CAFR, începând cu anul 2019

 

În M. Of. nr. 22 din 9 ianuarie 2019 a fost publicată Hotărârea CAFR nr. 99/2018 privind acordarea vizei anuale pentru desfășurarea activităților de audit financiar, altele decât auditul statutar, pentru auditorii financiari, membri ai CAFR, începând cu anul 2019.

Astfel, prin respectiva hotărâre se reglementează cadrul necesar în vederea acordării vizei anuale pentru desfășurarea activităților de audit financiar, altele decât auditul statutar, pentru auditorii financiari, membri ai CAFR, începând cu anul 2019.

De asemenea, respectivul act normativ conține și o anexă în care este redat modelul vizei anuale.

 

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante dispoziții ale Hotărârii CAFR nr. 99/2018.

 

Prezentare generală

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Auditorul financiar activ sau nonactiv, membru al CAFR, trebuie să solicite anual acordarea vizei pe carnetul de auditor financiar, emis de Cameră, viza fiind acordată pentru desfășurarea activităților de audit financiar, altele decât auditul statutar, reglementate în O.U.G. nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar.

Trebuie remarcat faptul că viza anuală nu se aplică retroactiv, iar aceasta se obține fie de la sediul CAFR, fie de la reprezentanțele regionale, începând cu prima zi lucrătoare a anului în curs până la 31 decembrie, și este valabilă până la data de 31 martie a anului următor.

Art. 3 stabilește condițiile pe care auditorul financiar trebuie să le îndeplinească în mod cumulativ, în vederea dobândirii vizei anuale, astfel:

– Să aibă achitate la zi cotizația fixă și variabilă, pentru activitatea desfășurată în calitate de persoană fizică. De asemenea, dacă persoana care solicită viza anuală deține calitatea de asociat sau administrator al unei firme de audit, membră CAFR, și firma de audit respectivă trebuie să aibă achitate la zi cotizația fixă și variabilă;

Să aibă completat și transmis, la zi raportul anual de activitate pentru activitatea desfășurată în calitate de persoană fizică, precum și pentru activitatea desfășurată de firma de audit, membră CAFR, în cadrul căreia auditorul financiar deține calitatea de asociat sau administrator, dacă este cazul, sau declarația anuală fără activitate, după caz;

– Să îndeplinească cerințele de pregătire profesională pentru anul precedent, conform art. 5 alin. (6) lit. a) din O.U.G. nr. 75/1999 și normelor emise de CAFR;

– Să facă dovada asigurării pentru risc profesional pentru activitatea desfășurată în calitate de auditor financiar persoană fizică, contractant principal sau subcontractant. Pe de altă parte, dacă auditorul care solicită viza anuală deține calitatea de asociat sau administrator al unei firme de audit, membră CAFR, se face dovada asigurării pentru risc profesional pentru activitatea desfășurată de firma de audit respectivă.

Raportul anual de activitate sau declarația anuală fără activitate, se completează și se transmit Camerei doar de către auditorii financiari activi și firmele de audit, membri ai CAFR, până la data de 15 februarie a fiecărui an, pentru activitatea desfășurată în anul anterior. Raportul ori declarația sunt date pe propria răspundere a auditorului financiar/firmei de audit, iar orice informație eronată sau neconformă cu realitatea atrage răspunderea disciplinară a auditorului financiar sau firmei de audit. Totuși, auditorii financiari declarați nonactivi nu au obligația de a completa raportul anual de activitate sau declarația anuală fără activitate.

Trebuie remarcat și faptul că este posibilă rectificarea datelor cuprinse în raportul anual de activitate sau în declarația anuală fără activitate, iar aceasta se poate face în termen de maxim de 60 de zile lucrătoare de la data înregistrării la Cameră a respectivelor documente. Cu toate acestea, în mod excepțional, conținutul raportului anual de activitate se poate rectifica și în urma constatărilor echipei de inspecție din cadrul Compartimentului monitorizare, control, competență și cercetare profesională.

Vă prezentăm, în continuare, modelul vizelor anuale, potrivit anexei la Hotărârea nr. 99/2018:

 

 

 

Hotărârea CAFR nr. 99/2018 privind acordarea vizei anuale pentru desfășurarea activităților de audit financiar, altele decât auditul statutar, pentru auditorii financiari, membri ai CAFR, începând cu anul 2019 was last modified: ianuarie 18th, 2019 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter