ANAF. Proiect în dezbatere publică: Ordin pentru aprobarea procedurii de transmitere a datelor prev. în Normele de aplicare a O.U.G. nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale

27 feb. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 554

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial (www.anaf.ro), în data de 22 februarie 2018, ANAF a publicat Proiectul de ordin al președintelui ANAF pentru aprobarea procedurii de transmitere a datelor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. a) sau art. 3 alin. (2) lit. a), b) sau c), după caz, respectiv cele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) și c) din anexa nr. 11 la normele metodologice aprobate prin H.G. nr. 479/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, a fost anexat și Referatul de aprobare.

București: Conferința GDPR în relațiile de muncă

Conform Referatului de aprobare obligația de a transmite datele revine utilizatorilor aparatelor de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare și se aplică începând cu data de 1 august 2018, în conformitate cu prevederile art. IV din H.G. nr. 804/2017 privind modificarea și completarea Normelor metodologice pentru aplicarea O.U.G. nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin H.G. nr. 479/2003.

Astfel, datele ce urmează a fi transmise, până cel mai târziu în data de 20 a lunii următoare perioadei de raportare, sunt:

a) datele din bonul fiscal structurate conform prevederilor art. 3 alin. (1) lit. a) sau art. 3 alin. (2) lit. a), b) sau c) din anexa nr. 11 la normele metodologice aprobate prin H.G. nr. 479/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

b) datele din raportul fiscal de închidere zilnică prevăzute la art. 64 alin. (2), (3), (4), (5), respectiv alin. (6), după caz, din normele metodologice;

c) informații referitoare la pornirea/oprirea aparatului de marcat electronic fiscal, încetarea funcționării acestuia în urma unor evenimente de tipul lipsa curentului electric sau întreruperea conexiunii la internet, precum și cu privire la repunerea în funcțiune/reconectarea aparatului.

Se menționează și faptul că prin perioadă de raportare se înțelege luna calendaristică. Transmiterea datelor se realizează prin parcurgerea a trei pași:

1. fișierele XML prevăzute în Secțiunea II.3 sau Secțiunea II.1, II.2 sau II.4, după caz, respectiv cele prevăzute în secțiunile II.5 – II.8, precum și fișierul registru prevăzut în Secțiunea II.12 din anexa nr. 2 la Ordinul președintelui Agenției Nationale de Administrare Fiscală nr. 146/2018 pentru descrierea profilurilor prevăzute la art. 22 pct. J lit. a) din Normele metodologice pentru aplicarea O.U.G. nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin H.G. nr. 479/2003, structura XML a mesajelor de activare a acestora, structura XML a fișierelor prevăzute la art. 22 pct. J lit. b) din Normele metodologice pentru aplicarea O.U.G. nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin H.G. nr. 479/2003, precum și categoriile de URL-uri utilizate în schimbul de informații cu sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, semnate folosind certificatul digital al aparatului de marcat electronic fiscal, sunt exportate de pe aparatul de marcat electronic fiscal pe un mediu de stocare extern.

2. prin intermediul programului de asistență pus la dispoziție pe portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, fișierele XML sunt validate și atașate unui fișier PDF.

3. fișierul PDF cu XML atașat, semnat cu certificat digital calificat, se comunică organului fiscal prin mijloace electronice de transmitere la distanță.

În conformitate cu prevederile art. 59 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, întrucât există utilizatori care dețin mai multe dispozitive fiscale decât cele folosite în activitatea curentă, o parte dintre acestea fiind, spre exemplu, depozitate pentru a fi utilizate în perioadele aglomerate, introducerea „declarației privind aparatele de marcat electronice fiscale neutilizate” vizează obținerea informațiilor necesare instituției în cadrul proceselor de analiză într-o modalitate facilă din punctul de vedere al contribuabilului.

În plus, aparatele de marcat electronice fiscale neutilizate sunt acele aparate care nu au fost utilizate în nicio zi din perioada de raportare, pentru generarea oricăreia dintre datele menționate mai sus.

Conform specificațiilor ANAF, declarația completată, semnată cu certificat digital calificat, se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, până cel mai târziu în data de 20 a lunii următoare perioadei de raportare în care aparate de marcat electronice fiscale nu au fost utilizate.

Conferintele Video Universul Juridic

De asemenea, de precizează faptul că proiectul actului normativ creează cadrul legislativ pentru colectarea datelor în perioada cuprinsă între data de 1 august 2018 și momentul implementării sistemului informatic național de supraveghere și monitorizare, simultan cu optimizarea resurselor, atât din perspectiva administrației fiscale, cât și a contribuabililor.

În plus, pentru atingerea acestor obiective, sunt prevăzute proceduri simplificate și nebirocratice, care facilitează conformarea voluntară, precum utilizarea mijloacelor electronice de transmitere la distanță și posibilitatea de a furniza informații cu privire la aparatele de marcat electronice fiscale neutilizate, prin intermediul unei declarații ușor de completat și de transmis.

Sursa informației

ANAF. Proiect în dezbatere publică: Ordin pentru aprobarea procedurii de transmitere a datelor prev. în Normele de aplicare a O.U.G. nr. 28/1999 privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale was last modified: februarie 27th, 2018 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter