H.G. nr. 367/2022 privind stabilirea unor condiţii de asigurare a protecţiei temporare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul străinilor – prezentare generală

21 mart. 2022
Vizualizari: 554

Actul publicat în Monitorul Oficial

Sumar
 

H.G. nr. 367/2022 privind stabilirea unor condiții de asigurare a protecției temporare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul străinilor

 

 

(M. Of. nr. 268 din 18 martie 2022)

 

 

Se stabilesc condițiile de asigurare a protecției temporare și se modifică și completează o serie de acte normative în domeniul străinilor.

 

 

 

În M. Of. nr. 268 din 18 martie 2022 s-a publicat H.G. nr. 367/2022 privind stabilirea unor condiții de asigurare a protecției temporare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul străinilor.

Redăm, în cele ce urmează, cele mai importante dispoziții din conținutul acestui act normativ.

 

Art. 1

(1) În sensul cap. IX din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările și completările ulterioare, în categoria beneficiarilor protecției temporare sunt incluse persoanele prevăzute la art. 2 alin. (1) și (2) din Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenței unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înțelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE și având drept efect introducerea unei protecții temporare, denumită în continuare Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/382.

(2) În aplicarea art. 2 alin. (3) din Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/382, beneficiari ai protecției temporare sunt și cetățenii ucraineni care se află pe teritoriul României dinaintea datei de 24 februarie 2022. Notificarea prevăzută la art. 7 alin. (1) teza finală din Directiva 2001/55/CE a Consiliului din 20 iulie 2001 privind standardele minime pentru acordarea protecției temporare, în cazul unui aflux masiv de persoane strămutate, și măsurile de promovare a unui echilibru între eforturile statelor membre pentru primirea acestor persoane și suportarea consecințelor acestei primiri se realizează de către Inspectoratul General pentru Imigrări din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

(3) În aplicarea art. 2 alin. (4) lit. a) din Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/382, beneficiari ai protecției temporare sunt soțul sau, după caz, soția persoanelor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) și b) din aceeași decizie.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Art. 2

(1) Protecția temporară se acordă de către Inspectoratul General pentru Imigrări categoriilor de persoane prevăzute la art. 1 aflate într-un punct de trecere a frontierei de stat a României, inclusiv în zona de tranzit, sau pe teritoriul României și care nu se află în niciuna din cauzele de excludere prevăzute la art. 141 alin. (1) din Legea nr. 122/2006, cu modificările și completările ulterioare.

(2) În scopul aplicării art. 141 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 122/2006, cu modificările și completările ulterioare, pentru legitimarea și stabilirea identității persoanelor, Poliția de Frontieră Română și Poliția Română efectuează, din oficiu sau la solicitarea Inspectoratului General pentru Imigrări, demersuri, potrivit art. 272 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră Române, aprobată cu modificări prin Legea nr. 81/2002, cu modificările și completările ulterioare, sau art. 34 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, republicată, cu modificările și completările ulterioare, după caz.

(3) În cazul persoanelor prevăzute la art. 2 alin. (2) din Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/382, polițiștii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări realizează o analiză, prin activități specifice, privitoare la posibilitatea acestora de a se întoarce în condiții sigure și stabile în țara sau regiunea lor de origine, rezultatul acestei analize fiind consemnat într-un proces-verbal.

(4) Dacă în urma analizei realizate potrivit alin. (3) se constată posibilitatea persoanelor de a se întoarce în condiții sigure și stabile în țara sau regiunea lor de origine, acestea sunt informate, de îndată, cu privire la rezultatul analizei, printr-o informare într-o limbă pe care străinul o cunoaște sau se presupune în mod rezonabil că o înțelege, prevederile cap. V din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aplicându-se în mod corespunzător.

 

Art. 3

(1) În aplicarea art. 133 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 122/2006, cu modificările și completările ulterioare, beneficiarilor protecției temporare Inspectoratul General pentru Imigrări le eliberează, gratuit, permise de ședere, forma și conținutul acestora fiind prevăzute în anexa nr. 10 la Hotărârea Guvernului nr. 898/2011 privind stabilirea formei și conținutului permiselor de ședere, ale documentelor de călătorie, precum și ale altor documente care se eliberează străinilor, cu modificările și completările ulterioare.

(2) În aplicarea art. 133 alin. (1) lit. c)-g) din Legea nr. 122/2006, cu modificările și completările ulterioare, beneficiarilor de protecție temporară li se atribuie de către Inspectoratul General pentru Imigrări un cod numeric personal.

 

Art. 4

Drepturile prevăzute la art. 133 alin. (1) lit. c)-g) din Legea nr. 122/2006, cu modificările și completările ulterioare, se acordă potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, cu modificările și completările ulterioare, și Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 20/2022 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri de sprijin și asistență umanitară.

 

Art. 5

(1) În aplicarea art. 134 din Legea nr. 122/2006, cu modificările și completările ulterioare, și în scopul eliberării permiselor de ședere potrivit art. 3 alin. (1), beneficiarilor de protecție temporară li se preia imaginea facială și li se înregistrează următoarele date:

a) numele și prenumele;

b) data nașterii;

c) cetățenia;

d) sexul;

e) starea civilă;

f) situația familială;

g) legăturile de familie;

h) adresa în România, în măsura în care aceasta este cunoscută.

(2) Datele prevăzute la alin. (1) sunt implementate și stocate în Sistemul informatic de management al străinilor, prevăzut la art. 22 alin. (3) lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 55/2007 privind înființarea Oficiului Român pentru Imigrări prin reorganizarea Autorității pentru străini și a Oficiului Național pentru Refugiați, precum și modificarea și completarea unor acte normative, aprobată cu completări prin Legea nr. 347/2007, cu completările ulterioare, denumit în continuare SIMS.

(3) În termen de 12 luni de la încetarea aplicării Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382, datele prevăzute la alin. (1), stocate în SIMS, se șterg prin procedură automată și ireversibilă, cu excepția situației în care persoanei care a beneficiat de protecție temporară i-a fost acordat un drept de ședere sau permisiunea de a rămâne pe teritoriul României ori care are o solicitare în acest sens în curs de soluționare.

 

Totodată, la art. 51 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) După acordarea protecției internaționale, străinului i se eliberează, gratuit, un permis de ședere, al cărui model este stabilit în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 898/2011, cu modificările și completările ulterioare.

 

H.G. nr. 898/2011 privind stabilirea formei și conținutului permiselor de ședere, ale documentelor de călătorie, precum și ale altor documente care se eliberează străinilor se modifică și se completează după cum urmează:

– La art. 1 lit. a), pct. (iii) se modifică și va avea următorul cuprins:

(iii) străinului care a obținut protecție internațională în România, în condițiile Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările și completările ulterioare;

– La art. 1, după lit. i) se introduce o nouă literă, lit. j), cu următorul cuprins:

j) permis de ședere pentru beneficiarii protecției temporare – documentul care se eliberează de către Inspectoratul General pentru Imigrări străinilor cărora li s-a acordat protecție temporară în condițiile Legii nr. 122/2006, cu modificările și completările ulterioare, prevăzut în anexa nr. 10.

– După art. 9 se introduce un nou articol, art. 10, cu următorul cuprins:

Art. 10

Anexele nr. 1-10 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.”

După anexa nr. 9 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 10, având următorul cuprins:

Anexă: Permis de ședere pentru beneficiarii protecției temporare

1. Conținut

Rubrici:

a) Titlul documentului: Permis de ședere pentru beneficiarii protecției temporare

b) Autoritatea emitentă: Inspectoratul General pentru Imigrări

c) Nr. document: numărul documentului

d) CNP: codul numeric personal atribuit străinului de Inspectoratul General pentru Imigrări

e) Numele și prenumele: numele și prenumele titularului, în această ordine, cu litere mari

f) Data nașterii: ziua, luna, anul nașterii titularului

g) Cetățenie: țara al cărei cetățean este titularul sau reședința obișnuită a acestuia, în cazul apatrizilor, cu litere mari

h) Sex: simbolizat prin litera F sau M

i) Identitate: pe bază de document sau declarativ

j) Emis de IGI la: locul unde a fost emis documentul, cu literă mare la începutul cuvântului

k) Data emiterii: data emiterii documentului

l) Valabilitate: pe perioada de aplicare a Deciziei (UE) 2022/382

2. Note

a) Se eliberează beneficiarilor protecției temporare.

b) Hârtie în format A5, personalizată prin imprimare laser sau cu jet de cerneală.

c) Denumirile rubricilor se scriu cu caracterele alfabetului latin în limbile română și engleză.

d) Documentul cuprinde stema României și fotografia titularului.

e) Documentul conține elemente de securizare.

H.G. nr. 367/2022 privind stabilirea unor condiții de asigurare a protecției temporare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul străinilor – prezentare generală was last modified: martie 21st, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.