[UPDATE: Acte adoptate] Guvernul României. O.U.G. privind unele măsuri pentru participarea României la Fondul Alianţei Nord-Atlantice de Inovare și alte proiecte incluse pe agenda ședinței din 9 noiembrie 2022

10 nov. 2022
Vizualizari: 249

UPDATE: Acte adoptate

Guvernul României a făcut publică lista proiectelor de acte normative adoptate în cadrul ședinței din 9 noiembrie 2022, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial (www.gov.ro):

I.    PROIECTE DE LEGI

− Proiect de Lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe:
Proiectul de lege prevede abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe simple, pe perioada pe perioada vacanței parlamentare din ianuarie 2023, în domenii care fac obiectul legilor ordinare.
Principalele domenii de abilitare ale Guvernului sunt: finanțe și economie, dezvoltare lucrări publice și administrație, afaceri interne, sănătate, sport, cultură, mediu, investiții și proiecte europene.

− Proiect de Lege pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activității de expertiză tehnică judiciară și extrajudiciară și a Ordonanței Guvernului nr. 75/2000 privind organizarea activității de expertiză criminalistică:
Actul normativ transpune în legislația națională mai multe directive europene din domeniul recunoașterii calificărilor profesionale și serviciilor în cadrul pieței interne (Directiva nr. 2005/36/CE și Directiva nr.2006/123/CE), prin simplificarea procedurii de recunoaștere a calificărilor profesionale, atât cu privire la forma documentelor cerute, cât și cu privire la asigurarea posibilității efective de îndeplinire a procedurii prin mijloace electronice.
Astfel, prin intermediul platformei „Punctul de contact unic electronic”, care îndeplinește rolul de Ghișeu Unic, aplicație în care Ministerul Justiției operează ca autoritate competentă, printre altele, și pentru calificările profesionale de expert tehnic judiciar și expert criminalist, se vor putea realiza următoarele:
– documentele necesare recunoașterii calificării profesionale vor putea fi depuse în fotocopie, fără a mai fi necesară trimiterea unei copii legalizate;
–  procedurile și formalitățile îndeplinite pentru recunoașterea calificărilor profesionale vor putea fi îndeplinite în totalitate online.
Totodată, proiectul prevede delimitarea clară a atribuțiilor Ministerului Justiției, în sensul exercitării coordonării și controlului, din punct de vedere administrativ, a activității de expertiză tehnică judiciară, și al eliminării atribuției de îndrumare și control metodologic. Demersul se justifică prin faptul că Biroul central pentru expertize tehnice judiciare funcționează în cadrul Ministerului Justiției demonstrează preocuparea legiuitorului ca acest corp de experți să fie sub autoritatea statului, fără ca actul profesional al expertului să fie cenzurat de minister.
Totodată, proiectul vizează modificarea dispozițiilor art. 38 alin. (2) teza finală din Ordonanța Guvernului nr. 2/2000, declarate neconstituționale prin Decizia Curții Constituționale nr. 356 din 26 mai 2022, sens în care se propune soluția legislativă de radiere din evidență a experților tehnici judiciari în cazul în care, prin hotărâre judecătorească definitivă, s-a dispus condamnarea sau amânarea aplicării pedepsei pentru săvârșirea unei infracțiuni de corupție sau de serviciu ori pentru săvârșirea cu intenție a unei alte infracțiuni.

II.    ORDONANȚE DE URGENȚĂ

− Ordonanță de urgență privind ajustarea prețurilor acordurilor-cadru/contractelor sectoriale de servicii de transport feroviar de cărbune pentru complexurile energetice:
Actul normativ prevede ajustarea formulei de calcul a prețurilor pentru serviciile de transport feroviar de cărbune aplicate de complexurile energetice.
Această ajustare este necesară având în vedere criza energetică și conflictul militar din Ucraina, precum și de blocajul impus la nivel internațional Rusiei, coroborat cu o creștere explozivă, de peste 100%, a prețului pe piețele de energie electrică, gaze naturale și a combustibilului, precum și cu majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat in plată.
Prevederile proiectului de act normativ se aplică acordurilor-cadru/contractelor sectoriale de servicii în curs de derulare, indiferent de durata de execuție a acestora, dacă sunt întrunite cumulativ mai multe condiții.
Măsura are în vedere evitarea blocajului în asigurarea transportului feroviar de cărbune la complexurile energetice privind furnizarea agentului termic către consumatorului final.

− Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și a Legii nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății
Prin acest act normativ, se creează cadrul legal pentru asigurarea accesului imediat și nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate în spectrul autist, cu sau fără tulburări psihice, precum și pentru stabilirea mecanismului de decontare a acestor servicii și stabilirea răspunderii de malpraxis pentru psihologii care vor acorda aceste servicii conexe.
De asemenea, documentul permite ca Autoritatea Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România să autorizeze temporar distribuția unui medicament neautorizat, necesar tratamentului pacienților cu autism, achiziționat de Ministerul Sănătății de la Global Drug Facility (GDF) cu finanțare de la Fondul Global, în vederea utilizării acestuia în cadrul Programelor naționale de sănătate publică, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.
Se stabilește și un termen optim pentru menținerea calității de asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru studenții care definitivează cursurile universitare, ținând cont de susținerea examenului de rezidențiat pentru absolvenții facultății de medicină din perioada noiembrie – decembrie 2022.
Mai mult, se decide necesitatea introducerii de noi reglementări referitoare la furnizarea serviciilor conexe adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist prin nominalizarea specialiștilor atestați de către Colegiul Psihologilor din România, care pot presta astfel de servicii, astfel încât să se creeze cadrul legal care să permită elaborarea și derularea crearea unui subprogram în cadrul programelor naționale de sănătate curative, astfel încât bolnavii să poată beneficia de îndată de servicii conexe actului medical dedicate acestui tip de patologie.

− Ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru participarea României la Fondul Alianței Nord-Atlantice de Inovare
Actul normativ reglementează regimul juridic general al participării României la Fondul NATO de Inovare precum și plata contribuției financiare la acest Fond.
Plata contribuției financiare a României se va constitui sub forma unui fond de investiții cu capital de risc și va fi plătită începând din anul 2023; aceasta va fi în cuantum de 3,4 milioane de euro anual. Contribuția va fi prevăzută în bugetul anual al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, prin credite destinate unor acțiuni multianuale.
România va avea un reprezentant în cadrul Comitetului Consultativ al Partenerilor Fondului și al Sub-Fondului. Acesta va fi stabilit prin ordin al Ministrului Cercetării și va avea un mandat de 5 ani. Această funcție este neremunerată.
Informații suplimentare:
Scrisoarea de angajament privind participarea României la Fondul NATO de Inovare a fost semnată de către președintele României în cadrul Summit-ului NATO de la Madrid din iunie 2022.
Participarea țării noastre la Fondul NATO de Inovare va stimula creșterea economiei României. Contribuția majoră la dezvoltarea unui sistem național de cercetare, dezvoltare și implementare de proiecte tehnologice va aduce numeroase beneficii institutelor române de cercetare și dezvoltare, companiilor din mediul privat cu un puternic impact în societatea și economia românească și va încuraja dezvoltarea unor companii și sectoare economice noi, aferente tehnologiilor emergente.

III.     HOTĂRÂRI DE GUVERN
− Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 93/2016:

Actul normativ prevede corelarea fluxurilor financiare aplicabile implementării proiectelor în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 40/2015 cu prevederile OUG nr. 40/2015, astfel cum a fost modificată prin OUG nr. 39/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul gestionării financiare a fondurilor europene și pentru adoptarea unor măsuri privind beneficiarii de fonduri europene.
Astfel, actul normativ reglementează modalitatea  de cuprindere în bugetele Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, respectiv Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a sumelor specifice domeniilor gestionate din cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei. (Până la data intrării în vigoare a OUG nr. 39/2022 pentru cele trei domenii – transport, energie și telecomunicații -, transferul sumelor necesare cofinanțării României, TVA, cheltuielilor neeligibile și contravaloarea sumelor aferente contribuției UE, se efectua prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene).
În plus, a fost extinsă aria de aplicare a prevederilor art. 39 alin (8) din OUG nr. 40/2015, cu modificările și completările ulterioare, pentru toate instituțiile care fac parte din sistemul de management și control și care efectuează operațiuni financiare cu bugetul de stat.

− Hotărâre de Guvern privind aprobarea Acordului între Organizația Națiunilor Unite, reprezentată de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu și Guvernul României cu privire la cea de-a patra reuniune a Procesului Intersesional de Negociere a Abordării Strategice a Managementului internațional al substanțelor chimice și de gestionare a produselor chimice și deșeurilor după anul 2020, semnat la Nairobi în data de 06 iulie 2022 și Ia București în data de 24 august 2022

− Hotărâre de Guvern privind aprobarea Normelor metodologice de acordare a contravalorii compensațiilor cuvenite în perioada 2010 – 2013 pentru masa lemnoasă nerecoltată din cauza funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamente silvice, aferente acoperirii costurilor reclamate de gestionarea durabilă a pădurilor situate în siturile de importanță comunitară Natura 2000, pentru punerea în executare a hotărârilor judecătorești definitive

Actul normativ prevede aprobarea normele metodologice pentru acordarea contravalorii compensațiilor cuvenite în perioada 2010 – 2013 pentru masa lemnoasă nerecoltată din cauza funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamente silvice, aferente acoperirii costurilor reclamate de gestionarea durabilă a pădurilor situate în siturile de importanță comunitară Natura 2000 pentru beneficiarii cărora le-a fost stabilit acest drept prin hotărâri judecătorești definitive.
Actul normativ pune în aplicare deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție (Decizia civilă nr. 3701/16.06.2021, Decizia civilă nr. 4596/23.09.2020).
Contravaloarea compensațiilor reprezintă despăgubirea pentru masa lemnoasă nerecoltată din cauza funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamente silvice, aferente acoperirii costurilor reclamate de gestionarea durabilă a pădurilor situate în siturile de importanță comunitară Natura 2000, pentru perioada 2010 – 2013 stabilită în limite minime de 40 euro/ha/an și maxime de 200 euro/ha/an, calculate în lei la cursul de schimb al BNR din data de 1 ianuarie a fiecărui an pentru care se acordă.
Valoarea maximă estimată a compensațiilor se ridică la suma de 4,11 milioane lei și se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat cu această destinație Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor în anul 2023.
Actul normativ va conduce la protejarea habitatelor forestiere și a speciilor de floră și faună pentru care siturile Natura 2000 au fost constituite.

− Hotărâre de Guvern pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.781/2014 privind deschiderea Punctului internațional de trecere a frontierei și a Biroului vamal de frontieră Vicovu de Sus (România) – Krasnoilsk (Ucraina) și pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală
Guvernul a aprobat deschiderea punctului de trecere a frontierei și a biroului vamal de frontieră Vicovu de Sus (România) – Krasnoilsk (Ucraina) pentru traficul internațional de persoane, în regim de trafic pietonal și rutier (inclusiv autobuze), inclusiv cu marfă, cu program de funcționare permanent.
Este primul punct de trecere a frontierei deschis de Uniunea Europeană de la începerea războiului din Ucraina.
Deschiderea punctului de trecere a frontierei va permite accelerarea și facilitarea traversării frontierei de către persoane și mijloace de transport, fluidizarea traficului transfrontalier și reducerea  timpilor de așteptare la celelalte puncte de trecere a frontierei cu Ucraina și Republica Moldova, care acum sunt mai solicitate.

− Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr.332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă
Actul normativ prevede clarificarea și flexibilizarea prevederilor  HG 332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă care determină recuperarea ajutorului de stat, precum și cele referitoare la menținerea locurilor de muncă.
Astfel, întreprinderile vor fi obligate să mențină fiecare loc de muncă nou creat pentru o perioadă de cel puțin 5 ani de la data la care acesta a fost ocupat prima dată, precum și locurile de muncă declarate ca fiind media celor 12 luni precedente lunii în care s-a înregistrat cererea de acord pentru finanțare. Modificarea actului normativ a fost necesară întrucât s-a constatat, în practică, că există riscul ca întreprinderile beneficiare să poată desființa din locurile de muncă inițiale declarate la data depunerii cererii de acord pentru finanțare, respectând obligația de menținere a locurile de muncă nou create ca urmare a finanțării cu ajutor de stat.
Totodată, sunt preluate, în textul schemei de ajutor de stat, prevederile Regulamentului (UE) nr. 651/2014, referitoare la faptul că pierderea/desființarea locurilor de muncă în perioada ianuarie 2020-30 iunie 2021 nu este considerată ca fiind o încălcare a obligației de menținere a locurilor de muncă.
Se extinde, la 12 luni consecutive, perioada în care beneficiarii pot desfășura proceduri în vederea ocupării locurilor de muncă nou create, fără a fi încălcată obligația de menținere a locurilor de muncă nou create.

− Hotărâre de Guvern privind darea în administrarea Curții de Conturi a unui imobil construcție situat în județul Bihor, aflat în domeniul public al statului și înscrierea acestuia în anexa nr. 33 la H.G. nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
− Hotărâre de Guvern privind aprobarea normativelor de cheltuieli și a devizului estimativ aferente organizării și desfășurării în România a celui de-al treilea Forum de lucru al procurorilor generali din statele balcanice, în perioada 8-10 noiembrie 2022, la București

− Hotărâre de Guvern privind suplimentarea bugetului Ministerului Public pe anul 2022 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022
Actul normativ suplimentează bugetul Ministerului Public pe anul 2022 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în Bugetul de stat pe anul 2022, cu suma de 9,8 milioane lei credite de angajament și credite bugetare.
Sumele sunt destinate achitării plăților restante înregistrate în execuția anului 2022, precum și finanțării cheltuielilor de natura bunurilor și serviciilor până la finele anului 2022, pentru acoperirea deficitului de fonduri reprezentând cheltuieli aferente expertizelor judiciare și a celor cu onorariile avocaților care acordă asistență judiciară în cauzele penale, precum și pentru onorarea obligațiilor de plată către furnizorii de utilități publice și servicii.

− Hotărâre de Guvern privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Autostrada Bacău – Pașcani”, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum și a listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ – teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național
Pentru declanșarea procedurii de expropriere a tuturor imobilelor proprietate private, care constituie coridorul de expropriere al lucrării ”Autostrada Bacău – Pașcani”, Executivul a aprobat suma de 38 de milioane lei, pentru un număr de 5.784 imobile, în suprafață totală de 14.759.691 mp reprezentând teren cu sau fără construcții.
Finalizarea Autostrăzii Bacău-Pașcani va duce la îmbunătățirea condițiilor de transport rutier și implicit a mediului de afaceri. De asemenea, se vor crea noi locuri de muncă pe perioada execuției lucrărilor, va crește gradul de accesibilitate în zonă ceea ce va duce la un grad sporit de siguranță și o reducere a numărului de accidente.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

− Hotărâre de Guvern pentru modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr.217/2019 privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Drum expres Craiova-Pitești și legăturile la drumurile existente”, tronsonul 2, aflate pe raza localităților Bârza, Piatra-Olt, Slătioara și Valea Mare din județul Olt
Pentru declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ”Drum expres Craiova-Pitești și legăturile la drumurile existente”, Guvernul a aprobat suma de 603 mii lei.
Construcția acestei lucrării prezintă avantaje tehnice, economice și sociale, având un impact pozitiv asupra așezărilor umane și a altor obiective colaterale. Lucrările proiectate au o influență benefică asupra calității mediului prin reducerea poluării fonice, reducerea volumului de praf antrenat precum și a noxelor eliminate de mijloacele de transport.

− Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar a unor bunuri aflate în domeniul public al statului și în concesiunea Societății Comerciale de Transport cu Metroul București ,,Metrorex”-S.A., unitate aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prevăzute în anexa nr. 16 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

− Hotărâre de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Modernizarea Infrastructurii feroviare din Portul Constanța”, lucrare de utilitate publică de interes național:

Actul normativ aprobă indicatorii tehnico-economici în vederea modernizării infrastructurii feroviare din Portul Constanța. Obiectivul principal al acestui proiect de investiții, lucrare de utilitate publică de interes național, vizează optimizarea activității feroviare din Portul Constanța, prin creșterea performanței sistemului de transport, respectiv a accesibilității portuare. Aceasta este vitală pentru preluarea fluxurilor de marfă și transferarea acestora de la modul de transport maritim la modurile de transport terestre, pentru legătura cu zonele de interese din aria de influență deservită de Portul Constanța.
Prin implementarea proiectului se vor efectua lucrări de modernizare a rețelei feroviare și optimizare a circulației feroviare la toate obiectivele aferente portului.
Valoarea totală a investiției este de 5,355 miliarde lei, din care construcții-montaj 4,111 miliarde lei, iar durata de execuție a investiției este de 49 de luni.
Lungimea căii ferate modernizată (linie simplă) este de 257,80 km; lungimea căii ferate nouă (linie simplă) este de 13,60 km.
Finalizarea acestui obiectiv duce la îmbunătățirea condițiilor mediului de afaceri, prin creșterea performanței sistemului de transport, respectiv a accesibilității portuare, asigurând un transport de marfă sigur și eficient
Finanțarea acestui obiectiv se realizează din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, precum și din veniturile proprii ale Companiei Naționale de Căi Ferate ”CFR-SA”.

− Hotărâre de Guvern pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ,,Platformă multimodală Galați – înlăturarea blocajelor majore prin modernizarea infrastructurii existente și asigurarea conexiunilor lipsă pentru rețeaua centrală Rhin – Dunăre/Alpi”:
Prin actul normativ s-au reaprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții ,,Platformă multimodală Galați – înlăturarea blocajelor majore prin modernizarea infrastructurii existente și asigurarea conexiunilor lipsă pentru rețeaua centrală Rhin – Dunăre/Alpi”
Valoarea totală a investiției este de 780 milioane lei, din care construcții-montaj în valoare de 572 milioane lei.
Investiția constă în modernizarea unei platforme verticale pe o lungime de 868 metri, suplimentarea teritoriului portuar cu suprafața de 30.051 mp; modernizarea infrastructurii rutiere și feroviare, realizarea unei platforme multimodale cu o suprafață de 115.480 mp, realizarea zonei de acces în terminal cu o suprafață de 33.682 mp.;
Realizarea acestui obiectiv de investiții va duce la modernizarea infrastructurii portuare de bază, a zonelor de depozitare și de stivuire, eliminarea blocajului pe rețeaua rutieră existentă, respectiv drumul de acces la rețeaua rutieră națională. De asemenea, acest proiect vizează integrarea Portului Galați în fluxurile internaționale de mărfuri prin crearea facilităților portuare pentru operarea mărfurilor cu precădere în sistem naval-feroviar;
Finanțarea se realizează, în principal, din fonduri externe nerambursabile (CEF Transport), în completare de la bugetul de stat prin MIPE, din Programul Operațional Infrastructura Mare prin bugetul ministerului transporturilor și infrastructurii;
Durata de execuție a investiției este de 40 de luni.

− Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar a unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului și administrarea Secretariatului General al Guvernului pentru Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale -Unitatea Teritorială 370
− Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar a unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului și administrarea Secretariatului General al Guvernului pentru Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale – Unitatea Teritorială 355;
− Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar a unui bun imobil aflat în domeniul public al statului și administrarea Secretariatului General al Guvernului pentru Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale-Unitatea Teritorială 515;

− Hotărâre de Guvern privind acordarea unor ajutoare de urgență:

Actul normativ aprobat prevede acordarea de ajutoare de urgență în sumă totală de 995.500 lei pentru sprijinirea unui număr total de 232 familii și persoane singure care se află în situații de necesitate cauzate de incendii, fenomene meteorologice periculoase ori situații deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la creșterea riscului de excluziune socială, astfel:
–   255.000 de lei pentru 39 familii și persoane singure aflate în situații de necesitate cauzate de incendii, din județele: Alba, Bacău, Cluj, Constanța, Covasna, Dolj, Hunedoara, Iași, Ilfov, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Timiș, Vaslui, Vâlcea, și municipiul București;
–   8.000 de lei pentru 2 familii afectate de inundații, din județele Tulcea și Vaslui;
–   732.500 lei pentru 191 familii și persoane singure care se confruntă cu situații deosebite determinate de starea de sănătate ori riscă să fie excluse social, din județele: Alba, Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea și municipiul București.

− Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar a unor imobile aflate în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Afacerilor Interne-Inspectoratul de Poliție al Județului Buzău

− Hotărâre de Guvern privind înscrierea unui imobil în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestuia în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul General de Aviație, pentru funcționarea Unității Speciale de Aviație Caransebeș;

− Hotărâre de Guvern pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ,,Sală de Sport Polivalentă cu capacitatea de 5.000 locuri”, municipiul Oradea, județul Bihor
Prin această hotărâre s-au reaprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții ”Sală Polivalentă cu capacitate de 5.000 locuri”, municipiul Oradea.
Valoarea totală a investiției este de 124 milioane lei, din care construcții-montaj în valoare de 83 milioane lei.
Ca urmare a schimbărilor privind salariul minim brut pe țară garantat, inclusiv cel în domeniul construcțiilor, a măsurilor fiscale, aplicării indicelui inflației, creșterii costurilor de producție, a prețurilor materialelor de construcții, Compania Națională de Investiții S.A. a procedat la reavizarea documentației tehnico-economice aferente acestui obiectiv de investiții, noua valoare a obiectivului de investiții rezultată în urma reevaluării valorice fiind de 122 milioane lei.
Sala Polivalentă are o suprafață desfășurată de 18.500 mp, cu 5.000 de locuri în tribune. Durata rest de executat a investiției este de 1 lună.
Finanțarea investiției se face de la bugetul de stat, în principal, prin bugetul MDLPA, în limita sumelor aprobate anual și din bugetul local al municipiului Oradea.

− Hotărâre de Guvern privind modificarea descrierii tehnice pentru un bun imobil aflat în domeniul public al statului și administrarea Agenției Naționale pentru Zootehnie ,,Prof.dr. G.K. Constantinescu”, precum și trecerea unor bunuri imobile aflate în administrarea Agenției Naționale pentru Zootehnie ,,Prof.dr. G.K. Constantinescu” din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia, în vederea scoaterii din funcțiune, casării și valorificării, după caz;

− Hotărâre de Guvern pentru repartizarea pe județe a sumei, prevăzută în bugetul de stat pe anul 2022, pentru unele unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale în vederea finanțării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat:

Actul normativ prevede repartizarea pe județe a sumei de aproximativ 147 milioane de lei, prevăzută în bugetul de stat pe anul 2022, pentru unele unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale în vederea finanțării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat în anul școlar 2022-2023.
Cu sumele repartizate se rectifică bugetele locale ale unităților/subdiviziunilor adminsitrativ-teritoriale, potrivit prevederilor O.G nr. 19/2022 și OUG nr. 105/2022.
Aplicarea proiectului pilot prevăzut de OUG nr. 105/2022 va conduce la diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar care grefează asupra populației școlare din medii dezavantajate geografic, economic sau social, contribuind în final la realizarea obiectivului major al Ministerului Educației și anume asigurarea accesului echitabil și nediscriminatoriu la o educație de calitate a tuturor copiilor și tinerilor din România.

IV.    DOCUMENTE DE POLITICI PUBLICE

− Document de Politici Publice privind propunerea de politică publică pentru incluziunea socială a persoanelor fără adăpost:
Guvernul a aprobat o propunere de politică publică privind incluziunea socială a persoanelor fără adăpost, elaborată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale în urma derulării unui proiect european în cadrul căruia s-a făcut o evaluare a nevoilor acestor persoane și a impactului pe care serviciile sociale existente îl au asupra calității vieții acestora.
Propunerea de politică publică vizează o Strategie națională privind incluziunea socială a persoanelor fără adăpost pentru perioada 2021-2027, un Plan de acțiune pentru aceeași perioadă și un Program de interes național (PIN) pentru dezvoltarea serviciilor sociale adresate acestor persoane.
Proiectul derulat la nivelul reședințelor de județ a evidențiat faptul că majoritatea persoanelor care trăiesc pe străzi sunt adulte, de sex masculin, necăsătorite, cu nivel de studii mediu și se află de o perioadă mai mare de 3 ani în stare de vulnerabilitate. Acestea au devenit prima dată persoane fără adăpost în perioada adultă și au experimentat această situație de mai multe ori în trecut.

V.    MEMORANDUMURI

− Memorandum cu tema: Aprobarea donației către UNESCO a tapiseriei Îngeri și avioane -operă de artă aflată în patrimoniul Ministerului Afacerilor Externe – pentru marcarea a 65 de ani de la aderarea României la UNESCO
Executivul a aprobat donația din partea României către UNESCO Paris a operei de artă, intitulată Îngeri și Avioane a artistului român Mircea Cantor, aflate în patrimoniul Ministerului Afacerilor Externe, pentru a marca sărbătorirea celor 65 de ani de prezență românească în UNESCO.

− Memorandum cu tema: Aprobarea primei sesiuni de organizare concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile publice locale:
Actul normativ propune inițierea demersurilor legale pentru organizarea concursurilor sau examenelor, în vederea ocupării a 1.116 posturi vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice locale.
Cele mai multe posturi sunt în domeniul sanitar, asistență socială, învățământ, financiar, poliție locală, administrarea domeniului public, urbanism, pe baza cererilor depuse de acestea MDLPA până la data de 15 septembrie 2022.
Toate solicitările cuprinse în Memorandum au justificat necesitatea și încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinație în buget.

− Memorandum cu tema: Aprobarea ocupării unor posturi vacante la nivelul Ministerului Culturii, prin concurs sau examen, potrivit legii și cu respectarea prevederilor art.1 alin.(4) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.80/2022 cu privire la reglementarea unor măsuri în domeniul ocupării posturilor în sectorul bugetar:
Actul normativ propune inițierea demersurilor legale în vederea ocupării a 8 funcții publice vacante din cadrul Compartimentului Programe de Investiții în Cultură cu atribuții în îndeplinirea țintelor din cadrul PNRR aflate în responsabilitatea Ministerului Culturii.
Organizarea concursurilor se va face cu încadrarea în cheltuielile de personal ale Ministerului Culturii pentru cele 8 posturi necesare în vederea derulării PNRR.

VI.    NOTE

− Notă privind necesitatea unei decizii referitoare la asumarea competenței instituționale privind accesul la apa potabilă și înlocuirea țevilor de plumb stabilite prin Directiva (UE) 2020/2184 privind calitatea apei destinată consumului uman.

VII.    PUNCTE DE VEDERE

− Puncte de vedere cu privire la 14 inițiative legislative.

Sursa informației


Publicăm agenda ședinței Guvernului României din data de 9 noiembrie 2022, în cadrul căreia vor fi discutate mai multe proiecte de acte normative:

I. PROIECTE DE LEGI

− Proiect de Lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe;

− Proiect de Lege pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activității de expertiză tehnică judiciară și extrajudiciară și a Ordonanței Guvernului nr. 75/2000 privind organizarea activității de expertiză criminalistică.

II. PROIECTE DE ORDONANȚE DE URGENȚĂ

– Proiect de Ordonanță de urgență privind ajustarea prețurilor acordurilor-cadru/contractelor sectoriale de servicii de transport feroviar de cărbune pentru compleurile energetice;

– Proiect de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și a Legii nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății;

– Proiect de Ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru participarea României la Fondul Alianței Nord-Atlantice de Inovare.

III. PROIECTE DE HOTĂRÂRI DE GUVERN

– Proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 93/2016;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Acordului între Organizația Națiunilor Unite, reprezentată de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu și Guvernul României cu privire la cea de-a patra reuniune a Procesului Intersesional de Negociere a Abordării Strategice a Managementului internațional al substanțelor chimice și de gestionare a produselor chimice și deșeurilor după anul 2020, semnat la Nairobi în data de 06 iulie 2022 și Ia București în data de 24 august 2022;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Normelor metodologice de acordare a contravalorii compensațiilor cuvenite în perioada 2010 – 2013 pentru masa lemnoasă nerecoltată din cauza funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamente silvice, aferente acoperirii costurilor reclamate de gestionarea durabilă a pădurilor situate în siturile de importanță comunitară Natura 2000, pentru punerea în executare a hotărârilor judecătorești definitive;

– Proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.781/2014 privind deschiderea Punctului internațional de trecere a frontierei și a Biroului vamal de frontieră Vicovu de Sus (România) – Krasnoilsk (Ucraina) și pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală;

– Proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr.332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind darea în administrarea Curții de Conturi a unui imobil construcție situat în județul Bihor, aflat în domeniul public al statului și înscrierea acestuia în anexa nr. 33 la H.G. nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea normativelor de cheltuieli și a devizului estimativ aferente organizării și desfășurării în România a celui de-al treilea Forum de lucru al procurorilor generali din statele balcanice, în perioada 8-10 noiembrie 2022, la București;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind suplimentarea bugetului Ministerului Public pe anul 2022 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Autostrada Bacău – Pașcani”, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum și a listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ – teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național;

– Proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr.217/2019 privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Drum expres Craiova-Pitești și legăturile la drumurile existente”, tronsonul 2, aflate pe raza localităților Bârza, Piatra-Olt, Slătioara și Valea Mare din județul Olt;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar a unor bunuri aflate în domeniul public al statului și în concesiunea Societății Comerciale de Transport cu Metroul București „Metrorex”-S.A., unitate aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prevăzute în anexa nr. 16 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Modernizarea Infrastructurii feroviare din Portul Constanța”, lucrare de utilitate publică de interes național;

– Proiect de Hotărâre de Guvern pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Platformă multimodală Galați – înlăturarea blocajelor majore prin modernizarea infrastructurii existente și asigurarea conexiunilor lipsă pentru rețeaua centrală Rhin – Dunăre/Alpi”;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar a unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului și administrarea Secretariatului General al Guvernului pentru Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale -Unitatea Teritorială 370;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar a unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului și administrarea Secretariatului General al Guvernului pentru Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale – Unitatea Teritorială 355;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar a unui bun imobil aflat în domeniul public al statului și administrarea Secretariatului General al Guvernului pentru Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale-Unitatea Teritorială 515;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind acordarea unor ajutoare de urgență;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar a unor imobile aflate în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Afacerilor Interne-Inspectoratul de Poliție al Județului Buzău;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind înscrierea unui imobil în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestuia în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul General de Aviație, pentru funcționarea Unității Speciale de Aviație Caransebeș;

– Proiect de Hotărâre de Guvern pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ,,Sală de Sport Polivalentă cu capacitatea de 5.000 locuri”, municipiul Oradea, județul Bihor;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind modificarea descrierii tehnice pentru un bun imobil aflat în domeniul public al statului și administrarea Agenției Naționale pentru Zootehnie ,,Prof.dr. G.K. Constantinescu”, precum și trecerea unor bunuri imobile aflate în administrarea Agenției Naționale pentru Zootehnie ,,Prof.dr. G.K. Constantinescu” din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia, în vederea scoaterii din funcțiune, casării și valorificării, după caz;

– Proiect de Hotărâre de Guvern pentru repartizarea pe județe a sumei, prevăzută în bugetul de stat pe anul 2022, pentru unele unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale în vederea finanțării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat.

IV. DOCUMENTE DE POLITICI PUBLICE

– Document de Politici Publice privind propunerea de politică publică pentru incluziunea socială a persoanelor fără adăpost.

V. MEMORANDUMURI

– Memorandum cu tema: Aprobarea donației către UNESCO a tapiseriei Îngeri și avioane -operă de artă aflată în patrimoniul Ministerului Afacerilor Externe – pentru marcarea a 65 de ani de la aderarea României la UNESCO;

– Memorandum cu tema: Aprobarea primei sesiuni de organizare concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile publice locale;

– Memorandum cu tema: Aprobarea ocupării unor posturi vacante la nivelul Ministerului Culturii, prin concurs sau examen, potrivit legii și cu respectarea prevederilor art.1 alin.(4) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.80/2022 cu privire la reglementarea unor măsuri în domeniul ocupării posturilor în sectorul bugetar.

VI. NOTE

– Notă privind necesitatea unei decizii referitoare la asumarea competenței instituționale privind accesul la apa potabilă și înlocuirea țevilor de plumb stabilite prin Directiva (UE) 2020/2184 privind calitatea apei destinată consumului uman.

VII. PUNCTE DE VEDERE

– Punct de vedere cu privire la 14 inițiative legislative.

Sursa informației

🔔Vezi și Guvernul României. Legea privind organizarea Sistemului Informatic Național de Semnalări și participarea României la Sistemul de Informații Schengen și alte acte normative aprobate în cadrul ședinței din 2 noiembrie 2022

[UPDATE: Acte adoptate] Guvernul României. O.U.G. privind unele măsuri pentru participarea României la Fondul Alianței Nord-Atlantice de Inovare și alte proiecte incluse pe agenda ședinței din 9 noiembrie 2022 was last modified: noiembrie 10th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.