[UPDATE: Acte normative adoptate] Guvernul României. O.U.G. pentru modificarea O.U.G. nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023 și alte proiecte incluse pe agenda ședinței din 8 aprilie 2022

11 apr. 2022
Vizualizari: 327

UPDATE: Acte normative adoptate

Guvernul României a făcut publică lista proiectelor de acte normative adoptate în cadrul ședinței din 8 aprilie 2022, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial (www.gov.ro):

I. ORDONANȚE DE URGENȚĂ

− Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei:

Modificările aduc clarificări de ordin tehnic pentru măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale, precum și producătorilor de energie electrică și gaze naturale, măsuri instituite prin schema de sprijin prevăzută în O.U.G. nr. 27/2022 pentru protejarea cetățenilor și economiei de efectele creșterii prețurilor la energie.

S-a ținut cont de faptul că, după publicarea O.U.G. nr. 27/2022, din piață au apărut solicitări de clarificare cu privire la aplicabilitatea actului normativ, cu privire la explicitarea unor termeni care vizează operatori economici cărora li se aplică actul normativ etc.

Totodată, existau anumite dificultăți în decontarea pentru perioada noiembrie 2021-martie 2022, astfel încât acum furnizorii să poată să-și refacă și să reintroducă datele corecte în platforma informatică pusă la dispoziție de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, în acest fel deblocându-se procedurile de decontare.

− Ordonanță de urgență pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport și de abrogare a art. XXVIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative:

Sistemul RO e-Transport instituit prin Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern va monitoriza pe teritoriul național deplasarea bunurilor cu risc fiscal ridicat. Acesta va cuprinde următoarele tipuri de operațiuni de transport: al bunurilor reprezentând achiziții și livrări intracomunitare, al celor care fac obiectul operațiunilor vamale și transportul bunurilor între două locații situate pe teritoriul național.

Sistemul RO e-Transport va include module informatice de gestiune a transporturilor de bunuri care, cu ocazia declarării unui transport vor genera un cod unic de înregistrare, elemente de interconectare cu camere de luat vederi și alte dispozitive specifice de monitorizare a traficului rutier, componente software pentru analiza integrată a datelor. De asemenea, Sistemul RO e-Transport va fi interconectat cu celelalte sisteme informatice existente la nivelul Ministerului Finanțelor, Agenției Naționale de Administrare Fiscală sau Autorității Vamale Române.

II. HOTĂRÂRI DE GUVERN

− Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.336/2022 privind stabilirea mecanismului de decontare din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de urgență/Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov a cheltuielilor cu hrana cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiți de persoane fizice, precum și pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne:

Actul normativ include în mecanismul de decontare pentru persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, pe lângă cheltuielile cu hrana și cheltuielile referitoare la cazarea acestora. Este vorba de 20 de lei/zi pentru fiecare persoană sumă alocată pentru cheltuieli cu hrana și 50 de lei pe zi sumă alocată pentru cheltuieli cu cazarea.

Pentru finanțarea acestor cheltuieli, se alocă suma de 45 de milioane lei din Fondul de Rezervă bugetară la dispoziția guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022.

Această sumă este estimată să asigure un sprijin financiar de 50 lei/zi/persoană găzduită pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru cazarea unui număr mediu de 15.000 cetățeni, pentru o perioadă de 60 de zile.

Pentru finanțarea și decontarea cheltuielilor cu hrana prin Hotărârea de Guvern 336/2022 a fost alocată din Fondul de Rezervă bugetară la dispoziția guvernului suma de 18 milioane lei.

Mecanismul de decontare a cheltuielilor de cazare este identic celui utilizat pentru decontarea cheltuielilor pentru hrană.

Sursa informației


Publicăm agenda ședinței Guvernului României din data de 8 aprilie 2022, în cadrul căreia vor fi discutate mai multe proiecte de acte normative:

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

I. PROIECTE DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ

− Proiect de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei;

− Proiect de Ordonanță de urgență pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport și de abrogare a art. XXVIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

II. PROIECTE DE HOTĂRÂRE DE GUVERN

− Proiect de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.336/2022 privind stabilirea mecanismului de decontare din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de urgență/Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov a cheltuielilor cu hrana cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiți de persoane fizice, precum și pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne.

Sursa informației

🔔Vezi și [UPDATE: Acte normative adoptate] Guvernul României. O.U.G. privind stabilirea unor măsuri în cadrul sistemului de sănătate și alte proiecte incluse pe agenda ședinței din 6 aprilie 2022

[UPDATE: Acte normative adoptate] Guvernul României. O.U.G. pentru modificarea O.U.G. nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023 și alte proiecte incluse pe agenda ședinței din 8 aprilie 2022 was last modified: aprilie 11th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.