Guvernul României. O.U.G. pentru modificarea O.U.G. nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023 și alte acte normative adoptate în cadrul ședinței din 1 septembrie 2022

2 sept. 2022
Vizualizari: 276

Guvernul României a făcut publică lista proiectelor de acte normative adoptate în cadrul ședinței din 1 septembrie 2022, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial (www.gov.ro):

I. ORDONANȚE DE URGENȚĂ
– Ordonanță de urgență pentru modificarea O.U.G. nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei
Actul normativ aprobat consolidează și extinde măsurile de protecție a populației și economiei de creșterile de prețuri la energie și gaze naturale.
Schema de protejare a populației și a mediului economic se extinde până la 31 august 2023.
Pentru a încuraja furnizorii să achiziționeze energie ieftină, s-a stabilit un plafon maxim de decontare al MW-ului de energie electrică de maxim 1300 lei. Furnizorul nu va mai primi decontare pentru sumele care depășesc 1.300 lei.
Tranzacțiile succesive, care au crescut prețul artificial al energiei electrice sau al gazului natural, vor fi sancționate cu 5% din cifra de afaceri, amendă pe care acum ANRE o are la dispoziție.
Statul, acolo unde este acționar, se va asigura că vânzarea energiei va fi pe termen lung, pe 5 ani de zile, cu scopul de a asigura predictibilitatea prețului și pentru a elimina speculațiile din piață. Furnizorii și distribuitorii vor putea să-și asigure clienții finali și consumul tehnologic prin contracte bilaterale. Până la 1 noiembrie trebuie să existe asemenea strategii de vânzare.
Pentru consumul cuprins între 0-100 KWh se va plăti 0,68 de lei/kWh; pentru cel între 100,01- 300 KWh se va plăti un tarif de maximum 0,80 lei/kWh, dar numai pentru un consum lunar de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică care va depăși 255 kWh/lună va fi facturat la prețul din contractul semnat cu furnizorul.
La gaze naturale, prețul maxim va rămâne 0,31 de lei/kWh, fără un plafon de consum. Pentru populație, prețul la gaze naturale este reglementat, producătorii având obligația să vândă gazul natural furnizorilor de clienți casnici cu 150 de lei/MW. Această reglementare este valabilă- la același preț- și pentru producția de energie termică pentru CET-uri.
Spitalele publice și private, învățământul public și privat, furnizorii publici și privați de servicii sociale au un plafon de 1 leu kWh indiferent de cantitatea de energie electrică consumată. IMM-urile, industria alimentară, alt gen de instituții publice vor fi sprijinite cu 85% din cantitatea consumată. La gaze, pentru consumul non-casnic, va rămâne același plafon de 0,37 lei/ kWh pentru toți cei care consumă până în 50.000 de MW anual.

– Ordonanță de urgență modificarea unor acte normative care reglementează programele de sprijin pentru zona montană
Guvernul a adoptat Ordonanță de Urgență pentru modificarea unor acte normative care reglementează programele de sprijin pentru zona montană. În vederea simplificării și a creșterii predictibilității procesului legislativ, trei ordonanțe de urgență au fost comasate într-un singur act normativ.
Astfel, se modifică cadrul legal care aprobă Programul de investiții pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană, Programul de investiții pentru înființarea stânelor montane și Programul de investiții pentru înființarea centrelor de colectare și prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor și/sau a plantelor medicinale și aromatice din flora spontană și/sau de cultură în zona montană.
Programele se vor derula până la finele anului 2022, iar plățile aferente se pot realiza până la data de 29 decembrie 2023. Ajutoarele se acordă de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar autoritatea responsabilă cu gestionarea schemelor este Agenția Națională a Zonei Montane.
În urma aprobării acestui act normativ, se vor pune pe circuitul de avizare Hotărârile de Guvern subsecvente ce vor aplica prevederile legilor care reglementează programele de sprijin pentru zona montană.

II. HOTĂRÂRI DE GUVERN
– Hotărâre de Guvern pentru modificarea Normelor financiare pentru activitatea sportivă aprobate prin H.G. nr. 1447/2007
Guvernul a aprobat majorarea cu 50% a premiilor pentru sportivii și colectivele tehnice ale acestora, în semn de recunoaștere și apreciere a performanțele deosebite obținute în competițiile sportive.
În acest sens, se modifică dispozițiile art. 25 alin. (1) din Normele financiare pentru activitatea sportivă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1447/2007, cu modificările și completările ulterioare.

– Hotărâre de Guvern pentru derogarea de la prevederile art. 31 alin. (1) din H.G. nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe
În vederea adoptării Strategiei Naționale a Pădurilor 2022-2031, prin hotărâre a Guvernului, document strategic ce reprezintă un jalon în implementarea PNRR – Partea II Componenta 2 – Păduri și protecția biodiversității, Strategia trebuie să parcurgă procedura de evaluare de mediu conform prevederilor H.G. nr. 1076/2004.

Sursa informației

Vezi și [UPDATE: Acte adoptate] Guvernul României. O.G. pentru modificarea Codului de procedură fiscală și alte proiecte incluse pe agenda ședinței din 31 august 2022

Guvernul României. O.U.G. pentru modificarea O.U.G. nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023 și alte acte normative adoptate în cadrul ședinței din 1 septembrie 2022 was last modified: septembrie 2nd, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.