[UPDATE: Acte adoptate] Guvernul României. O.U.G. pentru modificarea art. 34 alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și alte proiecte incluse pe agenda ședinței din 22 martie 2023

23 mart. 2023
Vizualizari: 166

Update: Acte adoptate

Guvernul României a făcut publică lista proiectelor de acte normative adoptate în cadrul ședinței din 22 martie 2023, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial (www.gov.ro):

I. PROIECTE DE LEGI

− Proiect de Lege privind stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2021/23 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2020 privind un cadru pentru redresarea și rezoluția contrapărților centrale și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1095/2010, (UE) nr. 648/2012, (UE) nr. 600/2014, (UE) nr. 806/2014 și (UE) 2015/2365 și a Directivelor 2002/47/CE, 2004/25/CE, 2007/36/CE, 2014/59/UE și (UE) 2017/1132, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative;

Actul normativ vizează asigurarea cadrului legislativ necesar punerii în aplicare, la nivel național, a dispozițiilor Regulamentului (UE) 2021/23 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2020 privind un cadru pentru redresarea și rezoluția contrapărților centrale și de modificare a unor regulamente și directive europene, prin:

Ø desemnarea Autorității de Supraveghere Financiară în calitate de autoritate unică la nivel național pentru rezoluția contrapărților centrale, abilitată să aplice instrumentele de rezoluție și să exercite competențele de rezoluție prevăzute de Regulamentul (UE) 2021/23;

Ø desemnarea Ministerului Finanțelor drept minister responsabil cu exercitarea în România a funcțiilor încredințate ministerului competent în temeiul Regulamentului (UE) 2021/23;

Ø stabilirea regimului sancționator aplicabil în cazul încălcării dispozițiilor prevăzute la art.82 alin.(1) din Regulamentul (UE) 2021/23.

De asemenea, actul normativ aduce o serie de modificări prevederilor Legii nr. 312/2015 privind redresarea și rezoluția instituțiilor de credit și a firmelor de investiții și Legii nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, și clarifică modul de determinare a autorităților competente în aplicarea Regulamentului (UE) 2022/858 (Autoritatea de Supraveghere Financiară și Banca Națională a României).

− Proiect de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Macedonia de Nord privind consolidarea cooperării în domeniul controlului intern și al prevenirii și combaterii corupției, semnat la 15 septembrie 2022, la București;

Prin încheierea Acordului de referință se creează cadrul juridic bilateral necesar pentru consolidarea cooperării în domeniul controlului intern și al prevenirii și combaterii corupției între autoritățile competente din cele două state.

Potrivit Acordului, cooperarea va fi orientată în special pe combaterea corupției în rândul polițiștilor și al altor angajați ai autorităților competente ale Părților, cu accent pe combaterea implicării acestora în activități de crimă organizată, trafic de ființe umane și migrație ilegală, trafic de migranți, trafic de produse, producție ilicită, transport și trafic de substanțe stupefiante și psihotrope, precum și pe respectarea drepturilor și libertăților omului, în conformitate cu legislația națională a celor două state.

Cooperarea se va realiza prin schimburi de experiență, implementarea de proiecte comune, activități operaționale comune și pregătire comună.

II. ORDONANȚE DE URGENȚĂ

– Ordonanță de urgență pentru finanțarea activităților cuprinse în Acordul de împrumut (Proiectul privind reforma sectorului sanitar – îmbunătățirea calității și eficienței sistemului sanitar) dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la București la 17 iunie 2014 și în Acordul de împrumut (Finanțare adițională pentru Proiectul privind reforma sectorului sanitar îmbunătățirea calității și eficienței sistemului sanitar) dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la București la 11 iunie 2021;

Actul normativ prevede alocarea, de la bugetul de stat, a sumei de 343 milioane lei, necesară pentru continuarea lucrărilor de construcție și operaționalizare a 3 centre care vor asigura tratamentul pacienților cu arsuri grave din România.

Astfel, se asigură continuitatea finanțării celor 3 centre de mari arși și după data de 1 ianuarie 2025, atunci când acordurile de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare se vor încheia.

Este vorba despre centrele pentru tratarea și recuperarea pacienților cu arsuri grave, secții de Anestezie Terapie Intensivă (ATI), blocuri operatorii (BO) și Unități de Primiri Urgențe (UPU) sau conexiune cu Unitățile de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” București și a Spitalului Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș.

Aceste fonduri vor asigura executarea construcțiilor și instalațiilor interioare aferente construcțiilor, dar și la achiziționarea de echipamente medicale și furnituri necesare punerii în funcțiune a acestor clădiri.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

În prezent, cele trei centre de mari arși din București, Timișoara și Tg. Mureș se află în diferite stadii de realizare. Centrul de mari arși din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara este cel mai avansat proiect, aflându-se în faza de semnare a contractului pentru demararea construcție. Pentru centrul din Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” București, se evaluează ofertele depuse în cadrul licitației internaționale pentru contractarea lucrărilor civile de construcții, organizate conform prevederilor acordurilor de împrumut, iar pentru cel din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș s-a lansat procedura de licitație pentru ofertele de construcție civilă.

Fondurile necesare finanțării lucrărilor au fost asigurate, până în prezent, printr-un acord de împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), prin Proiectul privind Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar.

Termenul de finalizare al activităților cuprinse în cadrul acordurilor de împrumut este 31.12.2024.

– Ordonanță de urgență privind modificarea termenului prevăzut la art. X alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 98/2016 pentru prorogarea unor termene, instituirea unor noi termene, privind unele măsuri pentru finalizarea activitățiIor cuprinse în contractele încheiate în cadrul Acordului de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru finanțarea Proiectului privind reforma sistemului judiciar, semnat la București la 27 ianuarie 2006, ratificat prin Legea nr. 205/2006, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative;

Actul normativ prevede prorogarea cu doi ani (31 martie 2023-31 martie 2025) a termenului până la care Ministerul Justiției este autorizat să asigure derularea și finalizarea activităților cuprinse în contractele privind implementarea sistemului informatic de administrare a resurselor sistemului judiciar (Resource Management System – RMS), contracte încheiate anterior în cadrul Acordului de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru finanțarea Proiectului privind reforma sistemului judiciar.

De asemenea, Ministerul Justiției va elabora planul de măsuri pentru finalizarea sistemului informatic de administrare a resurselor sistemului judiciar (RMS), în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Fondurile pentru continuarea implementării RMS sunt prevăzute în bugetul Ministerului Justiției pentru anul 2023.

– Ordonanță de urgență pentru modificarea art. 34 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare;

Prin acest act normativ, se dă posibilitatea ordonatorilor de credite din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională să angajeze și să utilizeze fonduri publice prin utilizarea acreditivelor sau prin efectuarea de plăți în avans pentru achizițiile de active nefinanciare, bunuri materiale, servicii sau/și lucrări, precum și cele destinate executării misiunilor specifice.

În acest fel se flexibilizează opțiunile de utilizare a instrumentelor de plată de către aceste instituții.

Măsura legislativă va asigura predictibilitatea în finanțarea achizițiilor pentru apărare și pentru executarea misiunilor specifice instituțiilor din domeniu.

Actul normativ adoptat va contribui la preîntâmpinarea unor situații înregistrate în ultimii ani, cum ar fi nefinalizarea la termen a unora dintre procedurile de atribuire a contractelor de achiziții în domeniul apărării, neinițierea ori întârzierea derulării unor programe de înzestrare, care pot afecta procesul de modernizare a componentelor sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională și ar putea avea impact negativ asupra interoperabilității cu forțele aliate și partenere sau ar putea afecta capacitatea de apărare a țării.

Măsura propusă vine și în întâmpinarea producătorilor autohtoni din industria de apărare, în special a celor cu capital integral sau majoritar de stat, care concurează în condițiile legii cu producători consacrați la nivel internațional.

III. HOTĂRÂRI DE GUVERN

− Hotărâre de Guvern privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societății Complexul Energetic Hunedoara – S.A., în insolvență, pentru anul 2023;

Actul normativ prevede acordarea unui ajutor de stat de 27,242 milioane lei, în anul 2023, pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societății Complexul Energetic Hunedoara-S.A., aflată în insolvență.

Din această sumă, 20,069 milioane lei vor fi alocate pentru mina Lonea și 7,173 milioane lei pentru mina Lupeni.

Totodată, se alocă fonduri de 186.000 lei pentru plățile compensatorii acordate unui număr de cinci salariați de la mina Lonea, cărora le încetează contractul de muncă, 60.000 lei pentru asigurarea serviciilor de reconversie profesională a unui număr de 12 salariați ai minei Lupeni.

Pentru recultivarea suprafețelor de teren din proximitatea minei se alocă 26,996 milioane lei, din care 19,883 milioane lei pentru mina Lonea, sumă ce va fi folosită pentru recultivarea unei suprafețe de aproximativ 463.322 mp și 7,113 milioane lei pentru mina Lupeni, sumă ce va fi folosită pentru recultivarea unei suprafețe de aproximativ 79.609 mp.

− Hotărâre de Guvern privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru restructurare sub formă de grant in favoarea Societății „Complexul Energetic Oltenia” S.A. în scopul finanțării cheltuielilor cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, pentru anul 2023;

Complexul Energetic Oltenia va primi un ajutor de stat în valoare de 449 milioane lei pentru anul 2023, de la bugetul de stat, pentru finanțarea cheltuielilor cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, potrivit unei Hotărâri aprobate în ședința de astăzi a Guvernului.

Ajutorul de stat de restructurare sub formă de granturi se acordă integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, și va fi folosit pentru:

a) achiziția de certificate de emisii de gaze cu efect de seră necesare pentru îndeplinirea obligației de restituire a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2022, corespunzătoare emisiilor de gaze provenite de la instalațiile societății, cu scadență la data de 30 aprilie 2023;

b) achiziția de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2023, corespunzătoare emisiilor de gaze provenite de la instalațiile societății, cu scadență la data de 30 aprilie 2024.

Ajutorul de stat se acordă anual, de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Energiei, în limita prevederilor bugetare aprobate și se aprobă prin hotărâri ale Guvernului.

Valoarea ajutorului de stat este fundamentată în conformitate cu Decizia C (2022) 553 final din 26 ianuarie 2022, considerentul (28), potrivit căreia grantul de 1.090 milioane de euro va finanța achiziția certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente perioadei 2021-2025.

Informații suplimentare: Până în prezent, Complexul Energetic Oltenia a primit ajutor de stat sub formă de grant în valoare de 776,4 milioane euro, pentru achiziționarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, astfel:

Ø 241,4 milioane euro, respectiv 1.180.446.000 lei, grant acordat în baza O.U.G. nr. 21/2021 pentru aprobarea acordării unui ajutor de stat de restructurare Societății „Complexul Energetic Oltenia” SA, cu modificările și completările ulterioare, pentru achiziția a 5.107.273 certificate de emisii de gaze cu efect de seră pentru conformare an 2020;

Ø 535 milioane euro, respectiv 2.675.000.000 lei, grant acordat în baza O.U.G. nr. 21/2022 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de stat pentru restructurarea Societății „Complexul Energetic Oltenia” SA, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 185/2022, pentru achiziția a 6.859.363 certificate de emisii de gaze cu efect de seră, din care 5.643.476 certificate pentru conformare an 2021 și 1.215.887 certificate conformare an 2022.

− Hotărâre de Guvern pentru abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 1573/2022 privind aprobarea amânării închiderii unor capacități energetice cu funcționare pe lignit și a exploatărilor miniere aferente acestora;

Abrogarea H.G. nr. 1573/2022 privind aprobarea amânării închiderii unor capacități energetice cu funcționare pe lignit și a exploatărilor miniere aferente acestora este o consecință a modificările aduse O.U.G. nr. 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, cu modificările ulterioare în ședința de Guvern de săptămâna trecută, prin care s-a decis trecerea în conservare a 660 MW de capacități de producere a energiei electrice pe bază de lignit, pe o perioadă de 3 ani, sau scoaterea din exploatare, începând cu luna iunie 2023, în vederea clarificării unor angajamente asumate de România în cadrul PNRR ce țin de reforma pieței energetice.

− Hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2023 pentru Compania Națională Romarm S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Economiei;

− Hotărâre de Guvern pentru retragerea statutului de utilitate publică recunoscut „Asociației Pro Consumatori”;

− Hotărâre de Guvern privind aprobare amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Punerea în siguranță a lucrărilor de apărare potriva inundațiilor pe râul Ialomița și afluenți, în zona municipiului Urziceni, județul Ialomița (etapa a-II-a)” aflate pe raza localităților Urziceni și Bărbulești din județul Ialomița;

− Hotărâre de Guvern privind actualizarea denumirii, descrierii tehnice și valorii din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unor bunuri imobile aflate în administrarea Administrației Naționale „Apele Române”, prin Administrațiile Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral și Prut-Bârlad, ca urmare a pieirii unor părți din acestea;

− Hotărâre de Guvern privind actualizarea descrierii tehnice și a valorii de inventar a unui drum forestier, precum și trecerea cu titlu gratuit a unui tronson din acesta și a terenului aferent, din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al comunei Sânzieni, județul Covasna;

− Hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2023 al Regiei Autonome „Rasirom”, aflată sub autoritatea Serviciului Român de Informații;

− Hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2023 al Companiei Naționale „Imprimeria Națională” S.A., companie aflată sub autoritatea Ministerului Finanțelor;

− Hotărâre de Guvern pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 886/2000 pentru aprobarea Grilei naționale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice;

Actul normativ actualizează cadrul normativ privind Grila națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, în acord cu modificările recente aduse legislației asistenței sociale.

Astfel, în acord cu prevederile Legii asistenței sociale nr. 292/2011, modificările prevăd că evaluarea autonomiei funcționale se realizează, de regulă, la domiciliul persoanei, de o echipă mobilă de evaluatori, iar în cazul persoanelor asistate în unități sanitare cu paturi, evaluarea se poate realiza și la patul bolnavului, la solicitarea medicului curant sau a asistentului social angajat al spitalului.

Totodată, s-a decis ca fișa de evaluare sociomedicală să existe, în mod obligatoriu, și în dosarul persoanei vârstnice care solicită îngrijire într-un centru de zi de asistență și recuperare.

Documentul adoptat de Executiv este parte dintr-un întreg pachet de acte normative care stabilesc un mecanism sustenabil de asigurare a îngrijirii de lungă durată a persoanelor vârstnice, cu prioritate la domiciliu și în centre de zi de asistență și recuperare.

Prin implementarea acestor măsuri se urmărește facilitarea accesului persoanelor vârstnice dependente la servicii sociale adecvate, care să fie acordate potrivit nevoilor lor reale, pe baza unei evaluări complete. De asemenea, se are în vedere și eficientizarea planificării și finanțării serviciilor sociale, astfel încât finanțarea să se facă per beneficiar, indiferent de furnizorul de servicii de asistență socială, iar abordarea să fie personalizată și integrată în funcție de profilul fiecărei persoane vârstnice.

Comunicatul Ministerului Muncii: https://bit.ly/40mQJVX.

− Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021 – 2022, stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății, precum și pentru prelungirea unor termene;

Termenul de aplicare a prevederilor actualului Contract-cadru se prelungește de la 31 martie la 30 iunie a.c., conform unei Hotărâri aprobate în ședința Executivului de astăzi. Prelungirea este necesară pentru asigurarea continuității acordării asistenței medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate în trimestrul al II-lea, în condițiile în care s-a stabilit, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, că un nou model de Contract-cadru va fi finalizat până la sfârșitul trimestrului respectiv și va intra în vigoare de la 1 iulie a.c.

În consecință, contractele încheiate de casele de asigurări de sănătate cu furnizorii de servicii și dispozitive medicale, precum și de medicamente, vor fi prelungite pentru următoarele trei luni prin acte adiționale.

Actul normativ mai prevede că furnizorii de servicii conexe actului medical care desfășoară activitate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate au obligația ca până la data de 30 iunie 2023 să facă demersurile necesare pentru utilizarea cardului național în procesul de acordare a serviciilor decontate de CNAS.

Totodată, pentru un acces cât mai bun la servicii medicale, prin stimularea și cointeresarea medicilor aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, fondurile neconsumate aferente semestrului I 2023 pentru asistența medicală primară și de specialitate clinică din ambulatoriu (inclusiv specialitatea medicină fizică și de reabilitare) vor fi utilizate pentru plata serviciilor medicale acordate asiguraților care depășesc limitele stabilite prin norme, în mod proporțional cu numărul de puncte realizat de fiecare furnizor, până la consumarea acestor sume.

− Hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2023 al Regiei Autonome „Administrația Fluvială a Dunării de Jos” Galați, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii;

− Hotărâre de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2023 al Societății Compania Națională de Investiții „C.N.I.” – S.A. aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației;

− Hotărâre de Guvern privind trecerea unor bunuri imobile aflate în administrarea Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni, din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia, în vederea scoaterii din funcțiune, valorificării și casării, după caz;

− Hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2023 al Societății Naționale de Radiocomunicații S.A.;

− Hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2023 al Companiei Naționale Poșta Română S.A.;

− Hotărâre de Guvern privind trecerea unui palat administrativ din domeniul public al statului și administrarea Instituției Prefectului – Județul Brașov în domeniul public al județului Brașov;

− Hotărâre de Guvern privind actualizarea anexei nr.1 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, trecerea unor imobile din domeniul privat al statului în domeniul public al acestuia, înscrierea unor imobile în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestora în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmbovița (UM 0705 Târgoviște);

− Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar a unui imobil aflat în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Afacerilor Interne- Unitatea Specială de Aviație Cluj- Napoca, ca urmare a reevaluării, trecerea acestuia în domeniul public al județului Cluj și pentru actualizarea anexei nr.1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului;

− Hotărâre de Guvern privind trecerea unor imobile din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Afacerilor Interne în domeniul public al comunei Dragalina, județul Călărași;

− Hotărâre de Guvern privind aprobarea acumulării unor stocuri de urgență în rezerva de stat, în anul 2023;

− Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar a unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului și administrarea Secretariatului General al Guvernului pentru Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale – Unitatea Teritorială 440;

− Hotărâre de Guvern privind scoaterea din rezervele de stat și acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern de urgență, cu titlu gratuit, pentru Ucraina, în vederea asigurării protecției populației în contextul conflictului din Ucraina;

România va acorda Ucrainei un ajutor umanitar cu titlu gratuit, constând în acordarea unor produse alimentare, a stabilit Executivul azi, printr-o Hotărâre.

Ajutorul umanitar, în valoare de 562 milioane lei (fără TV), exclusiv transportul, va consta în acordarea de produse alimentare pentru populația puternic afectată de conflictul militar.

Produsele vor fi scoase din rezervele de stat, gestionate de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS), iar predarea acestor produse se va realiza pe la punctul de trecere a frontierei Siret, România, Porubne – Ucraina.

Transportul ajutorului umanitar se va efectua cu mijloace de transport ale ANRSPS sau ale operatorilor economici depozitari. Ministerul Afacerilor Externe întreprinde, pe cale diplomatică, demersurile necesare în vedere predării ajutorului la destinație.

− Hotărâre de Guvern privind aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor cantități de produse și acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgență, cu titlu gratuit, pentru protecția populației afectate de incendiul major produs în localitatea Vulcan, județul Brașov;

Actul normativ prevede acordarea de ajutoare umanitare interne de urgență, cu titlu gratuit, pentru protecția populației afectate de incendiul produs în data de 17 ianuarie 2023, în localitatea Vulcan din Brașov. Ajutoarele constau în materiale de construcții (ciment, tablă, lemn) iar valoarea acestora se ridică la 88.065 lei. Produsele vor fi acordate din rezerva de stat.

IV. MEMORANDUMURI

− Memorandum cu tema: Stabilirea unor măsuri de acordare a sprijinului social pentru persoane vulnerabile;

Prezentul Memorandum aprobă calendarele de implementare a activităților aferente măsurilor de acordare a tranșei VI a voucherelor sociale în valoare de 250 de lei și de acordare a tichetelor pentru sprijin educațional pe suport electronic.

Conform actului normativ, pentru plata tranșei VI de acordare a acestui sprijin material, se vor iniția demersuri către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și Casa Națională de Pensii Publice în vederea urgentării transmiterii listelor cu beneficiarii eligibili până la data de 31 martie 2023, astfel încât plățile să poate fi efectuate în perioada 10 – 13 aprilie 2023.
Calendar activități de plată, aferent tranșei VI de acordare a sprijinului material în valoare de 250 lei:

− Memorandum cu tema: Finalizarea negocierilor și semnarea Protocolului între Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia în domeniul educației și formării personalului pentru punerea în aplicare a legii;

Protocolul dintre cele două state prevede cooperarea bilaterală în domeniul pregătirii și instruirii personalului jandarmeriilor din România și Turcia, precum și diversificarea cooperării prin realizarea de schimburi de experiență, de activități practice comune în domeniile ordinii și securității publice, securității bunurilor și transporturilor, căutării și salvării, securității interne și criminalisticii.

De asemenea, cele două părți își vor acorda asistență reciprocă în dezvoltarea echipamentelor și a materialelor auxiliare de pregătire, care vor fi utilizate în activitatea de formare.

Totodată, încheierea tratatului la nivel guvernamental va contribui la aprofundarea colaborării în domeniul afacerilor interne care reprezintă o țintă a României, având în vedere actuala situație geopolitică din vecinătate, provocările comune de securitate și intereselor comune în contracararea acestora.

− Memorandum cu tema: Împuternicirea domnului Daniel BACIU, Președinte al Casei Naționale de Pensii Publice, pentru demararea măsurilor legale în vederea înscrierii unor imobile din municipiul Brașov, județul Brașov, aflate în proprietatea Casei Naționale de Pensii Publice, în domeniul public al Consiliului Județean Brașov;

V. NOTE

− Notă privind transmiterea unei cereri către Consiliul Local al Comunei Crasna, județul Sălaj, în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unui imobil din domeniul public al comunei Crasna în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Porolissum” al județului Sălaj (U.M. 0286), în vederea construirii unui sediu în care să funcționeze subunitatea de pompieri din localitatea Crasna;

VI. PUNCTE DE VEDERE

− Punct de vedere cu privire la 11 inițiative legislative.

Sursa informației


Publicăm agenda ședinței Guvernului României din data de 22 martie 2023, în cadrul căreia vor fi discutate mai multe proiecte de acte normative:

I. PROIECTE DE LEGI

− Proiect de Lege privind stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2021/23 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2020 privind un cadru pentru redresarea și rezoluția contrapărților centrale și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1095/2010, (UE) nr. 648/2012, (UE) nr. 600/2014, (UE) nr. 806/2014 și (UE) 2015/2365 și a Directivelor 2002/47/CE, 2004/25/CE, 2007/36/CE, 2014/59/UE și (UE) 2017/1132, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative;

− Proiect de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Macedonia de Nord privind consolidarea cooperării în domeniul controlului intern și al prevenirii și combaterii corupției, semnat la 15 septembrie 2022, la București;

II. PROIECTE DE ORDONANȚE DE URGENȚĂ

– Proiect de Ordonanță de urgență pentru finanțarea activităților cuprinse în Acordul de împrumut (Proiectul privind reforma sectorului sanitar – îmbunătățirea calității și eficienței sistemului sanitar) dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la București la 17 iunie 2014 și în Acordul de împrumut (Finanțare adițională pentru Proiectul privind reforma sectorului sanitar îmbunătățirea calității și eficienței sistemului sanitar) dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la București la 11 iunie 2021;

– Proiect de Ordonanță de urgență privind modificarea termenului prevăzut la art. X alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 98/2016 pentru prorogarea unor termene, instituirea unor noi termene, privind unele măsuri pentru finalizarea activităților cuprinse în contractele încheiate în cadrul Acordului de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru finanțarea Proiectului privind reforma sistemului judiciar, semnat la București la 27 ianuarie 2006, ratificat prin Legea nr. 205/2006, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative;

– Proiect de Ordonanță de urgență pentru modificarea art. 34 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare;

III. PROIECTE DE HOTĂRÂRI DE GUVERN

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societății Complexul Energetic Hunedoara – S.A., în insolvență, pentru anul 2023;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru restructurare sub formă de grant in favoarea Societății „Complexul Energetic Oltenia” S.A. în scopul finanțării cheltuielilor cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, pentru anul 2023;

– Proiect de Hotărâre de Guvern pentru abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 1573/2022 privind aprobarea amânării închiderii unor capacități energetice cu funcționare pe lignit și a exploatărilor miniere aferente acestora;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2023 pentru Compania Națională Romarm S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Economiei;

– Proiect de Hotărâre de Guvern pentru retragerea statutului de utilitate publică recunoscut „Asociației Pro Consumatori”;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobare amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Punerea în siguranță a lucrărilor de apărare potriva inundațiilor pe râul Ialomița și afluenți, în zona municipiului Urziceni, județul Ialomița (etapa a-II-a)” aflate pe raza localităților Urziceni și Bărbulești din județul Ialomița;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind actualizarea denumirii, descrierii tehnice și valorii din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unor bunuri imobile aflate în administrarea Administrației Naționale „Apele Române”, prin Administrațiile Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral și Prut-Bârlad, ca urmare a pieirii unor părți din acestea;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind actualizarea descrierii tehnice și a valorii de inventar a unui drum forestier, precum și trecerea cu titlu gratuit a unui tronson din acesta și a terenului aferent, din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al comunei Sânzieni, județul Covasna;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2023 al Regiei Autonome „Rasirom”, aflată sub autoritatea Serviciului Român de Informații;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2023 al Companiei Naționale „Imprimeria Națională” S.A., companie aflată sub autoritatea Ministerului Finanțelor;

– Proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 886/2000 pentru aprobarea Grilei naționale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice;

– Proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022, stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății, precum și pentru prelungirea unor termene;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2023 al Regiei Autonome „Administrația Fluvială a Dunării de Jos” Galați, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii;

– Proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2023 al Societății Compania Națională de Investiții „C.N.I.”- SA aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind trecerea unor bunuri imobile aflate în administrarea Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni, din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia, în vederea scoaterii din funcțiune, valorificării și casării, după caz;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2023 al Societății Naționale de Radiocomunicații S.A.;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2023 al Companiei Naționale Poșta Română S.A.;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind trecerea unui palat administrativ din domeniul public al statului și administrarea Instituției Prefectului – Județul Brașov în domeniul public al județului Brașov;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind actualizarea anexei nr.1 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, trecerea unor imobile din domeniul privat al statului în domeniul public al acestuia, înscrierea unor imobile în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestora în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmbovița (UM 0705 Târgoviște);

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar a unui imobil aflat în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Afacerilor Interne- Unitatea Specială de Aviație Cluj- Napoca, ca urmare a reevaluării, trecerea acestuia în domeniul public al județului Cluj și pentru actualizarea anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind trecerea unor imobile din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Afacerilor Interne în domeniul public al comunei Dragalina, județul Călărași;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea acumulării unor stocuri de urgență în rezerva de stat, în anul 2023;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar a unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului și administrarea Secretariatului General al Guvernului pentru Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale – Unitatea Teritorială 440;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind scoaterea din rezervele de stat și acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern de urgență, cu titlu gratuit, pentru Ucraina, în vederea asigurării protecției populației în contextul conflictului din Ucraina;

– Proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor cantități de produse și acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgență, cu titlu gratuit, pentru protecția populației afectate de incendiul major produs în localitatea Vulcan, județul Brașov;

IV. ANALIZE

– Analiza privind cadrul de desfășurare a sprijinului financiar și tehnic acordat de sistemul financiar-bancar în procesul de autorizare și derulare a fondurilor destinate beneficiarilor programelor gestionate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;

V. MEMORANDUMURI

– Memorandum cu tema: Stabilirea unor măsuri de acordare a sprijinului social pentru persoane vulnerabile;

– Memorandum cu tema: Finalizarea negocierilor și semnarea Protocolului între Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia în domeniul educației și formării personalului pentru punerea în aplicare a legii;

– Memorandum cu tema: Împuternicirea domnului Daniel BACIU, Președinte al Casei Naționale de Pensii Publice, pentru demararea măsurilor legale în vederea înscrierii unor imobile din municipiul Brașov, județul Brașov, aflate în proprietatea Casei Naționale de Pensii Publice, în domeniul public al Consiliului Județean Brașov;

VI. NOTE

– Notă privind transmiterea unei cereri către Consiliul Local al Comunei Crasna, județul Sălaj, în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unui imobil din domeniul public al comunei Crasna în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Porolissum” al județului Sălaj (U.M. 0286), în vederea construirii unui sediu în care să funcționeze subunitatea de pompieri din localitatea Crasna;

VII. PUNCTE DE VEDERE

– Punct de vedere cu privire la 11 inițiative legislative.

Sursa informației

Vezi și [UPDATE: Acte adoptate] Guvernul României. O.U.G. pentru modificarea O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate și alte proiecte incluse pe agenda ședinței din 15 martie 2023

 

[UPDATE: Acte adoptate] Guvernul României. O.U.G. pentru modificarea art. 34 alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și alte proiecte incluse pe agenda ședinței din 22 martie 2023 was last modified: martie 23rd, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.