Guvernul a adoptat măsuri pentru aplicarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat

11 mart. 2016
Vizualizari: 5622

Despre

  • 10 martie 2016
  • Şedința de Guvern
  • Pensiile militare se stat

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Guvernului (www.gov.ro), în ședința din 10 martie 2016, au fost adoptate mai multe acte normative, printre care și două hotărâri, o hotărâre pentru aprobarea Normelor pentru aplicarea prevederilor art. 121 [(1) Diferențele între cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 și cele stabilite în baza Legii nr. 119/2010 și a O.U.G. nr. 1/2011, aprobată prin Legea nr. 165/2011, cu modificările și completările ulterioare, se restituie titularilor, la cererea acestora, în mod eșalonat, pe o perioadă de cel mult 2 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi. (2) Modalitatea de aplicare a prevederilor alin. (1) se va stabili prin norme aprobate prin hotărâre a Guvernului, emise în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.] din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat (M. Of. nr. 556 din 27 iulie 2015; cu modif. ult.) și o hotărâre privind atribuțiile, organizarea și funcționarea caselor de pensii sectoriale din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații, hotărâri adoptate în vederea asigurării implementării optime a noului cadru normativ privind pensiile militare de stat, intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

 

Normele pentru aplicarea prevederilor art. 121 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat

Adoptarea Normelor pentru aplicarea prevederilor art. 121 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat a fost necesară pentru reglementarea modalității restituirii sumelor reprezentând diferențele între cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 și cele stabilite în baza legislației adoptate ulterior.

Restituirea sumelor de bani rezultate din calcularea diferențelor între cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 și cele stabilite în baza Legii nr. 119/2010 și a O.U.G. nr. 1/2011, se face doar la cererea titularului dreptului de pensie (sau de tutorele ori curatorul acestuia, de către persoana căreia i s-a încredințat ori i s-a dat în plasament copilul minor, după caz, depusă personal sau prin mandatar desemnat prin procură special), în termen de doi ani de la data intrării în vigoare a legii.

 

Atribuțiile, organizarea și funcționarea caselor de pensii sectoriale din MAPN, MAI și SRI

Referitor la hotărârea privind Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații, se impunea, în noul context legislativ, aplicabil de la 1 ianuarie 2016, stabilirea atribuțiilor, organizării și funcționării caselor de pensii sectoriale din cele trei instituții pentru a răspunde mai bine solicitărilor pensionarilor militari.

 

Pentru a vedea respectivul comunicat de presă, vizitați site-ul Guvernului (www.gov.ro).

Guvernul a adoptat măsuri pentru aplicarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat was last modified: martie 11th, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.