Excepția necompetenței materiale. Declinarea competenței de soluționare a cauzei. Executarea pedepsei cu închisoarea. Retragerea cererii privind contestația la executare (NCPP)

21 aug. 2018
Vizualizari: 1907
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) 1270/2017

NCPP: art. 50, art. 275, art. 598, art. 599

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Dâmbovița la data de 28 iunie 2017 sub nr. x/120/2017 condamnatul A., deținut în Penitenciarul Mărgineni, a contestat mandatul în a cărei executare se află, invocând dispozițiile art. 598 alin. (1) lit. d) C. proc. pen.

La dosarul cauzei a fost atașată fișa emisă de Autoritatea Națională a Penitenciarelor, privind situația juridică a condamnatului, din care rezultă că A. se află în executarea unei pedepse de 6 ani închisoare aplicată prin sentința penală nr. 253 din data de 11 iunie 2012 a Curții de Apel Ploiești în baza căreia s-a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 292 din data de 1 noiembrie 2012.

La termenul de judecată din 19 iulie 2017, Tribunalul Dâmbovița, din oficiu, a invocat excepția necompetenței materiale și luând act de concluziile concordante ale reprezentantului Ministerului Public și apărătorului din oficiu, prin sentința penală nr. 845 din data de 19 iulie 2017 a dispus declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Curții de Apel Ploiești, instanță de executare aflată pe raza teritorială a locului de deținere.

La pronunțarea acestei hotărâri instanța a reținut că, așa cum rezultă din fișa de evidență emisă de Administrația Națională a Penitenciarelor privind situația juridică a condamnatului A., acesta se află în executarea unei pedepse de 10 ani aplicată prin sentința penală nr. 253 din data de 11 iunie 2012, în baza căreia s-a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 292 din data de 01 noiembrie 2012.

S-a motivat că dispozițiile art. 598 C. proc. pen. stabilesc competența de soluționare, în funcție de cazul de contestație invocat, în sarcina instanței de executare sau a instanței corespunzătoare în grad instanței de executare în a cărei circumscripție se află locul de deținere, în cauza de față apreciindu-se că instanța de executare este Curtea de Apel Ploiești dat fiind că la data formulării contestației petentul era încarcerat în Penitenciarul Mărgineni.

Drept urmare, în baza art. 50 C. proc. pen. și art. 598 C. proc. pen., a fost declinată competența de soluționare a cauzei în favoarea Curții de Apel Ploiești.

În baza art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare s-a dispus a rămâne în sarcina statului.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Curții de Apel Ploiești la data de 28 iulie 2017 sub nr. x/42/2017.

Curtea de Apel Ploiești a constatat că în ședința publică din data de 25 septembrie 2017, prin intermediul serviciului de gardă din cadrul Penitenciarului Mărgineni, s-a depus la dosar o cerere formulată de condamnatul A., aflat în stare de deținere la aceasta unitate, din care rezultă că nu dorește să fie prezent în instanță și solicită retragerea contestației aflată pe rolul instanței întrucât nu a formulat această cerere și nu înțelege să o însușească.

Curtea, față de manifestarea de voință a contestatorului-condamnat, exprimată de acesta prin cererea depusă la acest termen de judecată, în temeiul dispozițiilor art. 599 alin. (3) C. proc. pen., a luat act de declarația condamnatului A. în sensul retragerii contestației formulate.

Reținând culpa procesuală a contestatorului, în temeiul dispozițiilor art. 275 alin. (2) C. proc. pen., s-a dispus obligarea acestuia la cheltuieli judiciare către stat.

Împotriva sentinței penale nr. 132 din data de 25 septembrie 2017 a Curții de Apel Ploiești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, la data de 2 octombrie 2017, a formulat contestație condamnatul A.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

La data de 8 decembrie 2017, contestatorul a transmis la dosarul cauzei, prin intermediul unității de deținere, o cerere prin care arată că renunță la contestația formulată (fila 21).

Conform art. 599 alin. (3) C. proc. pen., cererea privind contestația la executare poate fi retrasă de condamnat sau de procuror, când este formulată de acesta.

Înalta Curte, având în vedere dispozițiile procesual penale anterior menționate, precum și manifestarea de voință exprimată de către contestatorul A. prin cererea transmisă la dosarul cauzei și aflată la fila 21, va lua act de retragerea contestației formulate împotriva sentinței penale nr. 132 din data de 25 septembrie 2017 a Curții de Apel Ploiești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie.

În baza art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga contestatorul condamnat la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

În baza art. 275 alin. (6) C. proc. pen., onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în sumă de 130 lei, va rămâne în sarcina statului.

Sursa informației

Excepția necompetenței materiale. Declinarea competenței de soluționare a cauzei. Executarea pedepsei cu închisoarea. Retragerea cererii privind contestația la executare (NCPP) was last modified: august 21st, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.