Excepţia necompetenţei funcţionale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Declinare de competență (L. nr. 304/2004)

30 oct. 2019
Vizualizari: 807
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 384/2019

L. nr. 304/2004: art. 19 alin. (2),

În cauză, obiectul dosarului îl constituie contestația în anulare formulată de contestatorul A. împotriva Deciziei civile nr. 4291 din data de 11 octombrie 2018 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, secția a II-a civilă.

Potrivit dispozițiilor art. 19 alin. (2) din Legea nr. 304/2004, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 71/2011, începând cu data de 1 octombrie 2011, Înalta Curte de Casație și Justiție este organizată în 4 secții: secția I civilă, secția a II-a civilă, secția penală și secția de contencios administrativ și fiscal, 4 complete de 5 judecători și secțiile unite, cu competență proprie.

În aplicarea dispozițiilor legale menționate, Colegiul de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin Hotărârea nr. 99 din 20 septembrie 2018, a statuat că, începând cu data de 1 octombrie 2018, litigiile ce revin în competența secției I civile și secției a II-a civile se vor repartiza între cele două secții în funcție de lista de obiecte, cu ID corespunzătoare, grupate pe materii juridice, astfel:

– secției I civile, litigiile din Nomenclatoarele: Civil, Proprietate Intelectuală, minori și familie;

– secției a II-a civile, litigiile din Nomenclatoarele: Litigii cu profesioniștii, Faliment, Asigurări Sociale, Litigii de muncă, Drept Maritim și Fluvial și Insolvența persoanei fizice.

Or, în speță, se constată că obiectul cauzei este o cale extraordinară de atac declarată împotriva unei hotărâri judecătorești pronunțate de secția a II-a civilă.

Prin urmare, Înalta Curte urmează să decline competența de soluționare a cauzei în favoarea secției a II-a civile a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Sursa informației: www.scj.ro.

Excepția necompetenței funcționale a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Declinare de competență (L. nr. 304/2004) was last modified: octombrie 25th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.