Este foarte important să fii determinat, motivat în fiecare zi să-ți faci treaba cât mai bine și, sigur că ulterior, la sfârșitul celor doi ani de stagiatură și pe parcursul întregii cariere vor veni și rezultatele

30 sept. 2019
Vizualizari: 689

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună, la Timișoara, în 14 septembrie 2019 – Conferința „Specialiști de referință despre problemele actuale în Codurile României” –, cu dl Cristian Popa, proaspăt ales în Consiliul Baroului Timiș. Bine ați venit în această organizație importantă la nivel local, dar și național.

Cristian Popa: Mulțumesc, bine v-am găsit și bine ați venit și dumneavoastră aici, alături de noi, ne bucurăm că reușim să găzduim această nouă ediție, este o mândrie pentru noi că sunteți, practic, alături de noi și că putem să avem în continuare o colaborare bună. Da, așa cum ați remarcat și dumneavoastră, eu sunt la început de mandat, practic a venit un val nou, ca să spun așa, în cadrul baroului – suntem patru colegi care am fost votați pentru a face parte din consiliul baroului, toți tineri, cu perspective noi, cu idei noi, încercăm să aducem un suflu nou și să avem realizări pentru colegii noștri și pentru noi, pentru activitatea pe care o desfășurăm zi de zi în cadrul instanțelor și la instituțiile unde, practic, ne desfășurăm activitatea de zi cu zi.

Nicolae Cîrstea: Care a fost proiectul dumneavoastră cu care i-ați convins pe colegi să vă voteze?

Cristian Popa: Eu cred că i-am convins pe colegi să mă voteze în fiecare zi, când, împreună, ne desfășurăm activitatea, prin implicarea mea efectivă în tot ceea ce înseamnă apărarea reputației colegilor – practic eu aici am militat și practic sunt și responsabil în cadrul consiliului baroului cu acest departament de apărare a reputației profesionale a avocatului, în fața instituțiilor care, din păcate, nu acordă avocatului importanța pe care ar trebui să o aibă în desfășurarea tuturor activităților juridice și cred eu că punctul acesta este foarte sensibil și de aceea, prin determinarea mea și prin suflul proaspăt, ca să spun așa, colegii au avut încredere că vom face pași înspre o normalizare, să spun așa, a relațiilor dintre avocați și restul instituțiilor în desfășurarea activităților noastre zilnice.

Nicolae Cîrstea: Dacă ne-am afla la sfârșitul celor patru ani de mandat, care ar fi lucrul/lucrurile pe care v-ați dori neapărat să le fi rezolvat în acest mandat?

Cristian Popa: Pare o perioadă destul de lungă patru ani, însă lucrurile se schimbă foarte greu, și aici e vorba și de mentalitatea oamenilor – în general nu prea ne place nouă, ca oameni, să ne schimbăm prea mult. Însă cred eu că este un timp suficient și cred că în acest mandat obiectivul principal pe care eu, unul, mi l-am trasat, ar fi, practic, să normalizăm relațiile între instituții la nivel local. Mai mult este greu, spun eu, în acești patru ani, însă cred că la sfârșitul lor ar trebui să avem, împreună cu decanul nostru – care este, și el, extraordinar de implicat în toate proiectele pe care le facem, practic suntem o echipă destul de unită în momentul de față – și cu colegii din consiliu, la sfârșitul celor patru ani să reușim să stabilim niște reguli decente, în care valoarea și rolul avocatului să fie respectat în ceea ce privește relația cu instituțiile – și aici mă refer în concret la relațiile cu instanța de judecată, cu parchetele, pentru că există, din păcate, în continuare, probleme pe această linie. Sunt demersuri pe care le-au făcut și colegii noștri anterior, însă spun eu că în momentul de față suntem mult mai vocali și avem perspective mult mai bune.

Nicolae Cîrstea: Care sunt lucrurile cele mai importante care-i preocupă pe colegii din Baroul Timiș, pe care foarte probabil le dezbateți inclusiv în cadrul consiliului?

Cristian Popa: Vedeți, chiar asta cred că este principala problemă și lucrurile astea le și dezbatem, pentru că în momentul în care mergi să studiezi un dosar, cu titlu de exemplu, la parchet și parchetul nu reușește să-ți pună la dispoziție măcar un scaun și o masă pentru a-l studia și ești nevoit să-l studiezi pe birourile secretarelor de pe acolo… este un lucru care, din punctul meu de vedere, este sub demnitatea umană, dar mai ales ca avocat, să trebuiască să citești în brațe, să ții un dosar… Lucrurile sunt complicate. Sigur că există probleme financiare, sunt aspecte care necesită timp, însă cred eu că, din momentul acesta, practic, relația este mult mai bună, fiind și un suflu nou, un val de avocați tineri care au pătruns în cadrul consiliului baroului. Avem o relație mai apropiată cu colegii noștri, ne mărturisesc mult mai des aceste probleme de care se lovesc și noi încercăm, practic, foarte rapid, atunci când problema este caldă, să intervenim și să încercăm ca pe viitor să nu se mai întâmple și să se modifice ceva chiar de a doua zi dacă se poate. Deci cred eu că aici este avantajul și că aici implicarea noastră și importanța problemelor mărunte cu care ne confruntăm zi de zi în activitate, cred că este atuul nostru și aici ar trebui să schimbăm ceva în acești ani.

Nicolae Cîrstea: În acest an au fost două examene de admitere în profesie, în Baroul Timiș cred că au intrat aprox. 100 de colegi noi, care urmează să fie validați – chiar de curând s-au afișat rezultatele și sunt 77 de noi colegi care vor intra în barou. Care ar fi mesajul dumneavoastră pentru ei, cum ar trebui să privească în perspectiva profesiei și a următorilor doi ani de stagiatură?

Cristian Popa: Da, așa este. Ar trebui să privească cu încredere momentele care vor veni. Sigur că sunt chiar la începutul unui drum foarte lung și nu foarte ușor. Trebuie să privească cu încredere maximă și trebuie să fie pregătiți. Este foarte important să te perfecționezi în permanență; este foarte important să te implici; este foarte important să fii determinat, motivat în fiecare zi să-ți faci treaba cât mai bine și sigur că ulterior, la sfârșitul celor doi ani de stagiatură și pe parcursul întregii cariere vor veni și rezultatele. Sigur că, faptul că practic la nivel de țară a fost un an în care în toate barourile a fost un flux foarte mare de viitori colegi, promovând examenul un număr aproape dublu în toate barourile, față de numărul normal, va fi o provocare; și pentru noi, pentru că va trebuie să le asigurăm acestor tineri, atât condițiile necesare pentru a-și desfășura activitatea, dar și logistica și posibilitatea de a se dezvolta profesional; este o provocare și pentru ei, pentru că se vor lovi de aceste probleme, va trebui să fie foarte bine pregătiți, pentru ca toți colegii noștri care îndeplinesc condițiile și care pot să-i ia sub îndrumare să fie motivați de un plus pe care, practic, acești tineri să-l aducă propriului business, propriului cabinet, propriei societăți. Pentru că altfel va fi greu de convins, spun eu, doar pentru simplul fapt că s-a promovat acest examen.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc și vă doresc succes în implementarea ideilor și proiectelor pe care le aveți pentru colegii avocați în interiorul consiliului Baroului Timiș și sper să ne revedem și anul viitor la o ediție a treia a conferinței la fel de optimiști.

Cristian Popa: Sigur. Mulțumesc și eu pentru invitație și noi vă mulțumim că sunteți alături de noi în cadrul acestor conferințe și sperăm ca pe viitor lucrurile să se îmbunătățească, să fim consecvenți, așa cum spuneau și colegii în cadrul acestei conferințe, și să ne revedem cu bine an de an în cadrul acestor manifestări, care sunt în interesul tuturor, al profesiei, al societății în general.

 

Este foarte important să fii determinat, motivat în fiecare zi să-ți faci treaba cât mai bine și, sigur că ulterior, la sfârșitul celor doi ani de stagiatură și pe parcursul întregii cariere vor veni și rezultatele was last modified: septembrie 30th, 2019 by Cristian Popa

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice