Discursul domnului Ionuț-Florin Popa cu ocazia Conferinței RĂSPUNDEREA CIVILĂ – tradiție și inovație – Liviu Pop la 80 de ani

8 nov. 2023
Vizualizari: 203

Stimate dle academician, prof. emerit Liviu Pop, distinse doamne și domni, distinși invitați, vă mulțumim tuturor că v-ați făcut timp să fiți alături de noi la un moment de mare bucurie și, pentru că s-a întâmplat o fericită coincidență ca ziua de naștere a dlui prof. Liviu Pop să fie și ziua Universității noastre, dați-mi voie, în deschidere, să vă prezint un mic film care arată tradiția universitară la care dl prof. Liviu Pop și-a adus aportul.

Începutul Universității noastre este la 1581, când se preda în limba latină. Planurile primei locații în care s-au desfășurat cursuri universitare chiar pe strada vecină și primii profesori. Apoi, învățământul a fost mixt, în latină și germană. Începând din 1872 a fost Universitatea Maghiară, patronată de împăratul Franz Joseph și din 1919, Universitatea Română, patronată de Ferdinand I Întregitorul.

Doamnelor și domnilor, probabil că această coincidență de evenimente, ziua Universității și ce sărbătorim noi astăzi în concret aici, nu este întâmplătoare. Ne întâlnim astăzi cu bucurie, pentru a sărbători un episod remarcabil pentru comunitatea juridică clujeană și românească, cea de-a 80-a aniversare a profesorului nostru Liviu Pop și, în același timp, nici asta nu e întâmplător, cei aproximativ 60 de ani dedicați dreptului, în principal la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai. Călătoria dlui profesor a fost una marcată nu doar de lucirea academică, ci și de o muncă inspirată în conturarea fundațiilor Facultății noastre. Contribuțiile dlui profesor depășesc limitele sălii de curs, implicarea sa în stabilirea sediului actual al Facultății noastre, una dintre cauzele pentru care ne întâlnim aici, chiar dacă această sală poate să pară ușor austeră pentru o conferință, este tocmai implicarea dlui profesor în stabilirea sediului Facultății, unde suntem acum. Dar trebuie să avem în vedere și rolul său inspirat în dezvoltarea academică a acestei Facultăți, astfel încât, dacă apreciem că are o anumită ținută academică,  aceasta i se datorează, în mare măsură, dlui profesor. Vă adresez aceste câteva cuvinte nu doar în calitate de fost asistent și colaborator apropiat și constant al dlui profesor, o simplă persoană profund mișcată și recunoscătoare pentru îndrumarea, înțelepciunea și inspirația pe care profesorul le-a împărtășit cu generozitate multor juriști, inclusiv mie.

În această sală însă, fiecare dintre noi este martor al impactului muncii de o viață a profesorului. De aceea, consider sincer că fiecare persoană prezentă azi aici este îndreptățită să vorbească și nu pot decât să sper că nu se va simți exclusă sau contrazisă de parcursul acestui eveniment. Convingerea noastră, a organizatorilor, a fost aceea că semnul vizibil al omagierii celor 80 de ani de viață și celor 60 de ani de viață juridică ar fi o conferință, așa încât nu e vorba de o inițiativă academică întâmplătoare, ci de semnul aprecierii noastre pentru activitatea multiplă a dlui profesor. De aceea, suntem bucuroși să avem prezenți, bucuroși și onorați, să avem prezenți aici reprezentanți ai diverselor profesii juridice pe care dl profesor le-a atins, și care vor oferi o probă a rolurilor sale ca cercetător, judecător, avocat, arbitru, dar și ca om, mentor și vizionar. La fel de norocoși și recunoscători suntem să avem între vorbitorii conferinței personalități remarcabile ale dreptului românesc, care contribuie, prin prezența lor, la acest eveniment. Le mulțumim tuturor! Vă mulțumim, le mulțumim tuturor!

Câteva cuvinte despre tema conferinței. Nici tema conferinței și nici titlul său nu au fost alese întâmplător. Am sesizat că un număr considerabil din studiile dlui profesor este în mod direct dedicat temei răspunderii, brut spus, probabil peste 40% din lucrările publicate, și asta dovedește preocuparea serioasă pentru tema răspunderii. Ghidați de un așa-numit imperativ al responsabilității, astfel cum a fost formulat de Hans Jonas în 1979, și care poate fi un bun motto al acestei întâlniri: „Acționează astfel încât efectele acțiunilor tale să fie compatibile cu permanența vieții umane autentice pe Pământ”. Vom încerca să verificăm întâi în ce măsură dreptul pozitiv face față provocărilor venite din trecut în materia răspunderii civile, dar mai ales dacă este el pregătit pentru provocările unui viitor care se transformă cu o viteză amețitoare în prezent. Și, nu în cele din urmă, în derularea întâlnirii noastre de astăzi, vă propun să nu sărbătorim doar trecerea utilă a timpului, utilă și productivă, ci și numeroasele momente de râs, învățat cu umor, ironie prietenoasă, împărtășite cu generozitate nouă de către prof. Liviu Pop.

În continuare, l-aș ruga pe dl prof. Florin Streteanu, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai, dar, mai important pentru istoria celebrată astăzi, fost decan al Facultății noastre, să spună câteva cuvinte despre eveniment și despre dl profesor.

Discursul domnului Ionuț-Florin Popa cu ocazia Conferinței RĂSPUNDEREA CIVILĂ – tradiție și inovație – Liviu Pop la 80 de ani was last modified: noiembrie 7th, 2023 by Ionuț-Florin Popa

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice