Despre necesitatea redobândirii caracterului obligatoriu al cererilor formulate prin avocat sau consilier juridic

16 mai 2018
Vizualizari: 1453
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu dl decan Cosmin Roncioiu, Baroul Hunedoara, unul dintre barourile nu foarte mari, dar nici foarte mici, dar, sperăm, cu o voce puternică în Congresul Avocaților 2018, dle decan.

Cosmin Roncioiu: Mulțumesc pentru invitație. Este un congres unde barourile așa-zis mai mici sau din provincie pot să se facă ascultate, pot să transmită mesajul colegilor din teritoriu. De altfel, și eu și colegii care participă, suntem reprezentanții lor și pentru ei încercăm să transmitem conducerii Uniunii problemele reale, problemele cu care se confruntă în activitatea de zi cu zi fiecare avocat.

Nicolae Cîrstea: O deschidere festivă ieri, cu invitați importanți, dar și cu puncte de vedere asumate, aș putea spune, atât din partea dlui ministru Tudorel Toader, a reprezentanților conducerii Asociației Magistraților și Uniunii Judecătorilor, dna Andreea Ciucă, respectiv dna Dana Gîrbovan; de asemenea, din partea Parchetului General, dl Bogdan Licu. Cum vi s-au părut aceste puncte de vedere? Sunt reacții extrem de pozitive legate de câteva afirmații care au fost în deschiderea Congresului.

Cosmin Roncioiu: M-a bucurat prezența, cu ocazia Congresului nostru a reprezentanților și a Ministerului Justiției și a autorităților judecătorești. Sigur, mesajele transmise de distinșii invitați eu aș vrea să se și concretizeze. Anul trecut au fost momente – discutăm despre ce s-a întâmplat, practic, de la ultimul Congres – dificile pentru profesia de avocat, diverse luări de poziții în mass-media, au apărut afirmații nedrepte. Mai ales, apropo și de tema acestui Congres, secretul profesional, s-a încercat să se acrediteze ideea că avocații ar dori o super-imunitate cu privire la confidențialitatea raporturilor juridice, relațiilor pe care un avocat le are cu clientul său. Făcându-se aceste afirmații cu rea-credință, uitându-se că de fapt noi n-am militat și nu ne-am spus punctul de vedere în privința respectării cu adevărat, efectivă, a acestui caracter al confidențialității nu pentru noi; pentru client. Pentru că nu poți, nu mai ai acea libertate de a discuta liber și a formula o anumită strategie în condițiile în care acest principiu al confidențialității îți este încălcat și prin diverse mijloace, discuțiile sau strategia de apărare este cunoscută și folosită, practic, ca un bumerang împotriva intereselor clientului. Repet, nu pentru noi am făcut această super-imunitate, nici nu este vorba despre o super-imunitate, eu cred că s-a înțeles și s-a explicat foarte concret și de conducerea UNBR, dar și prin diverse luări de poziție ale colegilor mei, individuale, fără a avea calitatea de reprezentant, că, într-adevăr, noi milităm pentru apărarea confidențialității, în beneficiul clientului, și nu al avocatului.

Nicolae Cîrstea: Câteva discuții extrem de intense, în general în jurul Casei de Asigurări, dar, pe de altă parte, o serie de idei, o serie de proiecte dezbătute în prezidiul Congresului. Din punctul dumneavoastră de vedere care ar fi cu adevărat problemele majore cu care se confruntă avocatura?

Cosmin Roncioiu: Sigur, nu cred că sunt eu în măsură să concluzionez cu privire la aceste aspecte majore. Ele, într-adevăr, există și au fost dezbătute cu ocazia acestui Congres, vor mai fi avute în vedere și la următoarele întâlniri ale Consiliului UNBR, chiar congresul viitor. Sunt o serie de probleme… Acum, dacă-mi permiteți să-mi exprim o opinie care mă frământă de mult, poate legat și de perspectiva și viitorul acestei profesii – m-a nemulțumit oarecum decizia Curții Constituționale, mai veche, prin care s-a considerat că, dacă acțiunile, cererile formulate de justițiabil prin avocat, sub un caracter de obligativitate, s-ar îngrădi, s-ar încălca accesul liber la justiție al cetățeanului. În opinia mea nu este adevărat; în opinia mea, îmi permit să comentez oarecum această decizie a Curții Constituționale în sensul că nu vine în sprijinul justițiabilului, nu vine în sprijinul autorității judecătorești, în sensul că, un justițiabil, dacă nu beneficiază de o apărare calificată, de părerea unui specialist în domeniul dreptului, poate să greșească. Greșeala lui se reflectă în desfășurarea procesului civil, penal, comercial – nu contează domeniul – și îngreunează oarecum soluționarea acestuia. De aceea eu zic și cât pot eu voi milita pentru a dobândi, repet, un caracter de obligativitate ca un justițiabil, dacă are un litigiu, să fie apărat – măcar un prim pas să facem –, să redacteze înscrisurile un avocat. Ajută foarte mult și clientul, dar, repet, și desfășurarea procesului penal, civil sau cum s-o numi acela.

Nicolae Cîrstea: Cum vedeți în perspectivă viitorul profesiei de avocat, dle decan?

Cosmin Roncioiu: Aș vrea să o privesc din punct de vedere optimist. Numai că ne confruntăm, din păcate, cu multe cereri de plecare ale unor colegi din avocatură, pe de o parte. Pe de altă parte, intrarea în avocatură în ultimii ani a devenit extrem de greoaie. Se pare – dar n-am alte elemente decât simpla percepție – că există o teamă… ceva care nu mai atrage tânărul absolvent către această frumoasă profesie de avocat. Și optează pentru INM, pentru alte zone – consilier juridic, multinaționale ș.a.m.d. Și pe termen mediu și lung este o problemă pentru avocatură, pentru că noi avem propriul sistem de asigurări, se reflectă sau se va reflecta lipsa avocaților în cuantumul acelor venituri la pensie, până la urmă, că dacă mai apucăm, o avem și pe asta.

Nicolae Cîrstea: Care ar fi așteptările dumneavoastră după acest Congres 2018 al avocaților?

Cosmin Roncioiu: Eu sper ca profesia să evolueze, nu să involueze sau să stea pe loc. Sper ca mesajele transmise de noi, reprezentanții avocaților din teritoriu, să fie corect și bine percepute de către conducerea UNBR. Sper ca aceștia să se aplece mai mult… sper ca autoritățile cu care noi trebuie să colaborăm în înfăptuirea actului de justiție, să nu devenim auxiliari ai unui proces. Vreau ca părerea, concluziile, apărările unui avocat, pe toate palierele procesului, să fie într-adevăr și real percepute de către magistrat, de către procuror, de către organul de urmărire penală, dacă discutăm de penal. Să dispară acele prejudecăți pe care uneori le mai resimțim și orice am încerca noi, ca avocați, să facem în sala de judecată sau în fața procurorului, să ne izbim, așa, ca de un zid. E un sentiment, așa, de neputință al nostru, sau cel puțin al meu, ca avocat – simțim că cel căruia ne adresăm deja are o prejudecată și orice am face și orice strategie ai adopta, practic soluția este luată. N-ar trebui să se întâmple așa, ar trebui ca vocea avocatului să se facă auzită, să fie respectată… Vă mărturisesc că un avocat muncește mult. Pregătește dosarul, se interesează, caută strategii… Nu e numai a vorbi și atât. Nu, în spatele acelor concluzii pe care le pune – câte minute se poate, că, într-adevăr, încărcătura instanțelor, toate celelalte aspecte pe care le cunoașteți și dumneavoastră foarte bine, în jurul și în interiorul procesului, pot îngreuna sau minimaliza rolul unui avocat. Dar eu vreau ca acest rol să fie pe viitor și mai bine înțeles. Vreau ca mesajele – pentru că vorbeam de distinșii invitați la acest congres – să fie transpuse în practică, să ne bucurăm de sprijinul și de colaborarea instituțională reală între dumnealor și profesia de avocat.

Nicolae Cîrstea: Un mesaj în încheiere?

Cosmin Roncioiu: Eu mulțumesc interesului pe care-l arătați profesiei de avocat în ansamblu, prin prezența dumneavoastră la lucrările acestui Congres, sper să fiți în continuare alături de noi, să putem să transmitem colegilor, cetățenilor, justițiabililor, mesaje corecte, reale, privind ce înseamnă, până la urmă, efortul și munca unui avocat. Sper ca profesia de avocat să evolueze, să nu rămână pe loc, sper să găsim maturitatea, înțelepciunea să rezolvăm problemele inerente și să nu creăm altele artificial, intenționat sau neintenționat, în această profesie.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, dle decan, și vă doresc succes.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Cosmin Roncioiu: Cu mult drag.

Despre necesitatea redobândirii caracterului obligatoriu al cererilor formulate prin avocat sau consilier juridic was last modified: iunie 4th, 2018 by Cosmin-Alin Roncioiu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Cosmin-Alin Roncioiu

Cosmin-Alin Roncioiu

Este avocat. Este decanul Baroului Hunedoara și consilier al UNBR.
A mai scris: