Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 10/2019 (Comunicat): Art. 273 („Mărturia mincinoasă”) Cod penal

18 apr. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 2728
Decizia ÎCCJComplet ÎCCJActul normativArticolSumar
Decizia nr. 10/2019Complet DCD/PCod penalArt. 273Participantul la comiterea unei infracțiuni care a fost judecat separat de ceilalți participanți și audiat ulterior ca martor, în cauza disjunsă, nu poate avea calitatea de subiect activ al infracțiunii de mărturie mincinoasă prevăzută de art. 273 din Codul penal

 

Potrivit site-ului oficial (www.scj.ro.), în ședința din 17 aprilie 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) s-a reunit în cadrul completului pentru dezlegarea unei chestiuni de drept în materie penală pentru a dezbate cu privire la următoarea chestiune de drept  „Poate fi subiect activ al infracțiunii de mărturie mincinoasă participantul la comiterea unei infracțiuni care a fost judecat separat de ceilalți participanți și audiat ulterior ca martor în cauza disjunsă cu privire la acești din urmă participanți?”.

 

Obiectul dezlegării chestiunii de drept

Art. 273 („Mărturia mincinoasă”) Cod penal

„(1) Fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmații mincinoase ori nu spune tot ce știe în legătură cu faptele sau împrejurările esențiale cu privire la care este întrebat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Mărturia mincinoasă săvârșită:

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

a) de un martor cu identitate protejată ori aflat în Programul de protecție a martorilor;

b) de un investigator sub acoperire;

c) de o persoană care întocmește un raport de expertiză ori de un interpret;

d) în legătură cu o faptă pentru care legea prevede pedeapsa detențiunii pe viață ori închisoarea de 10 ani sau mai mare

se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(3) Autorul nu se pedepsește dacă își retrage mărturia, în cauzele penale înainte de reținere, arestare sau de punerea în mișcare a acțiunii penale ori în alte cauze înainte de a se fi pronunțat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluție, ca urmare a mărturiei mincinoase”.

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 10/2019

Prin Decizia nr. 10/2019, ÎCCJ (Complet DCD/P) a stabilit faptul că participantul la comiterea unei infracțiuni care a fost judecat separat de ceilalți participanți și audiat ulterior ca martor, în cauza disjunsă, nu poate avea calitatea de subiect activ al infracțiunii de mărturie mincinoasă prevăzută de art. 273 din Codul penal.

 

Sursa informației

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 10/2019 (Comunicat): Art. 273 („Mărturia mincinoasă”) Cod penal was last modified: aprilie 18th, 2019 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter