23 nov. 2021

Complet ÎCCJAct normativSumar
Decizia ÎCCJ  nr. 80/2021Complet DCD

Art. 96 alin. (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011

Reprezentarea consiliului local în consiliul de administrație al unităților de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică nu se realizează exclusiv printr-un consilier local, astfel că poate fi împuternicită și o altă persoană fizică să îl reprezinte.

Potrivit site-ului oficial (www.iccj.ro), în ședința din 22 noiembrie 2021, Înalta Curte – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă, legal constituit în cauză, s-a reunit pentru a dezbate sesizarea referitoare la interpretarea și aplicarea prevederilor art. 96 alin. (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011.

Înalta Curte a statuat că reprezentarea consiliului local în consiliul de administrație al unităților de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică nu se realizează exclusiv printr-un consilier local, astfel că poate fi împuternicită și o altă persoană fizică să îl reprezinte.

Obiectul dezlegării chestiunii de drept

Art. 96 alin. (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011:

(2)  În unitățile de învățământ de stat consiliul de administrație este organ de conducere și este constituit din 7, 9 sau 13 membri, astfel:

a) în cazul unităților de învățământ de nivel gimnazial cu un singur rând de clase, consiliul de administrație este format din 7 membri, cu următoarea componență: 3 cadre didactice, inclusiv directorul; 2 reprezentanți ai părinților; primarul sau un reprezentant al primarului; un reprezentant al consiliului local. Directorul este membru de drept al consiliului de administrație din cota aferentă cadrelor didactice din unitatea de învățământ respectivă. Prevederile prezentului articol se aplică în mod corespunzător și pentru învățământul preșcolar și primar;

a^1) [textul din Art. 96, alin. (2), litera A^1. din titlul II, capitolul VII, sectiunea 2 a fost abrogat la 06-apr-2018 de Art. 1, punctul 16. din Legea 82/2018]

b) în cazul în care consiliul de administrație este format din 9 membri, dintre aceștia 4 sunt cadre didactice, primarul sau un reprezentant al primarului, 2 reprezentanți ai consiliului local și 2 reprezentanți ai părinților. Directorul este membru de drept al consiliului de administrație din cota aferentă cadrelor didactice din unitatea de învățământ respectivă;

b^1) [textul din Art. 96, alin. (2), litera B^1. din titlul II, capitolul VII, sectiunea 2 a fost abrogat la 06-apr-2018 de Art. 1, punctul 17. din Legea 82/2018]

c) în cazul în care consiliul de administrație este format din 13 membri, dintre aceștia 6 sunt cadre didactice, primarul sau un reprezentant al primarului, 3 reprezentanți ai consiliului local și 3 reprezentanți ai părinților. Directorul este membru de drept al consiliului de administrație din cota aferentă cadrelor didactice din unitatea de învățământ respectivă.

c^1) [textul din Art. 96, alin. (2), litera C^1. din titlul II, capitolul VII, sectiunea 2 a fost abrogat la 06-apr-2018 de Art. 1, punctul 18. din Legea 82/2018]

d) în consiliile de administrație ale unităților școlare, din cota rezervată părinților un loc este repartizat, cu drept de vot, unui reprezentant al elevilor, care a împlinit 18 ani.

e) în unitățile de învățământ care organizează învățământ profesional și tehnic, consiliile de administrație se pot mări cu 2 membri desemnați de operatori economici parteneri, asociații profesionale partenere, consorții partenere. În cazul în care sunt mai mulți operatori economici parteneri, asociații profesionale partenere și consorții partenere, aceștia vor desemna reprezentanții în consiliul de administrație al unității de învățământ sau pot forma un consiliu reprezentativ care să desemneze reprezentanții pe locurile care le sunt alocate.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Decizia ÎCCJ (Complet DCD) nr. 80/2021

Prin Decizia nr. 80/2021, ÎCCJ (Complet DCD) a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Craiova – Secția contencios administrativ și fiscal și, în consecință, stabilit că reprezentarea consiliului local în consiliul de administrație al unităților de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică nu se realizează exclusiv printr-un consilier local, astfel că poate fi împuternicită și o altă persoană fizică să îl reprezinte.

Decizia ÎCCJ (Complet DCD) nr. 80/2021 (Comunicat): Interpretarea și aplicarea prevederilor art. 96 alin. (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011 was last modified: ianuarie 6th, 2022 by Redacția ProLege