Decizia ÎCCJ (Complet DCD) nr. 45/2020 (Comunicat): Art. 182 şi art. 183 alin. (1) şi (3) din Codul de procedură civilă

23 iun. 2020
Vizualizari: 5536

Decizia ÎCCJ

Complet ÎCCJ

Acte normativeArticoleSumar
Decizia ÎCCJ  nr. 45/2020Complet DCDCodul de procedură civilăArt. 182 și art. 183 alin. (1) și (3)

Actele de procedură transmise prin fax sau e-mail, în ultima zi a termenului procedural care se socotește pe zile, după ora la care activitatea încetează la instanță, este socotit a fi depus în termen.

 

Potrivit site-ului oficial (www.scj.ro), în ședința din 22 iunie 2020, Înalta Curte s-a reunit pentru a dezbate o sesizare privind pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept în materie civilă, referitoare la interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 182 și art. 183 alin. (1) și (3) din Codul de procedură civilă, modificat prin Legea nr. 310/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative.

Astfel, Înalta Curte a stabilit că în interpretarea respectivelor dispoziții, actele de procedură transmise prin fax sau e-mail, în ultima zi a termenului procedural care se socotește pe zile, după ora la care activitatea încetează la instanță, este socotit a fi depus în termen.

 

Obiectul dezlegării chestiunii de drept

 

Art. 182 și art. 183 alin. (1) și (3) din Codul de procedură civilă

Art. 182: Împlinirea termenului

(1) Termenul care se socotește pe zile, săptămâni, luni sau ani se împlinește la ora 24,00 a ultimei zile în care se poate îndeplini actul de procedură.

(2) Cu toate acestea, dacă este vorba de un act ce trebuie depus la instanță sau într-un alt loc, termenul se va împlini la ora la care activitatea încetează în acel loc în mod legal, dispozițiile art. 183 fiind aplicabile.

 

Art. 183: Actele depuse la poștă, servicii specializate de curierat, unități militare sau locuri de deținere

(1) Actul de procedură, depus înăuntrul termenului prevăzut de lege prin scrisoare recomandată la oficiul poștal sau depus la un serviciu de curierat rapid ori la un serviciu specializat de comunicare ori trimis prin fax sau e-mail, este socotit a fi făcut în termen.

[…]

(3) În cazurile prevăzute la alin. (1) și (2), recipisa oficiului poștal, precum și înregistrarea ori atestarea făcută, după caz, de serviciul de curierat rapid, de serviciul specializat de comunicare, de unitatea militară sau de administrația locului de deținere, pe actul depus, precum și mențiunea datei și orei primirii faxului sau a e-mail-ului, astfel cum acestea sunt atestate de către calculatorul sau faxul de primire al instanței, servesc ca dovadă a datei depunerii actului de către partea interesată.

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Decizia ÎCCJ (Complet DCD) nr. 45/2020

 

Prin Decizia nr. 45/2020, ÎCCJ (Complet DCD) a admis sesizarea formulată de Tribunalul Gorj – Secția I civilă în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile și, în consecință, a stabilit că: „în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 182 și art. 183 alin. (1) și (3) din Codul de procedură civilă, modificat prin Legea nr. 310/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, actele de procedură transmise prin fax sau e-mail, în ultima zi a termenului procedural care se socotește pe zile, după ora la care activitatea încetează la instanță, este socotit a fi depus în termen”.

 

Sursa informației

Decizia ÎCCJ (Complet DCD) nr. 45/2020 (Comunicat): Art. 182 și art. 183 alin. (1) și (3) din Codul de procedură civilă was last modified: iunie 23rd, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.