Procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală (Decizia CNA nr. 405/2015)

14 sept. 2015
Vizualizari: 3083

Despre

  • M. Of. nr. 686 din 10 septembrie 2015
  • Decizia CNA nr. 405/2015

Art. 13 Decizia CNA nr. 277/2013 (modificată prin Decizia CNA nr. 405/2015)

 Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 13 alin. (1) stabilea faptul că titularul licenței audiovizuale va înregistra la CNA dosarul de solicitare a deciziei de autorizare, care va conține, în funcție de modalitatea tehnică de difuzare, următoarele documente:

a) cerere, conform formularului-tip prevăzut în anexa nr. 1;

b) grila de program pentru o perioadă de o săptămână;

c) autorizația tehnică de funcționare a stației de emisie/aviz de retransmisie, în original și în copie;

d) licența de emisie, în original și în copie, în cazul difuzării pe cale radioelectrică, sau licența de utilizare a frecvențelor cu includerea serviciului de programe în grupul de utilizatori, în cazul difuzării prin rețele de comunicații electronice;

e) contractul privind condițiile de difuzare, încheiat cu furnizorul autorizat de rețele de comunicații electronice, în copie autentificată, dacă difuzarea nu este asigurată direct de către radiodifuzor;

f) lista echipamentelor și schița spațiilor redacționale și de producție;

g) copia contractului de închiriere sau a actului de proprietate pentru spațiile destinate realizării serviciului de programe;

h) lista persoanelor responsabile de conducerea societății comerciale și a celor care își asumă, în principal, responsabilitatea editorială, numerele de telefon și adresa la care pot fi contactate.

(2) Dosarul avizat va fi înregistrat la Serviciul secretariat și registratură al CNA.

(3) Dosarul de solicitare a deciziei de autorizare audiovizuală se verifică de către Biroul licențe autorizări, în termen de 5 zile de la înregistrare.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 13 stabilește: „(1) Titularul licenței audiovizuale va înregistra la CNA dosarul de solicitare a deciziei de autorizare, care va conține, în funcție de modalitatea tehnică de difuzare, următoarele documente:

a) cerere, conform formularului-tip prevăzut în anexa nr. 1;

b) grila de program pentru o perioadă de o săptămână;

c) autorizația tehnică de funcționare a stației de emisie, în copie certificată de radiodifuzor;

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

d) licența de emisie, în copie certificată de radiodifuzor, în cazul difuzării pe cale radioelectrică, sau licența de utilizare a frecvențelor cu includerea serviciului de programe în grupul de utilizatori, în cazul difuzării prin rețele de comunicații electronice, în copie Certificată de radiodifuzor;

e) lista echipamentelor și schița spațiilor redacționale și de producție;

f) copia contractului de închiriere sau a actului de proprietate pentru spațiile destinate realizării serviciului de programe, certificată cu originalul de către radiodifuzor;

g) lista persoanelor responsabile de conducerea societății comerciale și a celor care își asumă, în principal, responsabilitatea editorială, numerele de telefon și adresa la care pot fi contactate, altele decât cele prevăzute în anexa nr. 1.

(2) Documentația va fi prezentată în dosar cu șină. După avizarea de către Serviciul juridic și reglementări și de Biroul licențe autorizări, documentația se înregistrează la registratura CNA”.

 

Art. 15 Decizia CNA nr. 277/2013 (modificată prin Decizia CNA nr. 405/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 15 prevedea faptul că serviciul de programe poate funcționa provizoriu pentru o perioadă limitată de timp, dacă titularul licenței audiovizuale a îndeplinit cumulativ următoarele condiții:

a) a depus la CNA dosarul de solicitare a deciziei de autorizare audiovizuală;

b) a adus la cunoștința CNA intenția de începere a funcționării provizorii cu cel puțin 72 de ore înainte, precizând intervalul orar zilnic de difuzare.

Noua reglementare

Art. 15 – Abrogat.

 

Art. 16 Decizia CNA nr. 277/2013 (modificată prin Decizia CNA nr. 405/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 16 la primul alineat dispunea faptul că difuzarea serviciului de programe trebuie să înceapă în cel mult de 30 de zile de la obținerea deciziei de autorizare audiovizuală.

Potrivit alineatului următor, radiodifuzorii vor comunica în scris la CNA data începerii difuzării serviciului de programe, cu cel puțin 24 de ore înainte de această dată.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 16 dispune: „(1) După obținerea deciziei de autorizare, difuzarea serviciului de programe trebuie să înceapă înainte de împlinirea termenului de retragere a licenței audiovizuale prevăzut la art. 57 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului.

(2) Radiodifuzorii vor comunica în scris la CNA data începerii difuzării serviciului de programe, cu cel puțin 24 de ore înainte de această dată”.

 

Art. 17 alin. (1) și (4) Decizia CNA nr. 277/2013 (modificată prin Decizia CNA nr. 405/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 17 alin. (1) prevedea faptul că radiodifuzorii au obligația să aducă la cunoștința CNA, în scris, orice modificare apărută în datele cuprinse în licența audiovizuală. Modificări în licența audiovizuală pot fi aduse după minimum un an de la începerea difuzării serviciului de programe, prelungirea valabilității sau preluarea licenței audiovizuale.

Potrivit art. 17 alin. (4), solicitarea de modificare va fi însoțită de formularul-tip completat conform anexei nr. 1.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 17 alin. (1) dispune: „Radiodifuzorii au obligația să aducă la cunoștința CNA, în scris, orice modificare apărută în datele cuprinse în licența audiovizuală și în decizia de autorizare audiovizuală”.

(…)

De asemenea, potrivit art. 17 alin. (4): „Solicitarea de modificare va fi însoțită de formulam l-tip completat conform anexei nr. 1 și va fi prezentată în dosar cu șină. Documentația se verifică de către Serviciul juridic și reglementări și/sau Biroul licențe autorizări și, dacă este avizată, se înregistrează la registratura CNA”.

 

Art. 19 Decizia CNA nr. 277/2013 (modificată prin Decizia CNA nr. 405/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 19 la primul alineat stabilea faptul că radiodifuzorii deținători de licențe audiovizuale pentru servicii de programe de radiodifuziune pot introduce în cadrul serviciului de programe, prin retransmisie sau preluare, programe ale unui alt radiodifuzor, în limita unei durate cumulate de maximum 6 ore zilnic.

Potrivit alineatului următor, în aplicarea dispozițiilor alin. (1), CNA va avea în vedere criteriile prevăzute la art. 8 alin. (2).

Noua reglementare

Art. 19 – Abrogat.

 

Art. 20 alin. (2) și (31) Decizia CNA nr. 277/2013 (modificată prin Decizia CNA nr. 405/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 20 alin. (2) prevedea faptul că cererea de prelungire, conform formularului-tip prevăzut în anexa nr. 1, se depune la CNA cu cel puțin 60 de zile înainte de expirarea duratei de valabilitate a licenței și va fi însoțită de următoarele documente, în original:

a) licența audiovizuală;

b) decizia de autorizare;

c) documentele prevăzute la art. 4 alin. (2)-(4), după caz, în funcție de statutul juridic al solicitantului, precum și documentele prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. b), e) și k).

De asemenea, art. 20 alin. (31) stabilea faptul că în cazul în care dosarul de solicitare este incomplet sau prezintă documente într-o formă inadecvată, Biroul licențe autorizări va cere solicitantului completarea dosarului, comunicându-i acestuia documentele necesare pentru aceasta, precum și condițiile în care acestea trebuie prezentate. Completarea dosarului în condițiile precizate de Biroul licențe autorizări nu se poate face mai târziu de 15 zile înainte de expirarea duratei de valabilitate a licenței. Îndeplinirea condițiilor privind documentele necesare prelungirii licenței și termenele de depunere se certifică solicitantului de Biroul licențe autorizări. Cererea de prelungire a duratei de valabilitate a licenței este respinsă în situația neîndeplinirii termenelor de depunere sau de completare a documentelor și a condițiilor în care trebuie depuse documentele ce însoțesc cererea, indicate de Biroul licențe autorizări.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 20 alin. (2) prevede: „Cererea de prelungire, conform formularului-tip prevăzut în anexa nr. 1, se va depune la CNA cu cel mult 60 de zile înainte de expirarea duratei de valabilitate a licenței, dar nu mai târziu de 30 de zile înainte de expirarea acesteia, și va fi însoțită de următoarele documente:

a) licența audiovizuală, în original;

b) decizia de autorizare, în original;

c) documentele prevăzute la art. 4 alin. (2)-(4), după caz, în funcție de statutul juridic al solicitantului, precum și documentele prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. b), e) și k)”.

(…)

De asemenea, art. 20 alin. (31) dispune: „Dosarul conținând documentația de prelungire a valabilității licenței audiovizuale se avizează de către Serviciul juridic și reglementări și de Biroul licențe autorizări și se înregistrează la CNA”.

 

Art. 20 alin. (5) și (6) Decizia CNA nr. 277/2013 (modificată prin Decizia CNA nr. 405/2015)

Noua reglementare

La art. 20, după alin. (4) se introduc două noi alineate, alin. (5) și (6).

Potrivit noii reglementări, art. 20 alin. (5) și (6) prevăd:

(5) În cazul serviciilor de programe cu difuzare terestră, decizia de autorizare audiovizuală va fi eliberată în termen de 30 de zile de la data depunerii la CNA a documentelor de autorizare modificate corespunzător de către ANCOM. Radiodifuzorul are obligația de a depune la CNA documentele modificate de ANCOM, în maximum 30 de zile de la data eliberării acestora.

(6) În cazul serviciilor de programe difuzate prin rețele de comunicații electronice, decizia de autorizare audiovizuală va putea fi eliberată în cel mult 30 de zile de la data eliberării licenței audiovizuale”.

 

Art. 21 alin. (3) Decizia CNA nr. 277/2013 (modificată prin Decizia CNA nr. 405/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 21 alin. (3) prevedea faptul că documentele prevăzute la alin. (2) vor fi verificate de Serviciul juridic și reglementări și de către Biroul licențe autorizări, în termen de 5 zile de la înregistrare.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 21 alin. (3) prevede: „Documentele prevăzute la alin. (2) vor fi verificate de Serviciul juridic și reglementări și de către Biroul licențe autorizări; documentele vor fi înregistrate la CNA numai în situația în care dosarele de cedare/preluare licență audiovizuală sunt avizate”.

 

Art. 21 alin. (5) și (6) Decizia CNA nr. 277/2013 (modificată prin Decizia CNA nr. 405/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 21 alin. (5) stabilea faptul că în cazul obținerii acordului Consiliului, solicitanții vor depune la sediul CNA contractul de cedare a licenței, autentificat, însoțit de formularul prevăzut în anexa nr. 1, ce vor fi verificate, în termen de 5 zile de la depunere, de către Serviciul juridic și reglementări și Biroul licențe autorizări, în vederea operării modificărilor din licența audiovizuală și, după caz, în decizia de autorizare audiovizuală.

Potrivit art. 21 alin. (6), în cazul serviciilor de programe difuzate prin rețele de comunicații electronice, CNA va efectua modificările impuse în licența audiovizuală și în decizia de autorizare audiovizuală în maximum 30 de zile de la data înregistrării contractului de cesiune.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 21 alin. (5) și (6) stabilesc următoarele: „În cazul obținerii acordului Consiliului, solicitanții vor depune la sediul CNA o copie a contractului de cedare a licenței, certificată cu originalul de către solicitant, însoțită de formularul prevăzut în anexa nr. 1; documentele vor fi verificate, în termen de 5 zile de la depunere, de către Serviciul juridic și reglementări și Biroul licențe autorizări, în vederea operării modificărilor în licența audiovizuală și, după caz, în decizia de autorizare audiovizuală.

(6) În cazul serviciilor de programe difuzate prin rețele de comunicații electronice, CNA va efectua modificările impuse în licența audiovizuală în maximum 30 de zile de la data înregistrării contractului de cesiune. Decizia de autorizare audiovizuală, pe numele cesionarului, va putea fi eliberată în cel mult 30 de zile de la data eliberării licenței audiovizuale”.

 

Art. 221 Decizia CNA nr. 277/2013 (modificată prin Decizia CNA nr. 405/2015)
Noua reglementare

După art. 22 se introduce un nou articol, art. 221.

Potrivit noii reglementări, art. 221 prevede: „Toate solicitările prevăzute de prezenta decizie se depun la CNA prin reprezentantul solicitantului în relația cu CNA sau de către o persoană împuternicită de acesta”.

 

Anexa nr. 1 la Decizia CNA nr. 277/2013 (modificată prin Decizia CNA nr. 405/2015)
Anexa nr. 1 se modifică și se înlocuiește cu anexa care face parte integrantă din respectiva decizie.

 

ISTORIC

Act modificatActe modificatoare
Decizia CNA nr. 277/2013 (M. Of nr. 355 din 14 iunie 2013; cu modif. ult.)Decizia CNA nr. 614/2013 (M. Of. nr. 693 din 13 noiembrie 2013)
Decizia CNA nr. 405/2015 (M. Of. nr. 686 din 10 septembrie 2015)

 

Procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilității și de cedare a licenței și a deciziei de autorizare audiovizuală (Decizia CNA nr. 405/2015) was last modified: septembrie 14th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.