Cuprinsul cererii de recurs. Motivele de nelegalitate pe care se întemeiază recursul şi dezvoltarea lor (NCPC)

26 ian. 2021
2 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
270 views
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 1555/2020

NCPC: art. 486 alin. (1) lit. d), art. 488 alin. (1), art. 489 alin. (1)

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

În considerarea caracterului său de cale extraordinară de atac, recursul poate fi exercitat numai pentru motivele de nelegalitate prevăzute de art. 488 alin. (1) din C. proc. civ.

Corelativ, art. 486 alin. (1) lit. d) din C. proc. civ. stabilește că cererea de recurs trebuie să cuprinsă motivele de nelegalitate pe care se întemeiază recursul și dezvoltarea lor sau, după caz, mențiunea că motivele vor fi depuse printr-un memoriu separat, iar art. 489 alin. (1) din același act normativ prevede că recursul este nul dacă nu a fost motivat în termenul legal, afară de cazul în care instanța de judecată ar invoca din oficiu motive de ordine publică.

Interpretarea acestor prevederi legale impune, totodată, și concluzia că exigența motivării recursului implică, în mod necesar, ca recurentul să formuleze critici de nelegalitate prin raportare directă la soluția și motivele cuprinse în hotărârea recurată. Prin urmare, cererea de recurs trebuie să se constituie într-o critică pertinentă a hotărârii atacate, fiind necesar ca motivele de recurs să aibă corespondent în acelea prevăzute de art. 488 din C. proc. civ. și, în același timp, să se raporteze la ceea ce s-a statuat prin hotărârea recurată pentru ca instanța învestită cu judecarea recursului să poată exercita un control judiciar eficient.

Când motivele de fapt ale recursului nu satisfac aceste exigențe, referindu-se la aspecte străine de soluția dispusă prin hotărârea recurată și de considerentele care susțin în mod necesar această soluție, trebuie considerat că cerința motivării recursului nu este îndeplinită, acesta fiind lovit de nulitate.

În considerarea celor expuse, în speța dedusă judecății, Înalta Curte constată că, prin cererea de recurs formulată, raportându-se la situația de fapt, recurentul-reclamant și-a exprimat nemulțumirea cu privire la modul de soluționare a dosarelor nr. x/2017, nr. y/2017 și nr. 1858/91/2018.

A mai arătat că dosarul nr. x/2019, aflat în recurs, nu a fost soluționat, motiv pentru care a promovat o nouă acțiune ce face obiectul dosarului nr. x/2019

Procedând într-o asemenea manieră, recurentul-reclamant nu a indicat în concret care sunt motivele de nelegalitate ce pot fi imputate încheierii atacate și nu a formulat critici, care, circumscrise motivelor de recurs prevăzute de art. 488 din C. proc. civ., sunt de natură a susține nelegalitatea actului de procedură atacat, astfel cum impun dispozițiile art. 486 alin. (1) lit. d) din același cod, sau să permită încadrarea, din oficiu, a acestora în motivele de nelegalitate prevăzute de art. 488 din C. proc. civ.

În condițiile în care motivele de fapt ale recursului sunt străine de acelea expres și limitativ prevăzute de art. 488 din C. proc. civ., sancțiunea care intervine, în sensul prevederilor art. 489 alin. (2) din C. proc. civ., este cea a nulității, care operează nu doar atunci când recursul este nemotivat, ci și atunci când criticile propriu-zise nu sunt susceptibile de încadrare în motivele de nelegalitate prevăzute de lege.

Cum, în speța de față, nu pot fi reținute, în raport de prevederile art. 489 alin. (3) din C. proc. civ., motive de ordine publică, pentru argumentele expuse, Înalta Curte, în temeiul art. 486 alin. (3) din același cod va constata nul recursul declarat de reclamantul A. împotriva încheierii din 4 decembrie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Galați, secția I civilă în dosarul nr. x/2019.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cuprinsul cererii de recurs. Motivele de nelegalitate pe care se întemeiază recursul și dezvoltarea lor (NCPC) was last modified: ianuarie 24th, 2021 by Redacția ProLege
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter