Crere privind anularea deciziei de concediere/sancţionare, în mod netemeinic şi nelegal şi, pe cale de consecinţă reintegrarea reclamantei pe postul şi funcţia deţinute anterior emiterii acestei decizii. Constatarea recursului declarat ca fiind perimat de drept

23 iun. 2023
Vizualizari: 219
  • NCPC: art. 248 alin. (1)
  • NCPC: art. 411 alin. (1) pct. 2
  • NCPC: art. 416 alin. (1)
  • NCPC: art. 417 - 418
  • NCPC: art. 420
  • NCPC: art. 496

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Timiș, secția I civilă, sub nr. x/2015, reclamanta A., a solicitat:

– I. anularea deciziei de concediere/sancționare, emisă la data de 11.05.2015 de societatea B. S.R.L. în mod netemeinic și nelegal și, pe cale de consecință reintegrarea reclamantei pe postul și funcția deținute anterior emiterii acestei decizii, și obligarea pârâtei la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate, precum și cu toate sporurile și drepturile de care ar fi beneficiat dacă nu ar fi fost concediată, pentru perioada 11.05.2015 și până la data punerii efective în executare a hotărârii ce se va pronunța; de asemenea, anularea celor 88 de ore nemotivate apărute în fluturașul său de salariu pe luna aprilie 2015.

– II. obligarea societății să-i achite diferența de despăgubire în cuantum de 8.899 RON, aferentă perioadei 22.10.2013 – 31.07.2014, conform sentinței civile nr. 1837/PI/03.07.2014, pronunțate de Tribunalul Timiș, în dosarul nr. x/2013 și a sumei de 3.580 RON, reprezentând onorariul de expert contabil.

– III. obligarea societății să-i acorde efectuarea concediilor de odihnă aferente anilor 2009, 2010, 2011 și 2012.

– IV. obligarea societății să-i corecteze fluturașul de salariu pe luna octombrie 2014, respectiv la rubrica ore standard 72 ore în loc de 64 ore și la rubrica zile de concediu medical, 14 zile în loc de 15 zile, precum și obligarea societății pârâte la înregistrarea unei declarații rectificative aferente lunii octombrie 2014, cu modificările de mai sus.

– V. obligarea societății să-i corecteze fluturașul de salariu pentru luna aprilie 2015, la rubrica privind zilele de concediu de odihnă rămase, 25 de zile în loc de 23 de zile.

– VI. obligarea societății să-i recalculeze toate drepturile salariale începând cu data de 01 august 2014 având în vedere salariul de bază de 1.907 RON brut, începând cu data de 01.09.2014 având în vedere salariul de bază de 2.037 RON brut și începând cu data de 01.12.2014 având în vedere salariul de bază de 2.067 RON brut.

– VII. obligarea societății la plata unor daune morale în sumă de 150.000 RON pentru prejudiciul material în sumă de 8.899 RON neachitat conform sentinței civile nr. 1837/PI/03.07.2014 pronunțate de Tribunalul Timiș, în dosarul nr. x/2013, și prejudiciul moral suferit ca urmare a modului vădit abuziv în care societatea a înțeles să pună în aplicare sentința civilă menționată, conform solicitărilor anterioare ale reclamantei.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 1274 din 24 mai 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Înalta Curte, în temeiul dispozițiilor art. 248 alin. (1) C. proc. civ., a luat în examinare, cu prioritate, excepția perimării cererii de recurs și a reținut următoarele:

Buna administrare a justiției impune ca actele de procedură să fie îndeplinite cu respectarea condițiilor impuse de lege, precum și ca acestea să se succeadă cu respectarea termenelor stabilite de lege sau de judecător.

Potrivit art. 416 alin. (1) C. proc. civ., „orice cerere de chemare în judecată, contestație, apel, recurs, revizuire și orice altă cerere de reformare sau de retractare se perimă de drept, chiar împotriva incapabililor, dacă a rămas în nelucrare din motive imputabile părții, timp de 6 luni” iar, potrivit alin. (2) „termenul de perimare curge de la ultimul act de procedură îndeplinit de părți sau de instanță”.

Perimarea este sancțiunea procedurală care intervine în cazul în care nu este respectată cerința de a exista continuitate între actele de procedură și constă în stingerea procesului în faza în care acesta se găsește, din cauza rămânerii lui în nelucrare, din vina părții, timp de 6 luni.

Perimarea, pe lângă rolul sancționator, are și natura unei prezumții de desistare, care reiese din lipsa de stăruință a părților în soluționarea cauzei.

Termenul de perimare începe să curgă de la data ultimului act de procedură, care nu a mai fost urmat, din vina părții, de alte acte de procedură, în scopul continuării judecării cauzei, acest moment fiind reprezentat în cauză de data pronunțării încheierii prin care s-a dispus suspendarea cauzei, respectiv 29.09.2020.

Înalta Curte constată că judecata recursului a fost suspendată în temeiul dispozițiilor art. 411 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ. prin încheierea de ședință din 29 septembrie 2020, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, secția a II-a civilă.

Totodată, în cauză, se constată că de la momentul suspendării judecății recursului a trecut un termen mai mare de 6 luni.

Prin urmare, constatând că dosarul a rămas în nelucrare din vina părții, mai mult de 6 luni, fără ca în acest termen să intervină o cauză de întrerupere sau suspendare a cursului perimării în condițiile art. 417 – 418 C. proc. civ., Înalta Curte, în temeiul dispozițiilor art. 496 raportat la art. 416 alin. (1) și (2) și art. 420 din același cod, va constata perimat recursul declarat de reclamanta A. împotriva încheierii din 31 ianuarie 2020, pronunțate de Curtea de Apel Timișoara, secția litigii de muncă și asigurări sociale, în dosarul nr. x/2015.

Sursa informației: www.scj.ro.

Crere privind anularea deciziei de concediere/sancționare, în mod netemeinic și nelegal și, pe cale de consecință reintegrarea reclamantei pe postul și funcția deținute anterior emiterii acestei decizii. Constatarea recursului declarat ca fiind perimat de drept was last modified: iunie 23rd, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.