Contestaţie împotriva dispoziţiei privind desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă şi revenirea la situaţia anterioară, respectiv reintegrarea contestatoarei pe postul deţinut anterior. Recurs respins ca nefondat

8 nov. 2023
Vizualizari: 198
  • Legea nr. 272/2004: art. 2 alin. (4)
  • NCPC: art. 413 alin. (1) pct. 2
  • NCPC: art. 450 alin. (2)-(5)
  • NCPC: art. 496 alin. (1)
  • NCPP: art. 318 alin. (15) lit. a)

Prin cererea adresată la data de 12.05.2021 contestatoarea A. a formulat contestație împotriva Dispoziției privind desfacerea disciplinară a contactului individual de muncă nr. 939/26.04.2021, solicitând anularea dispoziției nr. 939/26.04.2021 și revenirea la situația anterioară, respectiv reintegrarea contestatoarei pe postul deținut anterior, acela de educator și obligarea pârâtei la plata drepturilor salariale și a celorlalte drepturi de care a fost lipsită, de la data încetării contractului individual de muncă, respectiv 26.04.2021 până la reintegrarea pe post, în baza art. 80 Codul Muncii și actualizarea tuturor drepturilor salariale cu indicele de inflație și acordarea dobânzii legale, art. 1489 alin. (2) C. civ., art. 1531 – 1535 C. civ., art. 1088 C. civ., cu obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 1241 din 19 mai 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Recurenta susține că măsura suspendării provizorii a sentinței civile nr. 418 din 28 octombrie 2021, pronunțată de Tribunalul Mehedinți, în dosarul nr. x/2021 este dată cu încălcarea condițiilor de admisibilitate prevăzute de art. 450 alin. (2)-(5) C. proc. civ.

Criticile sunt nefondate, prin hotărârea recurată fiind evidențiată urgența măsurii respectiv protecția interesului superior al copilului, principiu prevăzut de art. 2 alin. (4) din Legea nr. 272/2004.

Astfel, conform acestui text de lege, interesul superior al copilului va prevala în toate demersurile și deciziile care privesc copiii, întreprinse de autoritățile publice și de toate organismele private autorizate, precum și în cauzele soluționate de instanțele judecătorești.

Analizând cererea de suspendare provizorie a sentinței primei instanțe, curtea de apel a dat prioritate principiului superior al copilului raportat la specificul activității recurentei care implică interacțiuni cu copii, litigiul având la bază desfacerea contractului de muncă al recurentei motivat de comportament abuziv la adresa copiilor.

Referitor la stadiul soluționării litigiului principal, prin încheierea nr. 179 din camera de consiliu din 02.03.2022, pronunțată de Judecătoria Drobeta-Turnu Severin, în dosarul nr. x/2022, a fost respinsă cererea de confirmare a ordonanței nr. 1062/P/2021 din 01.02.2022 formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu-Severin, desființată soluția de renunțare la urmărirea penală și trimisă cauza la procuror pentru a completa urmărirea penală, în temeiul art. 318 alin. (15) lit. a) C. proc. pen.

Având în vedere această soluție, judecata apelului formulat de intimată a fost suspendată prin încheierea din data de 17 mai 2022, în temeiul art. 413 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ., până la momentul în care se va pronunța o soluție definitivă în dosarul penal cu nr. x/2022, aflat pe rolul Judecătoriei Drobeta-Turnu Severin.

Or, atât timp cât în cauză este în desfășurare o anchetă penală privitoare la reclamațiile privind comportamentul abuziv al recurentei față de copiii pe care i-a avut în grijă în calitate de angajată a intimatei, măsura suspendării executării sentinței primei instanțe este cu atât mai mult mai justificată, urgența acestei măsuri fiind pe deplin dovedită.

Față de considerentele reținute, în temeiul art. 496 alin. (1) C. proc. civ. Înalta Curte va respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta A. împotriva încheierii nr. 13 din 13 decembrie 2021 pronunțate de Curtea de Apel Craiova, secția de litigii de muncă și asigurări sociale, în contradictoriu cu intimata Direcția De Asistență Socială Și Protecția Copilului Mehedinți.

Sursa informației: www.scj.ro.

Contestație împotriva dispoziției privind desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă și revenirea la situația anterioară, respectiv reintegrarea contestatoarei pe postul deținut anterior. Recurs respins ca nefondat was last modified: noiembrie 8th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.