Contestaţie formulată de persoana amendată împotriva unei încheieri prin care a fost redus cuantumul amenzii judiciare (NCPP, Constituția României)

3 mart. 2020
Vizualizari: 1951
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 516/2019

NCPP: art. 275 alin. (2) și (6), art. 283 alin. (4) lit. n), art. 284 alin. (2), art. 425^1 alin. (7) pct. (1) lit. a); Constituția României: art. 129

Examinând cauza, se constată că prin încheierea atacată a fost redus cuantumul amenzii judiciare aplicate contestatorului prin Decizia penală nr. 49/16.05.2019, pronunțată de Curtea de Apel Iași în Dosarul nr. x/2019, pentru abaterea judiciară prevăzută de art. 283 alin. (4) lit. n) C. proc. pen., de la 3000 de RON la 700 RON.

Conform dispozițiilor art. 284 alin. (2) C. proc. pen., persoana amendată poate cere anularea ori reducerea amenzii. Cererea de anulare sau de reducere se poate face în termen de 10 zile de la comunicarea ordonanței ori a încheierii de amendare.

Totodată, potrivit dispozițiilor art. 425^1 alin. (1) C. proc. pen., „Calea de atac a contestației se poate exercita numai atunci când legea o prevede expres, prevederile prezentului articol fiind aplicabile când legea nu prevede altfel”.

Se reține că potrivit dispozițiilor art. 284 C. proc. pen., încheierea privind amenda judiciară nu este supusă căilor de atac. Prin urmare, o contestație formulată de persoana amendată împotriva unei încheierii prin care a fost redus cuantumul amenzii judiciare, cum este cazul în speță, este inadmisibilă. Atâta timp cât legea prevede o cale specială de atac (cum este calea de atac a cererii de anulare a amenzii judiciare, exercitate împotriva unei hotărâri prin care s-a aplicat amenda judiciară), nu mai poate fi exercitată o nouă cale de atac a contestației, pentru a declanșa un nou control judiciar.

Astfel, dând eficiență principiului stabilit prin art. 129 din Constituția României, privind exercitarea căilor de atac în condițiile legii procesual penale, precum și a celui privind liberul acces la justiție statuat prin art. 21 din legea fundamentală, respectiv exigențelor determinate prin art. 13 din Convenția pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale, legea procesual penală a stabilit un sistem coerent al căilor de atac, același pentru persoane aflate în situații identice.

Totodată, admisibilitatea căilor de atac este condiționată de exercitarea acestora potrivit dispozițiilor legii procesual penale, prin care au fost reglementate hotărârile susceptibile a fi supuse examinării, căile de atac și ierarhia acestora, termenele de declarare și motivele pentru care se poate cere reformarea hotărârii atacate.

În consecință, reținându-se că s-a formulat o contestație împotriva unei hotărâri definitive, se constată că această cale de atac este inadmisibilă, întrucât recunoașterea unei căi de atac în alte condiții decât cele prevăzute de legea procesual penală constituie o încălcare a principiului legalității.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte, în baza art. 425^1 alin. (7) pct. (1) lit. a) C. proc. pen., va respinge, ca inadmisibilă, contestația formulată de contestatorul împotriva încheierii din data de 19 iunie 2019 pronunțate de Curtea de Apel Iași, secția penală și pentru cauze cu minori în Dosarul nr. x/2019/a1.

În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga contestatorul la plata sumei de 50 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

În temeiul art. 275 alin. (6) C. proc. pen. va obliga, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 313 RON, rămâne în sarcina statului și se suportă din fondurile Ministerului Justiției.

Sursa informației: www.scj.ro.

Contestație formulată de persoana amendată împotriva unei încheieri prin care a fost redus cuantumul amenzii judiciare (NCPP, Constituția României) was last modified: martie 3rd, 2020 by Redacția ProLege
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.