Conflict negativ de competenţă. Stabilirea competenţei în favoarea tribunalului în a cărei circumscripţie îşi are domiciliul sau locul de muncă reclamantul (NCPC, C. muncii, L. nr. 62/2011)

22 oct. 2021
2 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 100
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 321/2019

NCPC: art. 95 pct. 4, art. 127 alin. (1), art. 133 pct. 2, art. 135 alin. (1); C. muncii: art. 269; L. nr. 62/2011: art. 210

Campanie Craciun UJmag 2020

Potrivit art. 133 pct. 2 C. proc. civ., există conflict negativ de competență când două sau mai multe instanțe și-au declinat reciproc competența de a judeca același proces.

Înalta Curte constată că cele două instanțe, Tribunalul Buzău și Tribunalul Iași, s-au declarat deopotrivă și reciproc necompetente teritorial, prin hotărâri fără nicio cale de atac. Competența în soluționarea conflictului aparține Înaltei Curți conform art. 133 pct. 2 raportat la art. 135 alin. (1) C. proc. civ.

Cererea de chemare în judecată formulată de către reclamantă se încadrează în materia conflictelor de muncă, competența materială revenind în primă instanță tribunalului.

Competența Tribunalului Buzău a fost determinată material de dispozițiile art. 95 pct. 4 C. proc. civ. Din punct de vedere teritorial, dispozițiile art. 269 din C. muncii și art. 210 din Legea nr. 62/2011 stabilesc competența în favoarea tribunalului în a cărei circumscripție își are domiciliul sau locul de muncă reclamantul. În speță, adresându-se Tribunalului Buzău, colectivul din care făcea parte și reclamanta a avut în vedere locul de muncă, toți reclamanții inițiali fiind angajați ai Tribunalului București, dar și incidența dispozițiilor art. 127 alin. (1) C. proc. civ.

Dispozițiile art. 127 alin. (1) C. proc. civ. prevăd că, dacă un judecător are calitatea de reclamant într-o cerere de competența instanței la care își desfășoară activitatea, va sesiza una dintre instanțele judecătorești de același grad aflate în circumscripția oricăreia dintre curțile de apel învecinate cu curtea de apel în a cărei circumscripție se află instanța la care își desfășoară activitatea. Regula se extinde în mod corespunzător și în cazul grefierilor, categorie din care face parte și reclamanta.

Se reține că dispozițiile art. 127 C. proc. civ. sunt speciale și derogatorii, fiind deci de strictă interpretare și aplicare, reglementând expres doar situația în care cererea este formulată de un judecător, procuror, asistent judiciar sau grefier.

Ca atare, pentru a opera prorogarea legală de competență teritorială specială în favoarea altei instanțe, de același grad, din circumscripția unei curți de apel învecinate, este necesar ca reclamantul să aibă calitatea de judecător, asistent judiciar sau grefier la instanțele competente, potrivit legii, să judece litigiul sau de procuror la parchetul care funcționează pe lângă aceste instanțe.

Se constată că în cauză este îndeplinită această condiție, având în vedere că din actele dosarului rezultă că reclamanta este grefier în cadrul Tribunalului București. Urmare acestor dispoziții legale reclamanta era ținută să se adreseze altei instanțe de același grad, chiar dacă regula privind competența teritorială în cazul litigiilor de muncă ar fi justificat formularea acțiunii la această instanță.

Așa fiind, față de dispozițiile legale mai sus- arătate, Înalta Curte constată că, în speță, competența de soluționare a cauzei revine Tribunalului Buzău, în favoarea acestei instanțe stabilind competența.

Sursa informației: www.scj.ro.

Conflict negativ de competență. Stabilirea competenței în favoarea tribunalului în a cărei circumscripție își are domiciliul sau locul de muncă reclamantul (NCPC, C. muncii, L. nr. 62/2011) was last modified: octombrie 21st, 2021 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter