Confiscarea specială a bunurilor a căror deținere este interzisă de legea penală. Apel (NCP; NCPP)

26 iul. 2017
Vizualizari: 2481
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 359/A/2016

NCP: art. 72 alin. (1), art. 91, art. 92, art. 93 alin. (1) lit. a)-e), art. 96, art. 112 alin. (1) lit. f); NCPP: art. 275 alin. (2), art. 421 pct. 2 lit. a)

În cauză, este incidentă exclusiv situația prevăzută de art. 112 alin. (1) lit. f) C. pen., anume, confiscarea specială a bunurilor a căror deținere este interzisă de legea penală, deoarece s-au introdus în incinta Penitenciarului Iași mai multe bunuri interzise la introducerea și folosirea de către deținuți în penitenciar, potrivit dispozițiilor Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

De asemenea, se constată că, în mod greșit, instanța de fond nu a dispus confiscarea, în temeiul art. 112 alin. (1) lit. f) C. pen., a cantității de băutură alcoolică (disimulată într-o sticlă de plastic), interzisă la introducerea și folosirea de către deținuți în penitenciar, potrivit dispozițiilor Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Astfel, din procesul verbal de identificare și inventariere bunuri din data de 26 aprilie 2015, depus la fila nr. 211, dosar de urmărire penală, rezultă că, printre bunurile introduse ilegal în incinta Penitenciarului Iași, bunuri puse la dispoziție de agentul de penitenciar G. și ridicate de către organele de urmărire penală în vederea cercetărilor s-a aflat și o sticlă de plastic, având în interior un lichid de culoare maronie și pe exterior o etichetă cu mențiunea Nestea Peach – 1,5 l, fiind închisă cu un capac de culoare roz.

Potrivit buletinului de analiză din data de 11 mai 2015 întocmit și eliberat de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – Direcția Sanitar Veterinară pentru Siguranța Alimentelor – Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea, concentrația alcoolică a lichidului din recipientul din material plastic cu inscripția Nestea Peach identificat cu ocazia constatării infracțiunii flagrante din data de 27 aprilie 2015 în Penitenciarul Iași este de 39,42% volum.

La filele nr. 261, 262, dosar de urmărire penală, se află depus, în Anexa 1 și un plic sigilat înregistrat cu numărul 4 cuprinzând probă martor băutură alcoolică identificată la data de 27 aprilie 2015 cu ocazia constatării infracțiunii flagrante și care, fiind interzisă la introducerea și folosirea de către deținuți în penitenciar, potrivit dispozițiilor Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, trebuia, în baza art. 112 alin. (1) lit. f) C. pen., să fie confiscată de către instanța de fond.

Față de considerentele expuse anterior, în baza art. 421 pct. 2 lit. a) C. proc. pen., Înalta Curte va admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași și de inculpata A. împotriva sentinței penale nr. 7 din 25 ianuarie 2016 a Curții de Apel Iași, secția penală și pentru cauze cu minori.

Va desființa în parte sentința penală atacată și, rejudecând:

Va înlătura aplicarea dispozițiilor art. 112 lit. e) C. pen. și va menține dispoziția de confiscare a bunurilor în temeiul art. 112 alin. (1) lit. f) C. pen.

În baza art. 112 alin. (1) lit. f) C. pen., va confisca și o sticlă de plastic, având în interior un lichid de culoare maronie și pe exterior o etichetă cu mențiunea Nestea Peach – 1,5 l.

În baza art. 91 C. pen., va dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de 2 ani și 4 luni închisoare aplicată inculpatei A., pe durata unui termen de încercare de 4 ani, stabilit în condițiile prevăzute de art. 92 alin. (1) C. pen.

În baza art. 93 alin. (1) lit. a)-e) C. pen., pe durata termenului de supraveghere inculpata trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

– să se prezinte la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vaslui, la datele fixate de acesta;
– să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
– să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile;
– să comunice schimbarea locului de muncă;
– să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență;

În baza art. 93 alin. (2) lit. d) C. pen. va impune inculpatei obligația ca pe durata termenului de supraveghere să nu părăsească teritoriul României fără acordul instanței.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 120 de zile, în cadrul Primăriei orașului Negrești sau a Primăriei com. Oșești, județul Vaslui, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.

Va pune în vedere inculpatei prevederile art. 93 alin. (5) C. pen. și ale art. 96 din același cod.

Va menține celelalte dispoziții ale sentinței, care nu sunt contrare prezentei decizii.

Conform art. 424 alin. (2) C. proc. pen., va constata că inculpata A. a fost reținută, arestată preventiv și arestată la domiciliu de la 27 aprilie 2015 la 23 martie 2016.

În baza art. 421 pct. 1 lit. b) C. proc. pen., va respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul C. împotriva aceleiași sentințe.

În baza art. 72 alin. (1) C. pen., va deduce din pedeapsa aplicată inculpatului C., durata reținerii și arestării preventive de la 27 aprilie 2015 la 23 septembrie 2016.

Având în vedere soluțiile pronunțate în cauză, în baza art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga apelantul intimat inculpat C. la plata contravalorii cheltuielilor judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Confiscarea specială a bunurilor a căror deținere este interzisă de legea penală. Apel (NCP; NCPP) was last modified: iulie 26th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.