[Cum a fost] Conferința internațională „Dialogul interprofesional între judecători, procurori și avocați – necesitate în consolidarea justiției în societatea democratică în România”

2183       0

Ieri, 23 septembrie 2015, în Aula Institutului Național al Magistraturii, s-a desfășurat Conferința internațională cu tema „Dialogul interprofesional între judecători, procurori și avocați – necesitate în consolidarea Justiției în societatea democratică în România”.

Conferința a fost organizată sub egida Consiliului Superior al Magistraturii la inițiativa doamnei judecător Aida Popa, reprezentantului României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE).

La eveniment au participat domnul av. dr. Gheorghe Florea, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, dl. Marius Badea Tudose – președintele Consiliului Superior al Magistraturii, doamna judecător Rodica Aida Popa – reprezentantul României la CCJE, doamna judecător Nina Betteto – membru în Biroul Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, vicepreședintele Curții Supreme din Slovenia, domnul Tiberiu Nițu – procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, doamna judecător Octavia Spineanu Matei – director al Institutului Național al Magistraturii și alți invitați.

 

Reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, doamna judecător Rodica Aida Popa

„Această frumoasă zi de septembrie ne oferă prilejul să fim împreună judecători, procurori, avocați pentru a începe un nou an judiciar, în care mai mult ca oricând avem nevoie de unitate, recunoștință pentru tot ceea ce am dobândit și generozitate pentru cei care pășesc în marea familie a Justiției.

[…]

Este necesar să reafirmăm și să aplicăm principiile fundamentale ce guvernează Justiția, prin adoptarea la acest moment a unui document unic la nivelul sistemului judiciar român și anume Carta interprofesională a judecătorilor, procurorilor și avocaților, pe care, în calitatea pe care o am, l-am elaborat și propus Consiliului Superior al Magistraturii, care ieri în Plenul constituit a luat act de forma sa finală, pe care astăzi o consacrăm solemn și va reprezenta un fundament programatic pentru Justiția din România[…]”.

👍Vezi și: Discursul Aidei Popa


 

Președintele CSM, domnul judecător Marius Badea Tudose.

„[…] Și totuși, ceea ce în teorie pare rezolvat, în practică poate să ridice probleme. Și aceasta nu pentru că principiul nu ar fi valid, ci pentru că, deși obiectiv, el este tributar sau susceptibil a fi influențat de factori subiectivi, specific umani, cum ar fi vocația, motivația, caracterul, educația și, de ce nu, viciile. Iar actul de justiție riscă să se sprijine, într-o dinamică vectorială, nu pe suma celor trei independențe ci pe rezultanta acestora, riscându-se, astfel, să fie afectat în însăși esența sa.

Din această perspectivă, consider că numai prin asumarea responsabilă și efectivă a rolului fiecărei profesii în înfăptuirea actului de justiție și printr-o viziune comună tuturor profesioniștilor implicați în activitatea judiciară, referitoare la valorile etice și juridice, poate fi garantată funcționarea eficientă a justiției[…]”.

👍Vezi și: Discursul lui Marius Badea Tudose


 

Președintele UNBR, domnul avocat Gheorghe Florea

«[…] Proiectul a demonstrat că, spre deosebire de judecători, numai avocaților li se solicită, în multe împrejurări, să răspundă la întrebarea pe care totdeauna avocatul o formulează într-un dialog interior cu privire la o anumită strategie procedurală: calea aleasă „este legală?”, „este justă?”; și, în fine, „ce ar trebui să fac?”. Dilemele profesionale sunt obișnuit nemărturisite, dar sunt „deconspirate” în discuțiile libere. În dialogul dintre avocați și judecători se configurează idei diferite în răspunsul la întrebarea: „este just ceea ce face avocatul?”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Dialogul profesiilor a dezvăluit fațeta nevăzută a muncii avocatului: aceea de prim judecător a cauzei clientului său![…]»

👍Vezi și: Discursul lui Gheorghe Florea

La conferință a fost prezentat, de asemenea, proiectul interprofesional judecători procurori și avocați „Justiția română în era noii comunicări interprofesionale – punte spre era digitală” din perspectiva Avizelor nr. 4, 7, 12, 14, 16 ale Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni și dezvoltat în parteneriat cu Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Uniunea Națională a Barourilor din România.

👍Vezi și: Carta interprofesională a judecătorilor, procurorilor și avocaților români


Anunțul evenimentului

Miercuri, 23 septembrie,

ora 10:00

UNBR

Reprezentanții profesiei de avocat și avocați din Baroul București sunt invitați la Conferința internațională cu tema „Dialogul interprofesional între judecători, procurori și avocați – necesitate în consolidarea justiției în societatea democratică în România”, anunță UNBR.

Principalele teme de discuție vor viza întărirea cooperării interprofesionale din perspectiva Avizelor nr. 12 și nr. 16 ale Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE), conferință organizată de CSM și reprezentantul României  la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni.

Continuarea dialogului interprofesional are loc pe o nouă coordonată extinsă din perspectiva nu numai a judecătorilor și avocaților, dar și a procurorilor ceea ce conferă o abordare consistentă și efectivă în asigurarea unei Justiții române corespunzătoare noilor realități.

 

Agenda

09:30 Sosirea participanților

10:00-10:30 Discursuri introductive

• domnul judecător Marius Tudose – președintele CSM;

• doamna judecător Rodica Aida Popa – reprezentata României la CCJE;

• doamna judecător Nina Betteto membru în Biroul Consiliului Consultativ al Judecătorilor  Europeni, vicepreședintele Curții Supreme din Slovenia;

• doamna judecător dr. Livia Doina Stanciu – președintele ÎCCJ;

• domnul Robert Cazanciuc, ministrul justiției;

• domnul procuror Tiberiu Nițu, procurorul general al PÎCCJ;

• domnul avocat dr. Gheorghe Florea, președintele UNBR și reprezentantul desemnat al UNBR;

• doamna judecător Octavia Spineanu Matei, directorul INM;

10:30 – 11:00

Aspecte practice privind sistemul judiciar sloven din perspectiva relațiilor interprofesionale, judecători, procurori și avocați în activitatea judiciară. Experiența de colaborare cu alte organisme europene, judecător Nina Bettetom, membru în Biroul Consiliului Consultativ al Judecătorilor  Europeni, vicepreședintele Curții Supreme din Slovenia;

11:00 – 11:15 Pauză de cafea

11:15 – 12:00

Modelul de dialog interprofesional al judecătorilor și avocaților din cadrul proiectului interprofesional din perspectiva Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni;

Lansare de carte – Noi instituții ale dreptului penal și dreptului procesual penal în dialog interprofesional între judecători și avocați;

Prezentarea proiectului interprofesional judecători, procurori și avocați „Justiția română în era unei noi comunicări interprofesioale  – punte spre era digitală” din perspectiva Avizelor nr. 4, 7, 12, 14, 16 și dezvoltat în parteneriat cu CSM, PÎCCJ, UNBR – doamna judecător Aida Popa, ÎCCJ, Secția penală, reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni;

12:00 – 13:00 Dezbateri

13:00 – 14:00 Prânz

14:00  – 14:45 Carta interprofesională între judecători, procurori și avocați – fundament al dialogului interprofesional. Prezentare;

14:45 – 15:00 Dezbateri;

15:00 – 15:10 Momentul Semnării Solemne a Cartei interprofesionale între judecători, procurori și avocați.

 

Consultați sursa informației, anunțul UNBR (www.unbr.ro).

[Cum a fost] Conferința internațională „Dialogul interprofesional între judecători, procurori și avocați – necesitate în consolidarea justiției în societatea democratică în România” was last modified: septembrie 24th, 2015 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: