Condițiile de acordare în beneficiul poliţiştilor de penitenciare a compensaţiei lunare a chiriei, precum şi a compensaţiei lunare a chiriei pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă unui credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe – modificări (OMJ nr. 476/C/2021)

12 feb. 2021
Vizualizari: 839
Actul modificatActul modificatorModificări

Ordinul ministrului justiției  (OMJ) nr. 482/C/2020 privind stabilirea condițiilor de acordare în beneficiul polițiștilor de penitenciare a compensației lunare a chiriei, precum și a compensației lunare a chiriei pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă unui credit ipotecar/imobiliar destinat achiziționării unei locuințe sau unui contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a locuinței

(M. Of. nr. 129 din 19 februarie 2020)

Ordinul ministrului justiției (OMJ) nr. 476/C/2021 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului justiției nr. 482/C/2020 privind stabilirea condițiilor de acordare în beneficiul polițiștilor de penitenciare a compensației lunare a chiriei, precum și a compensației lunare a chiriei pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă unui credit ipotecar/imobiliar destinat achiziționării unei locuințe sau unui contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a locuinței

(M. Of. nr. 141 din 11 februarie 2021)

– modifică: art. 5 alin. (10), art. 9 alin. (2), art. 19 alin. (1) lit. f), anexa nr. 10 lit. a);

– introduce: art. 1 alin. (4^1), art. 5 alin. (5^1), art. 9 alin. (1^1), art. 15 alin. (2^1), art. 16^1, art. 20 alin. (1^1);

– abrogă: art. 2.

 

În M. Of. nr. 141 din 11 februarie 2021 s-a publicat Ordinul ministrului justiției (OMJ) nr. 476/C/2021 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului justiției nr. 482/C/2020 privind stabilirea condițiilor de acordare în beneficiul polițiștilor de penitenciare a compensației lunare a chiriei, precum și a compensației lunare a chiriei pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă unui credit ipotecar/imobiliar destinat achiziționării unei locuințe sau unui contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a locuinței.

Astfel, prin respectivul act normativ se aduc unele modificări și completări Ordinului ministrului justiției (OMJ) nr. 482/C/2020 privind stabilirea condițiilor de acordare în beneficiul polițiștilor de penitenciare a compensației lunare a chiriei, precum și a compensației lunare a chiriei pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă unui credit ipotecar/imobiliar destinat achiziționării unei locuințe sau unui contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a locuinței.

Vă prezentăm, în continuare, modificările și completările aduse OMJ nr. 482/C/2020 privind stabilirea condițiilor de acordare în beneficiul polițiștilor de penitenciare a compensației lunare a chiriei, precum și a compensației lunare a chiriei pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă unui credit ipotecar/imobiliar destinat achiziționării unei locuințe sau unui contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a locuinței.

 

Art. 1 alin. (4^1) din OMJ nr. 482/C/2020 (introdus prin OMJ nr. 476/C/2021)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 1, după alin. (4) se introduce un nou alineat, alin. (4^1), cu următorul conținut:

„(4^1) În aplicarea prevederilor art. 111 alin. (2) teza finală din Legea nr. 145/2019, cu modificările și completările ulterioare, condiția prevăzută de lege este îndeplinită și în cazul în care unitatea se află într-o localitate fără fond locativ corespunzător, iar solicitantul ori soțul/soția sau copiii aflați în întreținere deține/dețin o locuință proprietate personală într-o localitate situată la o distanță mai mare de unitate decât cea în care se află locuința care face obiectul închirierii și pentru care se solicită acordarea compensației lunare a chiriei”.

 

Art. 2 din OMJ nr. 482/C/2020 (abrogat prin OMJ nr. 476/C/2021)

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, art. 2 prevedea:

„Art. 2

Prin locuință de serviciu care corespunde nevoilor locative ale polițistului de penitenciare, soțului/soției acestuia și copiilor aflați în întreținere, în înțelesul art. 111 alin. (7) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, cu modificările și completările ulterioare, se înțelege locuința aflată în stare corespunzătoare de folosință și care respectă cerințele minimale de suprafață prevăzute de Legea locuinței nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, art. 2 se abrogă.

 

Art. 5 alin. (5^1) din OMJ nr. 482/C/2020 (introdus prin OMJ nr. 476/C/2021)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 5, după alin. (5) se introduce un nou alineat, alin. (5^1), cu următorul conținut:

„(5^1) La verificarea îndeplinirii condițiilor de acordare a compensației lunare pentru chirie se va avea în vedere dacă locuința corespunde nevoilor locative ale solicitantului, din perspectiva existenței dependințelor, dotărilor și utilităților necesare pentru satisfacerea cerințelor de locuit ale unei persoane sau familii”.

 

Art. 5 alin. (10) din OMJ nr. 482/C/2020 (modificat prin OMJ nr. 476/C/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 5, alin. (10) prevedea:

„(10) În cazul prevăzut la art. 1 alin. (4), comisia stabilită la alin. (2) verifică dacă în localitatea în care își desfășoară activitatea polițistul de penitenciare nu există fond locativ corespunzător, prin consultarea site-urilor și a publicațiilor de specialitate, și va putea solicita informații suplimentare în acest sens autorității administrației publice locale în raza căreia se află unitatea ori agențiilor imobiliare, concluziile rezultate fiind consemnate într-un proces-verbal. Existența sau, după caz, inexistența fondului locativ corespunzător se stabilește prin raportare la oferte de închiriere a unor locuințe cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care satisfac nevoile de locuit ale unei persoane sau familii, potrivit Legii locuinței nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 5, alin. (10) se modifică și va avea următorul conținut:

„(10) În cazul prevăzut la art. 1 alin. (4), comisia stabilită la alin. (2) verifică dacă în localitatea în care își desfășoară activitatea polițistul de penitenciare nu exista fond locativ corespunzător, prin consultarea site-urilor de anunțuri imobiliare și a publicațiilor de specialitate, putând solicita informații suplimentare în acest sens autorității administrației publice locale în raza căreia se află unitatea ori agențiilor imobiliare, concluziile rezultate fiind consemnate într-un proces-verbal. Existența sau, după caz, inexistența fondului locativ corespunzător se stabilește, la momentul încheierii contractului, prin raportare la ofertele de închiriere a unor locuințe cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care satisfac nevoile de locuit ale unei persoane sau familii, potrivit Legii locuinței nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare. În situația în care, din motive obiective, comisia nu poate stabili existența sau inexistența unui fond locativ corespunzător, aceasta se determină pe baza declarației prevăzute la art. 1 alin. (5)”.

 

Art. 9 alin. (1^1) din OMJ nr. 482/C/2020 (introdus prin OMJ nr. 476/C/2021)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 9, după alin. (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul conținut:

„(1^1) Alocarea la plată și încetarea plății compensației lunare a chiriei pentru directorii din sistemul administrației penitenciare și directorii generali adjuncți se fac prin act administrativ al ordonatorului secundar de credite, iar în cazul directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, prin act administrativ al ordonatorului principal de credite”.

 

Art. 9 alin. (2) din OMJ nr. 482/C/2020 (modificat prin OMJ nr. 476/C/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 9, alin. (2) prevedea:

„(2) În cazurile prevăzute la art. 12 lit. d) și h), încetarea plății compensației lunare pentru chirie operează de drept, fără a mai fi necesară emiterea actului administrativ”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 9, alin. (2) se modifică și va avea următorul conținut:

(2) În cazurile prevăzute la art. 12 lit. d), h) și i), încetarea plății compensației lunare pentru chirie operează de drept, fără a mai fi necesară emiterea actului administrativ”.

 

Art. 15 alin. (2^1) din OMJ nr. 482/C/2020 (introdus prin OMJ nr. 476/C/2021)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 15, după alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu următorul conținut:

„(2^1) La stabilirea compensației lunare a chiriei prevăzute la alin. (1) se vor avea în vedere valoarea construcției cu destinația de locuință, inclusiv suprafața de teren reprezentând amprenta la sol a locuinței, precum și cotele-părți de proprietate comună aferente locuinței și drumului de acces, după caz”.

 

Art. 16^1 din OMJ nr. 482/C/2020 (introdus prin OMJ nr. 476/C/2021)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, după art. 16 se introduce un nou articol, art. 16^1, cu următorul conținut:

„Art. 16^1

(1) În cazul achiziției unei unități locative care cuprinde pe lângă locuință și o altă suprafață de teren decât cea reprezentând amprenta la sol a acesteia ori cotele-părți de proprietate comună aferente locuinței și drumului de acces, după caz, precum și eventuale alte construcții care nu au destinație de locuință, în contractul de vânzare-cumpărare sau în contractul de vânzare-cumpărare cu plata în rate se menționează, în mod distinct: prețul de achiziție al locuinței, al terenului și al eventualelor construcții care nu au destinație de locuință.

(2) Prețul de achiziție al terenului poate fi evidențiat prin una dintre următoarele modalități:

a) prin menționarea sumei totale corespunzătoare întregii suprafețe;

b) prin indicarea prețului unitar pe m2 de teren;

c) prin menționarea sumei plătite pentru suprafața de teren, alta decât cea reprezentând amprenta la sol a locuinței ori cotele-părți de proprietate comună aferente locuinței și drumului de acces.

(3) În cazul contractelor încheiate anterior intrării în vigoare a prezentului ordin, îndeplinirea cerinței prevăzute la alin. (1) se asigură prin încheierea, în condițiile legii, a unui act adițional la contractul de vânzare-cumpărare sau contractul de vânzare-cumpărare cu plata în rate, în care se menționează în mod distinct: prețul de achiziție al locuinței, al terenului și al eventualelor construcții care nu au destinație de locuință.

(4) Dacă din motive justificate nu se poate încheia un act adițional potrivit prevederilor alin. (3), prețul de achiziție al terenului poate fi stabilit în baza unui raport de evaluare întocmit de către un evaluator autorizat de Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România.

(5) Prin amprenta la sol a clădirii se înțelege suprafața de teren pe care este construită locuința, la nivelul parterului.

(6) Nerespectarea prevederilor alin. (1), (3) și (4) atrage respingerea cererii de plată a compensației lunare a chiriei pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rată.

(7) În situația prevăzută la alin. (1), fracțiunea din rata lunară care va face obiectul decontării se determină astfel:

a) se scade valoarea avansului din suma ce se are în vedere potrivit art. 15 alin. (21) și se stabilește valoarea în raport cu care se calculează fracțiunea de rată;

b) se stabilește cât reprezintă procentual valoarea de la lit. a) în raport cu valoarea totală a creditului contractat de polițistul de penitenciare. Procentul obținut se calculează prin rotunjire matematică cu două zecimale;

c) procentul rezultat se aplică asupra ratei lunare stabilite conform scadențarului de plată, iar valoarea astfel rezultată reprezintă valoarea decontată, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 1 alin. (1).

(8) Valoarea procentului prevăzut la alin. (7) se stabilește de către structura de resurse umane și structura economico-administrativă și se menționează în actul administrativ prin care se acordă dreptul prevăzut la art. 15 alin. (1)”.

Condițiile de acordare în beneficiul polițiștilor de penitenciare a compensației lunare a chiriei, precum și a compensației lunare a chiriei pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă unui credit ipotecar/imobiliar destinat achiziționării unei locuințe – modificări (OMJ nr. 476/C/2021) was last modified: februarie 12th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.